Stakk av med 40 mill. og bilder av seg selv

Tyver tok seg inn i hvelvet til Gullborgen i Oslo i helgen.

Tyvene slo i helgen til i kjelleren under denne Gullborgen-forretningen i Storgata i Oslo. Utbyttet ble gull og diamanter for 40 millioner kroner.

– Da vi kom ned i hvelvet, knakk vi bare sammen. Det så helt uvirkelig ut, sier en av Gullborgens innehavere, Anniken Borgen, til NTB.

Mellom lørdag klokken 16 og søndag klokken 15 har tyver klart å ta seg uforstyrret inn i hvelvet til Gullborgen i Storgata 28 i Oslo.

Verdier for opp mot 40 millioner kroner er borte.

Halvparten i form av diamanter, den andre i form av gull og gullkjeder.

Gjennom fem ståldører

Politiet har satt inn store ressurser på å oppklare tyveriet, som etter det Aftenposten kjenner til er Norges nest største noen sinne.

Gjerningsmennene har kommet seg gjennom fem ståldører i kjelleren, før de har slått seg inn i hvelvet gjennom en betongvegg. Inne i hvelvet sto overvåkingsutstyret for lokalene, som tyvene også tok med seg.

Dermed sitter Oslo-politiet så langt uten konkrete spor etter – eller bilder av — tyvene.

Mandag og tirsdag har etterforskerne avhørt innehaverne og ansatte i Gullborgen.

- Det er ikke tvil om at gjerningsmennene må ha hatt veldig god kunnskap om stedet for å klare dette. Døren inn til hvelvet er det ikke mulig å få åpnet, så da har de gått inn gjennom betongveggen , sier politioverbetjent John Roger Lund til Aftenposten.no.

Han ønsker å understreke at de over hodet ikke har noen grunn til å mistenke innehaverne eller de ansatte for å stå bak.

Ingen alarm i kjelleren

Politiet tror tyvene har brukt kvelden eller natten fra lørdag til søndag for å ta seg inn til de ettertraktede varene. Butikken på gateplan har alarm, mens kjelleren ikke var utstyrt med det.

- Vi tror at kvelden er et aktuelt tidspunkt. Hvis det hadde vært noe boring eller liknende søndag morgen, hadde naboer trolig reagert, sier Lund.

Det var en bekjent av eieren som oppdaget tyveriet søndag ettermiddag ved 15-tiden. Da hadde kjellerlokalene og butikken over stått ubevoktet siden klokken 16 lørdag.

Politiet frykter at tjuvgodset allerede kan være tatt ut av landet, og har varslet Interpol. Mye av gullet var kjeder som Gullborg-butikkene omsetter via sine filialer.

Lett omsettelig

- Gult gull er lett omsettelig. Vi utelukker ikke at det allerede er tatt til utlandet, sier han.

Lund forteller at politiet bruker store ressurser på saken.

— Vi er interessert i observasjoner av biler på fortauet utenfor Storgata 28 i tidsrommet lørdag kl 16 til søndag kl 15. Vi tror at kvelden er et aktuelt tidspunkt. Hvis det hadde vært noe boring eller liknende søndag morgen, hadde naboer reagert.

Han ber alle som har observasjoner fra stedet mellom lørdag klokken 16 og søndag klokken 15, kontakte Oslo-politiet ved Kriminalvakta.

Gode priser

Anniken Borgen eier butikken i Oslo sentrum sammen med moren Elisabeth og søstrene Christina og Pia. Søstrene er tredje generasjon som driver butikken som startet i 1954.

Det frekke tyveriet har gjort inntrykk på hele familien. Ennå har de ikke oversikt over konsekvensene.

– Alt gullet som ble borte er stemplet med vårt ansvarsstempel, med dersom det smeltes om, blir det selvfølgelig borte. Gullprisene er også ganske gode for tiden, sier Anniken Borgen til NTB.