- Kritikken har gjort parken finere

Christian Ringnes (59) får pepper for det meste av det han gjør - og gir.

Per Ung er en av Christian Ringes’ favorittbilledkunstnere, her er hans Mor med barn, som er på plass i den kommende skulpturparken i Ekebergåsen. Ringnes sier han er glad for kritikken mot parken.

Skulpturparken på Ekeberg åpnes 26. september, og blant mange skaper den fortsatt sinne. Motstanderne mener Oslos politikere har gitt bort et viktig friområde med uberørt natur til milliardæren.

Denne uken har kritikerne vært i harnisk fordi det skal felles fire trær i skogen for å bedre utsikten. Ringnes har de siste dagene også fått kjeft for å ha kastet ut småbutikker fra Vinkelgården på Majorstuen og erstattet dem med én stor DNB-filial.

- Hvorfor gjorde du det?

- Det er lagt ned tre bankfilialer i Bogstadveien for å skape én ny. Også banker må ha et sted å være. Som gårdeier fikk jeg anledning til å leie ut hele bygget til DNB og gjorde det av økonomiske og praktiske årsaker. Jeg forstår dem som savner mer liv og røre på plassen, men på Majorstuen er det folkeliv uansett. Gi Vinkelplassen litt tid.

Jantelov

- Hvorfor er folk så rasende på grunn av skulpturparken?

- Jeg tror helt ærlig at motstanderne av den vil bevare skogen og ivareta friområder og fornminner. Der har kritikerne og jeg sammenfallende interesse, og kritikken har vært nyttig fordi parken er blitt finere. Motargumenter er alltid bra. Men folk flest har en iboende skepsis til alt som forandrer seg og er nytt. Så er det kanskje litt jantelov også.

- Du beskyldes for å skape et monument over deg selv, et minnesmerke?

Les også

Ringnes: - Det er blitt ganske vellykket.

- Jeg kjenner min egen motivasjon, og den er å gi en gave til Oslo, byen jeg har vokst opp i, lever i og som betyr mye for meg. Å donere denne gaven til Oslo er min måte å gi noe tilbake til hovedstaden på. Helt ærlig: Jeg tror ikke folk som besøker parken, vil tenke på Christian Ringnes når de går der, og hvem husker egentlig hvem som finansierte Frognerparken i sin tid? - Blir rike folk i Norge alltid mistenkeliggjort nå de vil gi bort noe?

- Ikke bare i Norge, men i Europa. Bakgrunnen er frykt for forandring og frykt for at private og offentlige midler skal misbrukes. Det er dessuten en skepsis til private initiativer. I USA er endringsviljen stor, og donasjon og private initiativ er helt naturlig. Det blir sett på som rart om rike folk ikke gir bort pengene sine. I USA sies det at «man skal tjene penger i 50 år for så å gi dem bort».

— Oslo får altfor mye pes

- Du er Oslo-patriot og satt i rådet for byarkitektur i åtte år. Hva er pent og stygt i hovedstaden?

- Oslo er unik med fjorden og Marka. Det sier alle, også jeg. Den grønne og blå byen har også mye fin bebyggelse. Jeg trekker frem strekningen fra Slottet til Stortinget, den såkalte hengekøya med sitt superelegante bymessige grep. Så er Aker Brygge og Tjuvholmen bra.

- Hva er mindre bra?

- Statoils nye kontor på Fornebu. Det får priser, men for meg er det forvokst og fælt, lite tilpasset naturen. Spesielt stygt fremstår bygget fra sjøsiden.

- Så vi kan være stolte av Oslo, også arkitektonisk?

- Absolutt. Oslo får altfor mye pes, men er en by som både er hyggelig, pen og menneskelig. Vi mangler kanskje enkelte store monumentale bygninger, som i Stockholm og København. Men utenlandske gjester jeg har, sier som oftest «wow» og « very charming.»

- Hva mener du om Høyblokken i Regjeringskvartalet, bør den rives?

- Jeg er enig med Niels Thorp i det spørsmålet. Høyblokken fortjener å bli stående med Picasso-verkene, men Y-blokken kan rives. Det store spørsmålet er om staten og beslutningstagerne vil stenge regjeringskvartalet. Da kan det like godt flyttes ut av byen. Vi bør ikke hermetisere kvartalet.

Symmetri

- Hva er ditt forhold til estetikk?

- Jeg blir begeistret når jeg ser noe pent, og jeg liker å holde ting og bygninger i god stand. Mennesker løftes når de er i pene om­givelser. Derfor blir jeg irritert når jeg for eksempel ser alle de stygge betongriffene som er satt foran flere av byens bygg for å øke sikkerheten. Som i Kirkegata, der blant annet belysningen er ødelagt. Det går an å gjøre det fint, som foran Stortinget.

- Hva er pent for deg?

- Det handler om symmetri, proporsjoner. Det gylne snitt.

- Pompøs og harry

- Noen hevder du er pompøs og harry i din kunstsmak. Hva foretrekker du?

- Kunstsmaken utvikler seg i takt med mer innsikt og kunnskap. Min går fra klassisk og figurativ gjengivelse av mennesker og dyr til noe mer moderne. Jeg vil ikke trekke frem én favoritt, men fem: James Turrell, Louise Bourgeois, Fernando Botero, Auguste Rodin og Per Ung.

- Du er også utnevnt til Rex Ringnes?

- Ja, og jeg velger å se humoristisk på det. Jeg kalles småflaskekongen og eiendomskongen. Selv har jeg bare kalt meg «kong kjekk» og «pikenes eneste konge», og det var vel i studietiden.

- Hva er det med deg og kvinner, et harem i Ekebergskogen?

- Fra et mannsperspektiv vil jeg si at kvinnene er tilværelsens lys og glede. De er dypere, rikere og mer fasetterte enn menn. Kvinnen er fantastisk!

- Har du flere planer for Oslo ut over gondolbanen opp til Ekeberg?

- Nei ... Det er viktig å ta vare på det man skaper. Vi får se hva som skjer.

- Skal du flytte fra Holmenkollåsen til din egen ås nå?

- Nei, jeg trives nederst i Holmenkollåsen, og derfra kan jeg nye utsikten til Ekeberg­åsen.