Oslo

Listhaug advarer mot «svenske tilstander» – Amundsen avviser «svenske tilstander»

De to Frp-statsrådene i Justis- og beredskapsdepartementet er tilsynelatende ikke helt enige om bilbrannene og ungdomsvolden i Oslo er «svenske tilstander».

Det har vært mange bilbranner i Oslo den siste måneden. Men er det svenske tilstander? Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

 • Harald Stolt-Nielsen
  Journalist

– Det er naturlig at folk blir bekymret når temaet får mye oppmerksomhet, men å si at det er «svenske tilstander» er en altfor stor overdrivelse. Vi opplever at politiet har kontroll og snur ressurser for å prioritere dette, sa justisministeren til Aftenposten på fredag.

Han får støtte av statsminister Erna Solberg (H):

– Det har vært noen hendelser, men omfanget er mindre dramatisk enn det som blir fremstilt, sa Solberg som var med på orienteringen med Oslo-politiet om ungdomskriminalitet og bilbranner på Østkanten fredag.

Listhaug fortsetter å bruke «svenske tilstander»

Avdramatiseringen fra justisministeren står kontrast til budskapet fra hans kollega i justisdepartementet, innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug i etterkant av bilbrannene i Groruddalen.

«Vi skal ikke ha svenske tilstander i Norge. I Sverige har dette kommet som en konsekvens av en for høy innvandring over tid kombinert med for dårlig integrering. Jeg håper de andre partiene i Norge våkner før vi har samme tilstander her», skrev hun på sin Facebook-side torsdag.

Sylvi Listhaug

Brukte bilde av bilbrann fra Bulgaria

Uttrykket «svenske tilstander» brukes ofte for å beskrive kriminalitet som følge av høy innvandring og lav integrering. Sylvi Listhaug er blant dem som har brukt uttrykket som et skjellsord.

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen fortsetter også å bruke uttrykket.

«Vold og kriminalitet må slås hardt ned på! Vi skal ikke ha svenske tilstander i Norge», skriver Siv Jensen på Facebook. Bildet Frp har brukt er tatt i Bulgaria, ifølge NRK. Foto: Faksimile fra Siv Jensens Facebook-profil

«Vold og kriminalitet må slås hardt ned på! Vi skal ikke ha svenske tilstander i Norge» skriver hun på Facebook. Teksten er delt sammen med et reklamebilde fra Fremskrittspartiet som har fått mye oppmerksomhet.

Bildet viser en bil i flammer og teksten «Slik skal vi ikke ha det i Norge. Enig?». I ettertid har det vist seg at bildet viser en selvantent bil i Bulgaria, ifølge NRK.

Jensen forsvarer at partiet kobler bilbrannene til innvandringspolitikk.

– Jeg synes ikke det er så problematisk. Dette er en debatt som går, og som jeg mener vi må ta på alvor i det norske samfunn, sier Jensen til Dagsavisen.

Mange reagerer på den motstridende retorikken fra Frp-representantene.

«Hallo! Det er snakk om en statsråd i samme departementet», skriver stortingskandidat for SV i Oslo, Kari Elisabeth Kaski, sier på Twitter.

«Justisministeren ikke helt på linje med sin kollega ...» kommenterer politisk rådgiver i Arbeiderpartiet Stian V. Taraldsvik på Twitter.

– Må ikke forhåndsdømme

Mens statssekretær i justisdepartementet Fabian Stang (H) sier at Frp selv må svare for partiets kobling mellom bilbranner og innvandring, kaller stortingsrepresentant for Høyre i Oslo Michael Tetzschner det «uklokt».

– Det kler ikke medlemmer av den lovgivende forsamling å gå ut med forhåndshypoteser før saken er avklart. Det er uklokt. Politikere skal ikke forhåndsdømme i noen sak, sier Tetzschner til Dagsavisen.

Les også

Rap-tekst om å vokse opp på Tøyen: Hvis politikerne hører på, håper jeg de blir pissed

Amundsen: Utviklingen i Sverige «fullstendig ulik» Norge

På spørsmål om hvordan justisministeren og innvandrings- og integreringsministeren kan ha så ulike oppfatninger om hvorvidt det er «svenske tilstander» i Norge, svarer Per-Willy Amundsen følgende i en e-post til Aftenposten:

– Både jeg og innvandringsministeren har vært tydelige på at vi ikke har svenske tilstander i Norge i dag, og vi skal gjøre alt i vår makt for å forhindre det. Jeg forstår godt at folk flest er bekymret. Utviklingen vi har sett i Sverige er fullstendig ulik tilstanden i Norge, og vi skal ikke feie problemene under teppet. Derfor tar vi tyren med hornene og møter problemene med handling.

Sylvi Listhaug er i permisjon og befinner seg for tiden i Sør-Afrika. Hennes politiske rådgiver Espen Teigen sier til NTB at de folks bekymringer på alvor.

– Vi mener ikke at det er svenske tilstander i Norge, men det kommer ikke av seg selv. Fører vi en naiv asyl- og innvandringspolitikk kombinert med en integreringspolitikk som ikke virker, kan det også skje i Norge, sier Teigen.

 1. Les også

  – Dette skal snakkes ihjel, sier politiet etter branner og steinkasting

 2. Les også

  Ni grafer som viser hvordan ungdomskriminaliteten i Oslo utvikler seg

 3. Les også

  Innvandringsdebatten i Danmark er mer polarisert enn noen gang

Les mer om

 1. Sylvi Listhaug
 2. Fabian Stang
 3. Innvandring
 4. Krim
 5. Oslo
 6. Siv Jensen
 7. Retorikk

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Listhaug drar til svensk innvandrerbydel for å drive norsk valgkamp: – Hun burde heller studert svenske nynazister

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Listhaug: – De største forkjemperne for kvinners likestilling er nå de feigeste

 3. NORGE
  Publisert:

  Listhaug takker for massiv blomsterstøtte. Bak ny Facebook-aksjon står flere innvandringsfiendtlige grupper.

 4. NORGE
  Publisert:

  Listhaug til Sverige for å lære: Skal besøke innvandrerbydelen Rinkeby

 5. NORGE
  Publisert:

  Financial Times omtaler Listhaugs Sverige-besøk

 6. POLITIKK
  Publisert:

  – Det blir ingen endringer i innvandringspolitikken