Oslo

Dyrker grønnsaker i asfaltjungelen

Midt i asfaltjungelen, på et fortau på Torshov, vil det snart spire og gro.

Nils Ramsli og datteren Klara (2) fyller jord i dyrkekassene. Snart skal de plante ut de forskjellige plantene som spirer i vinduskarmen hjemme.
  • Nicoline Haugsvær

Gjennom prosjektet Spiselige Sagene vil bydelen gi flere mulighet til å dyrke egen mat. Denne våren setter de ut dyrkekasser for første gang som et prøveprosjekt.

- Vi setter ut 20 dyrkekasser for å få erfaringer, og se om det går å dyrke på offentlige plasser, sier ansvarlig for prosjektet Camilla Skjerve-Nielssen.

De 20 dyrkekassene er plassert ut fire steder i bydelen. Fem av dem har fått plass på fortauet nedenfor Torshovparken. Det var 50 søkere til prosjektet, og de heldige som fikk plass kunne forrige uke male kassene og fylle dem med jord før det var fritt frem med såingen og planting.

John Håvard Skundberg stifter fast dukbunn i dyrkekassene. Etter et strøk maling og 300 liter jord er kassene klare for planting.

- Vi er litt spente på hvordan folk vil se på det. Vi får håpe de lar det stå, sier Nils Ramsli.Sammen med datteren Klara (2) fyller de jord i kassene. De har begynt hjemme med frø i vinduskarmen, og det har de andre dyrkerne også. Gjennom prosjektet har de fått tips om hvilke grønnsaker som egner seg på liten plass.

- Reddiker, grønnkål, blomsterbønner, poteter og flere typer urter. For eksempel kan man sette en potet, så får man mange, forteller Victoria Høiby. Sammen med John Håvard Skundberg og datteren Miliane (7,5 måneder) har de endelig fått sin egen grønne lunge etter å ha vært på ventelisten til parsellhagene på Geitmyra i flere år.

- Vi har ikke hage. Det er både avslappende arbeid, og fint å vite hvor maten kommer fra, sier hun. Høiby studerer landskapsarkitektur, og synes også det er gøy å få være med på et prøveprosjekt. I borettslaget hjemme har hun ansvaret for planting, og merker at det er mange som ønsker å dyrke på den lille flekken.

Populært

Målet med prosjektet er at det er bra for miljø, helse, og at det kan være sosialt. De som har fått dyrkekasser bor innen 500 meter unna kassene. I tillegg til dyrkekassene, skal prosjektet plante bærbusker og frukttrær i bydelen, og opprette en liten parsellhage i en nedlagt barnepark i Bjølsenparken. Bydelen har fått støtte fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus til prosjektet.

Målet med prosjektet er at det er bra for miljø og helse å dyrke, men også at det skal være sosialt. Alle som har fått dyrkekasser bor innen 500 meter fra stedet. Klara (2) synes det er spennende med Miliane (7,5 måneder)

Skjerve-Nielssen merker at dyrking har blitt populært de siste tre årene. Da Herligheten i Bjørvika la ut 50 parseller i 2012 hadde de nesten 4000 søkere, mens ventetiden for å få en av de 130 parsellene på Geitmyra skolehager har økt fra tre til ti år på kort tid.- De siste årene har det blitt mye mer fokus på dyrking. Over hele landet er det jo fokus på lokal, økologisk og kortreist mat. Det henger kanskje sammen, sier hun.