Oslo

Politiet sporet ransutbytte til mobilsjappe i Oslo

Ranere er ofte ute etter mobiltelefoner. Nå er politiet i ferd med å avslutte etterforskningen etter en razzia mot en forretning i Oslo, der det ble beslaglagt mobiltelefoner som er sporet til ran.

Politiet fant drøyt 30 stjålne mobiltelefoner da de slo til mot en forretning i Oslo sentrum.

  • Frode Sætran

Mange av mobiltelefonene kunne spores tilbake til ran og grove tyverier som er blitt begått forskjellige steder i Oslo.

— Klart det blir enklere å begå ran når man har et fast mottakerapparat for mobiltelefonene, sier etterforskningsleder Terje Melvold ved Sentrum politistasjon.

Les også

Disse 14 unge ranerne er dømt 57 ganger siden 2002

Melvold ønsker ikke å avsløre detaljer om politiaksjonen fordi saken fortsatt er under etterforskning. Men det er liten tvil om at politiaksjonen kan være et gjennombrudd i politiets ønske om å pågripe bakmenn som tjener på heleri av mobiltelefoner etter ran og tyverier.

Kontant oppgjør

Det antas at ranere har gått i butikken og mottatt kontant betaling for mobiltelefoner de har stjålet og ranet til seg.

Noen av mobiltelefonene er trolig blitt nullet ut og solgt videre, mens andre er blitt plukket fra hverandre og benyttet når butikken har utført reparasjoner av ødelagte mobiltelefoner. Ett eksempel kan være når kunder har levert inn en iPhone med knust skjerm, og fått ny skjerm for noen hundrelapper.

Aftenposten er kjent med at flere politiavdelinger i Oslo lenge har hatt noen få av byens mange mobilsjapper i kikkerten. Ved hjelp av etterretning og etterforskning blinket politiet allerede i våres ut forretningen de valgte å slå til mot.

Etterforskningen har vært omfattende og tidkrevende, men nå venter en påtalemessig avgjørelse like rundt hjørnet .

Bruktmarked

Lørdag for halvannen uke siden slo politiet også til mot bruktmarkedet på Grønland.

— Vi pågrep seks-syv personer og beslagla mobiltelefoner som stammet fra en straffbar handling, sier stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon.

Politiet har lenge hatt fokus mot bruktmarkedet på Grønland i Oslo. Aftenposten har tidligere skrevet om politiaksjoner som har ført til pågripelser blant salgsbodene i Olafiagangen.

Allerede i 2010 ville politiet at markedet skulle stenges, men kommunen etterfulgte aldri ønsket. Politiet mener det omsettes store mengder tyvegods på markedet, deriblant stjålne mobiltelefoner. I 2010 ble det pågrepet 13 personer, siktet for heleri, under en politiaksjon mot markedet.

Les også

  1. Oslo-ran nr. 100 i oktober

  2. Klager på politiets voldssiktelse mot ransofferets redningsmann

  3. Mobilraner utskrevet fra sykehus

  4. Egen ungdomsstraff fra neste år

  5. Her tar kvelden slutt