Flyter det over i papirkontainerne? Bestill nye! Det er helt gratis.

Mange steder flyter papirsøppelet over. Har du plass, kan løsningen på hentingen som uteblir være å bestille flere containere.

Allerede 2. november sa renovasjonsdirektør Sommerns i en pressemelding: «Utviklingen i papirinnsamlingen fortsetter også å være positiv». Det ser ikke sånn ut overalt i byen...

Nød lærer naken kvinne å spinne heter det. Noen griper til kreative virkemidler for å løse en situasjon som Renovasjonsetaten sier er i ferd med å normalisere seg.

Brit Brennhovd er blant dem. Hun er styreleder i et borettslag på Majorstuen hvor det ikke har vært ordinær tømming av papir siden 3. oktober til tross for en rekke klager. Men hun har kreative løsninger.

– Vi har gjort flere forsøk på å «kapre» en søppelbil på gaten. En gang lyktes vi og klarte å «true» sjåføren – som sa han skulle vært på Strømmen! – til å ta med tre dunker. Og ellers så bestiller jeg nye papirdunker. Det er gratis. Og vi har god plass på gårdsplassen. Det blir artig å se hvor mange dunker vi har før de kommer og henter, sier hun.

Renovasjonsetaten bekrefter overfor Aftenposten at papircontainere leveres gebyrfritt og at det heller ikke koster noe å få dem tømt.

Lover bedring i 2017

– Jeg er sikker på at det nye året blir langt bedre enn 2016 for avfallsabonnentene i Oslo, sier direktør Johnny Enger i Veireno AS til Kommunal Rapport.

Høsten er slett ikke bra for Veireno. Som Aftenposten tidligere har skrevet, registrerte Renovasjonsetaten (REN) i 2016 nesten 30.000 klager på manglende avfallshenting i løpet av tre måneder.

Kommunen har fortsatt tro på bedring:

– Jeg har tillit til at Renovasjonsetaten gjør det den kan for å rette opp situasjonen vi er kommet i med hensyn til avfallsinnhentingen, skriver ansvarlig byråd, Lan Marie Berg, i en kommentar.

Bestilte gjennomgang

Byrådet tok grep før jul, da byrådsleder annonserte Raymond Johansen at et konsulentselskap skal «snu hver eneste stein, for å få klarhet i hva som har skjedd, og hva som eventuelt kunne vært gjort annerledes». Det skal skje innenfor en økonomisk ramme på 685.000 kroner.

Mens Deloitte-konsulentene har begynt å snu steiner, sliter Veireno med å få tømt søppelkasser. Og REN melder akkurat det samme som den har meldt siden slutten av oktober, nemlig at situasjonen er i ferd med å normalisere seg og at antall klager går ned.

Tror folk har gitt opp

– Det tror jeg heller skyldes at mange har gitt opp å klage når de har ringt mange ganger uten noe har skjedd, sukker Brennhovd.

Hun er en av mange som har kontaktet Aftenposten med samme budskap, avfall, spesielt papiravfall, hoper seg opp, og det hjelper ikke å klage. En klaget hver eneste virkedag fra 12. desember til jul, uten at det hjalp.

– Det bare er politikere og etaten som ser en bedring i søppelsituasjonen, mener Jan-Fred Aslagsen, som i dag kjørte et nytt lass med papirsøppel direkte til forbrenningsanlegget på Haraldrud.

Kjører selv

Jan-Fred Aslagsen er enig. Han driver Oslo Sameieservice, og «kan ikke ta betalt av sine kunder uten å levere». Derfor kjørte han på onsdag enda ett hengerlass med papir som hadde hopet seg opp, direkte til forbrenningsanlegget.

– Blir det ikke orden på matavfallet til uken, så begynner jeg å kjøre det også selv. Men da må jeg helt til Klemetsrud, så jeg har varslet om at jeg da fakturerer REN, sier Aslagsen. Han kan ikke se noen bedring i avfallssituasjonen i de sameiene på Årvoll som han betjener, og mener det er på høy tid at noe skjer.

– Kommunen har bestilt gransking ...

– Det hadde vært bedre om noen gjorde noe, synes Aslagsen, som også tror at mange har gitt opp å klage.

«Tilnærmet normalsituasjon»

REN hevder stadig at situasjonen for restavfall er i ferd med å bli normalisert. Slik så det ut i Westye Egerbergs gate onsdag. Ikke helt normalisert