Nedslående resultater etter aksjon skolestart - over 1400 bilister ble tatt

Hele 1404 bilister fikk en reaksjon fra politiet under «Aksjon skolestart». Det er hver fjerde kontrollerte bilist.

– I går målte jeg en bilist til 84 km/t ved Bogstad skole. Der er det 50-sone. Allerede før jeg startet målingen så jeg at han kjørte veldig fort. Det var godt at vi fikk stoppet ham, sier politibetjent Karl Martin Sørli.

Her gir politibetjent Sigurd Kringstad tegn til en bilfører som har kjørt 14 km/t over fartsgrensen ved Østensjø skole. Aksjon skolestart ble avsluttet fredag. Føreren fikk et forelegg på 2900 kroner.

Mannen ble én av syv som mistet lappen ved en skolevei i høst.

Tar flest med mobiltelefon

I forbindelse med skolestart har politiet i Oslo hatt kontroller på skoleveiene siden 1997. Kontrollene har som regel vart i to uker. Mens det i starten var flest råkjørere som ble tatt, er det førere med håndholdt mobiltelefon som har skilt seg ut de siste årene.

LES OGSÅ: Aksjon skolestart: - Ingen bedring i bilistenes oppførsel

Resultatet fra årets kontroll viser at hele 622 førere er blitt tatt med håndholdt mobiltelefon. Dette er en økning på 95 prosent sammenlignet med 2012 da 319 førere fikk forenklet forelegg på grunn av mobilen.

Politibetjent Karl Martin Sørli sitter i en sivil politibil ved Østensjøveien og måler farten på kjøretøy som passerer. I tillegg har han et kamera som gir beskjed når biler som skal avskiltes passerer.

Til sammenligning har politiet tatt 58 førere for å ha kjørt for fort.

– Noe kan skyldes hvor vi velger å ha kontrollsteder og hva vi fokuserer på. Samtidig er det slik at stadig flere av oss har alt lagret på telefonen i dag og er mer avhengige av den i dag enn for få år siden, sier Finn Erik Grønli, leder av trafikkorpset i Oslo politidistrikt.

LES OGSÅ: P-vakt jukset med bot - mistet jobben

– Har ikke skjønt poenget

Av 5168 bilister som er blitt kontrollert på skoleveiene har politiet reagert mot 1404. Dette betyr at én av fire kontrollerte fikk en reaksjon. I tillegg til mobilbruk er flest tatt for kjøring uten bilbelte. 286 førere som ble stoppet brukte ikke bilbelte. Tallene gjelder også barn uten godkjent sikring.

Politiet i Oslo har besøkt over 100 skoler i løpet av to uker i forbindelse med aksjon skolestart. Barna ved Østensjø skole roste politiet for å ha kontroller på deres skolevei fredag.

– Trafikantene er ikke tilstrekkelig gode med å etterleve lover og regler i trafikken. Det er en grunn til at det ikke er lov å kjøre på rødt, eller ikke kjøre med mobil i hånden. Trafikantene må skjerpe seg, er den klare oppfordringen fra Grønli.

Ved hjelp av sitt forholdsvis nye nummergjenkjenningsapparat (ANPR) har politiet avskiltet 123 kjøretøy. De fleste for manglende EU-kontroll eller manglende forsikring eller ikke betalt årsavgiften.

LES OGSÅ: Politiet åpner for strekningsmåling i Operatunnelen

Pokémon Go-feber i trafikken

Det er ikke bare bilistene som må skjerpe seg. Grønli er også bekymret for at stadig flere gående har blikket festet på mobilskjermen, noe som skaper farlige situasjoner i trafikken.

– Mange går rundt med nesa i telefonen og krysser veien uten å se seg rundt. Flere av disse spiller Pokémon Go og hører på musikk samtidig, sier Grønli.

LES OGSÅ: Her var det flere råkjørere enn politiet klarte å stoppe

– Dere har størst fokus på kontroller ved skolestart. Bør dere ikke spre kontrollene utover året?

– Aksjon skolestart er blitt en årlig tradisjon der tjenestemenn fra trafikkorpset samarbeider med alle politistasjonene om kontroll. Våre tjenestemenn er også ute på kontroller ellers i året, svarer Grønli.