Oslo

Nå kan det kan komme 30 centimeter med snø

Vinterkulden tar seg en kort pause søndag og mandag. Med det litt mildere været kommer snøen - med gode skiforhold i marka og dårlige på veiene.

Snøen kom og forsvant i desember - men til uken kan det lave ned.
  • Sol Sigurjonsdottir
  • Charlotte Karlsen

Denne uken har vært preget av kalde, kalde temperaturer i Oslo. Torsdag ettermiddag ble det målt 12,2 minusgrader på Blindern.

Fredag og lørdag skal det fortsatt være kaldt, rundt åtte minusgrader og noen snøfnugg i luften.

Men i begynnelsen av neste uke blir det et kort væromskifte:

— Nedbøren starter sent lørdag. Det kan nok komme rundt 25 centimeter med snø enkelte steder i oslo, mens andre steder kan få under 10. Det er om å gjøre å passe på ryggen når man måker! sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen.

Temperaturen kan nå null grader eller noen plussgrader sent søndag og mandag. Temperaturen vil stige gradvis på søndag, med «høyest» temperatur rundt midnatt, natt til mandag. Det er gode nyheter for deg som lengter etter skiføre i Oslomarka - og dårlige for deg som skal ut og kjøre.

Temperaturen stiger, og det blir tyngre, mer fuktig snø. Veivesenet er ute og gjør det de kan med salting. Veiene blir sleipe, og når været mildner får vi ei fryktelig smørje, frykter Johnsen.

Han er glad dette skjer søndag og ikke en typisk mer trafikkert dag.

— Det blir nok problematisk både å kjøre og gå først og fremst på søndag, mener meteorologen.

Fra tirsdag og utover er vi tilbake langt nede i det blå, trolig flere minusgrader enn vi har hatt den siste uken.

— Vinteren er her, og den blir værende. Vi får håpe den meste snøen er fjernet fra veiene da, så det ikke blir is, sier Johnsen.

Les også:

  • Synes du det er kaldt ute? Denne kulden er overhodet ikke sjelden, er meteorologens kommentar

Kan bli skiforhold i alle marker

For Hege Scheriff, løypesjef i Skiforeningen, er snøfallet i neste uke kjærkomment.

Vintersol over kalde Oslo onsdag morgen

— Vi er kjempespente! Vi følger tett med på været, og ser at prognosene spriker. Ut fra erfaring tipper vi at det kommer mellom 15 til 40 centimeter med snø, og vi er forhåpningsfulle. Snøen som har kommet så langt i vinter har gitt et godt og jevnt underlag, men vi trenger mer snø for å kunne åpne de fleste løypene, forklarer hun.Bare 15–20 centimeter med nysnø vil kunne øke skitilbudet betraktelig. Så lenge det kommer mellom fem og ti centimeter vil man kunne kjøre løypemaskinene på nytt.

— Om vi får 15 centimeter i hele vårt nedslagsfelt blir det skiforhold i alle marker, men ikke alle løypene. Vi vil kunne åpne en del av de gode terrengløypene, og da få knyttet sammen mye av løypenettet. Da kommer man for eksempel helt til Løvlia, og man får åpnet mellom Nordmarkskapellet og Kikut, sier Scheriff.

Kan bli -15 grader neste uke

Den kalde kuldeperioden vi har hatt denne uken tar bare en kort pause i begynnelsen av neste uke. Allerede onsdag blir det svært kaldt igjen.

Vi skal tilbake til tosifrede minusgrader, og enkelte steder i Oslo kan det bli opp mot – 15 kuldegrader.

— Vi er mer eller mindre tilbake til de forholdene vi har nå på onsdag neste uke. Det kan også bli kaldere enn hva det har vært. Det er om å gjøre å ta frem alle varme klær og lange underbukser, sier Johnsen.

Det kalde været holder seg stabilt også frem mot neste helg igjen.

- Med det kalde været vil også solen komme frem. Det blir pent, fint og vinterlig, sier Johnsen.

Les også

  1. Synes du det er kaldt ute? Denne kulden er overhodet ikke sjelden, er meteorologens kommentar

  2. Vinterens laveste temperaturer målt natt til torsdag

  3. Teknologien endrer tankearbeidet|Anton Eliassen, Bård Fjukstad