Politiet etterforsker knivstikking som drapsforsøk

Det var René «Roma» Karoli og hans sønn som ble knivstukket i et bingolokale på Torshov i Oslo mandag kveld
  • Overfallet var brutalt og voldsomt, og fremstår som målrettet mot de fornærmede, sier Grete Lien Metlid. Tirsdag kveld ble én person pågrepet.

Politiet innkalte til pressekonferanse etter at fem-seks personer stormet inn på Torshov bingo mandag og gikk løs på flere personer.

De brukte mange slagvåpen og kniver og et sverd, og et vitne hevder å ha sett en pistol.

Fire personer ble skadet i slagsmålet. René Karoli (49) og hans sønn (23) ble kjørt til Ullevål sykehus med stikkskader.

Drapsforsøk

Ifølge fungerende seksjonssjef for Seksjon for volds— og seksualforbrytelser, Grete Lien Metlid, etterforsker politiet hendelsen som et drapsforsøk.

- Vi karakteriserer hendelsen og overfallet som brutalt og voldsomt, og det fremstår som målrettet mot de fornærmede, sier Metlid.

Hun sier begge de to skadede fortsatt er under behandling.

— De har alvorlige skader, men er utenfor livsfare, sier hun.

Les også

René Karoli knivstukket

En person pågrepet

Politiet har gjennomført et foreløpig avhør av den en skadede personen. Den andre har ikke vært i stand til å la seg avhøre ennå.

Onsdag kveld fikk VG bekreftet at en person er pågrepet i saken.

— Én person er blitt pågrepet i dag klokken 20.15, sier operasjonsleder Sven-Martin Ege i Oslo politidistrikt.

Torshov bingo har videoovervåkning, og politiet opplyser at de nå går nøye gjennom opptakene fra denne.

- Selve hendelsen er fanget opp på video?

— Vi har video fra hendelsen. Den gjennomgås nå, og brukes aktivt i etterforskningen, sier Metlid.

- Hvor mange navngitte personer søker dere med tanke på pågripelse?

— Det ønsker vi ikke å si noe om nå, sier Metlid.

Angrepet på legevakten

To andre personer ble etter angrepet kjørt fra bingolokalet til legevakten med mindre skader. Kort tid etter ble det meldt om slagsmål inne på legevakten, der de to skal ha blitt angrepet. Bevæpnet politi rykket ut og sperret av området. Stemningen var amper da venner og familie av de skadede hadde samlet seg utenfor.

— Situasjonen på legevakten kan vi ikke si noe mer om ennå, ut over at det er en situasjon som oppstår i etterkant av drapsforsøket, sier Metlid.

Les også

Brutalt oppgjør i norsk rom-miljø

Hun sier politiet nå leter etter konkrete personer, men oppfordrer alle som var involvert i det blodige slagsmålet til å melde seg. Politiet har også gjort en rekke interessante og viktige beslag i saken.

Natt til tirsdag aksjonerte politiet mot flere adresser i hovedstaden. Aftenposten erfarer at politiet gikk inn i leiligheter i Oslogate, på Hasle og på Tøyen. Politiet bekrefter at aksjonene har sammenheng med oppgjøret.

Skyting på Tøyen

Halvannen uke i forveien, den 19. mars, ble minst ti skudd avfyrt mot en leilighet i Heimdalsgata 30 på Tøyen. Også denne hendelsen knyttes til det politiet etterforsker som et oppgjør mellom ulike grupperinger i rommiljøet.

Tirsdag ettermiddag konstaterte visepolitimester Roger Andresen og fungerende seksjonssjef for Seksjon for volds— og seksualforbrytelser, Grete Lien Metlid, at

René Karoli er overhode for sin del av Karoli-familien og kjemper fortsatt mot sin storebror Alex "Dolla" Karoli om «tronen» i det norske rom-miljøet.

Har oversikt over "persongalleriet"

— Er politiets innsats overfor disse miljøene for ad hoc-preget, når det viser seg at konfliktene stadig blusser opp igjen?

- Jeg tilhører voldsseksjonen. Vi kommer på banen når alvorlige hendelser har skjedd, sier Metlid.

— Men du er vel orientert av andre seksjoner, tilsier denne informasjonen at det blir for ad hoc-preget'?

- Det jobbes på en rekke hold overfor miljøene. Som forebyggende arbeid.

— Dere sier at dere har flere mulige motiv. Er hevn ett åpenbart motiv?

- Etterforskningen omfatter en rekke tidligere hendelser. Men det er for tidlig å svare på dette nå.

— Dere bruker uttrykket "miljøene som er i konflikt." Kan dere konkretisere disse miljøene?

- Vi har gode opplysninger om persongalleriet. Men om hele svaret på hendelsen ligger her må vi fortsatt forholde oss åpent til, sier Metlid.

Nulltoleranse

Det finnes omlag 700 norske rom-folk. Flesteparten av dem bor i Oslo og har bodd i landet i flere generasjoner. De er etterkommere av fem storfamilier som kom til Norge etter andre verdenskrig. Mandagens hendelser skal være knyttet til et oppgjør mellom to av disse storfamiliene.

— Vi har en oppfordring til mijøene som er i strid om at de må tenke på at de har et ansvar for at dette ikke eskalerer, sier visepolitimester Roger Andersen.

Personer fra rom-folket har tidligere barket sammen på offentlige steder. Andersen understreker at politiet har nulltoleranse for slike oppgjør i det offentlige rom.

— Det medfører ikke riktighet, slik enkelte har hevdet, at vi ikke tar saker som oppstår i dette mijøet alvorlig, sier Andersen.

Fungerende seksjonssjef for Seksjon for volds- og seksualforbrytelser, Grete Lien Metlid, og visepolitimester Roger Andresen konstaterer at ingen så langt er pågrepet etter angrepet på flere personer på Torshov bingo mandag.