Nå kan du spille deg frisk med dataspill
Pasientene ved Sunnaas sykehus bruker dataspill i opptreningen. Nå får resten av landet det samme tilbudet.
Sunnaas sykehus har i flere år jobbet aktivt med å ta i bruk dataspill i rehabiliteringen for sine pasienter.
Erfaringene er gode. De viser at spillteknologi oppleves mer motiverende for pasientene, er mer sosialt, og har også en god effekt på behandlingen sammenlignet med tradisjonell behandling.
Årets Youtuber: Du er en gammeldags forelder hvis du synes sønnen din «kaster bort tid» på dataspill
– Disse treningene er ikke de timene jeg dropper, det er veldig morsomt. Og veldig slitsom, fastslår Cecilie Høgtorp. Hun er inne i sin femte måned ved Sunnaas etter en ryggskade i forbindelse med en motocrossulykke.
26-åringen fra Oslo bruker mye tid bak spillkonsollene på sykehuset.
- Pusher meg
– Jeg føler jeg klarer å pushe meg lenger ved hjelp av disse spillene, det er ikke monoton trening, samtidig som jeg får brukt hele kroppen, sier hun.
I fjor stod sykehusets nye virtuelle laboratorium for spillbasert rehabilitering og forskning ferdig. Så lagt har tilbudet vært forbeholdt pasientene på Sunnaas. Nå har sykehuset utviklet en egen nettside, som hele landet kan dra nytte av.
Via nettstedet «spilldegbedre» kan pasienter med ulike behov for opptrening enkelt finne frem i jungelen av dataspill. Via et stort spillbibliotek utviklet ved sykehuset, kan brukerne ut fra egne ønsker og behov plukke ut spill som er beregnet for å styrke gitte muskelgrupper.
Enkle grep
– Det er vanskelig å holde oversikten over hvilke spill som finnes og hva de ulike spillene kan brukes til. Dette spillbiblioteket sorterer de ulike spillene etter hvilke funksjoner man ønsker å trene, sier spesialergoterapeut og prosjektleder Truls Sveløkken Johansen.
Ved hjelp av noen enkle klikk kan brukerne velge ut hvilke deler av kroppen de ønsker å trene, innenfor ni ulike kategorier.
– Hvis man har en skulder man vil trene opp, så kommer man inn på en oversikt over de ulike bevegelsene man har i en skulder. Når man finner den bevegelsen man har lyst til å trene, får brukeren forslag til aktuelle dataspill, sier Sveløkken Johansen.
Samtidig får man beskjed om man trenger håndkontroll eller om spillet krever at du har gripefunksjon eller om du må bruke begge hendene. Spillene dekker seks av de mest kjente spillkonsollene på markedet. Det kreves heller ingen spesialtilpasning av utstyret.
Motivasjonstiltak
– Med dette spillbiblioteket kan pasientene enkelt fortsette øvelsene når de kommer hjem. Det er også ment til inspirasjon og motivasjon for annet helsefaglig personell i landet og vil ha stor verdi for mennesker som ikke er pasienter på Sunnaas, sier prosjektlederen.
Brukerne kan da velge mellom rundt 40 spill, hver av disse har opptil 8–10 ulike delspill.
– Jeg bruker mye slalåmspillet for å få i gang beina mine. Jeg har også brukt tennis, bowling, og nå i det siste har jeg begynt med et klatrespill. Selv om ikke kan stå uten egen hjelp, får jeg trent beina takket være dette balansebrettet som registrerer bevegelsene mine, sier Cecilie Høgtorp.
70 år gamle Karl Grimnes fra Fagerstrand hadde liten erfaring med dataspill før han ble sendt til rehabilitering på Sunnaas etter et hjerneslag.
– Jeg plages med svimmelhet, derfor er det veldig bra å trene slalåm. Så da blir nok hurra meg rundt når jeg kommer hjem og forteller at farfar har kjøpt seg Nintendo, humrer han.
Mange henvendelser
Siden Sunnaas sykehus i fjor åpnet sitt virtuelle laboratorium for spillbasert rehabilitering og forskning, har det ikke manglet på henvendelser.
– Jeg har ikke tall på antall hospiteringer vi har hatt her det siste året. Samtidig har jeg hatt i hvert fall 150 henvendelser i 2016 med forespørsler om hvordan de kunne ta i bruk dette, både fra private og institusjoner, sier spesialergoterapeut og prosjektleder Truls Sveløkken Johansen.
Drømmen er at en spillkonsoll kan komme på blå resept. Enn så lenge må pasientene betale konsoller og spill selv.
VR gir smertelindring
– Vi håper at vi en dag kan sende med pasientene en konsoll når de reiser, slik de i dag får en skjema fra ergoterapeuten med forslag til øvelser de må gjøre ved kjøkkenbordet. Det bør gå for det samme, sier han.
Nå har Sunnaas sykehus igangsatt 4–5 prosjekter med VR-briller. Det har også en klar effekt.
Her får elevene bruke VR-briller i timen
– For meg har bruken av VR-briller betydd at jeg glemmer at jeg har det vondt.
Tankene blir annerledes når jeg kan stå på en fjern fjelltopp eller svømme blant haier i sjøen. Det flytter fokuset veldig, sier Cecilie Høgtorp.