Oslo

«Vil ha et radioteater som speiler samfunnet»

Med rundt 600 000 dedikerte lyttere hver uke og åtte ansatte, blir Gunhild Nymoen sjef for Norges største lille teater.

kaffebilde 1.jpg Foto: Nordis Seel Tennes

  • Nordis Seel Tennes

- Hva er det første du kommer til å gjøre som NRKs nye radioteatersjef?

- Det første jeg skal gjøre, er å lage et årshjul. Jeg er veldig glad i oversikter og langsiktige mål. Radioteatret fikk en ny strategi under Yngvil Kiran. Den handler om både å ivareta tradisjonen og kunnskapen som allerede ligger der, men samtidig møte noe av det nye. Jeg må stake ut en kurs. Jeg tror vi er på vei et sted som handler om noe mer aktuelt. Det er en kurs jeg kommer til å tydeliggjøre.

- Hva er de største utfordringene?

- Jeg er så glad i ordet utfordring! For meg er det et positivt ladet ord, uten det beveger vi oss ikke noe sted. Publikum har jo kjennskap til Radioteatret og har en slags forventning om hva det skal være. Det skal vi ivareta. Samtidig så må vi utforske hva lyddrama er, og hvordan skal vi få den oppmerksomheten vi trenger for ikke å dø ut.

- Hvordan skal du sørge for at dere ikke dør ut?

- Vi kommer til å satse på radioteater som er nytt, norsk og aktuelt. Vi sendte hørespillet Scandinavian Star tidligere i år for eksempel. Vi vil ha mer radioteater som speiler dagens samfunn, og som er tett opp til virkeligheten selv om vi holder på med fiksjon.

- Jeg ble positivt overrasket av hørespillet Nærkamp som gikk i fjor. Det var både politisk interessant og spennende.

- Det var en klar målsetning med det prosjektet. Det var midt i en debatt om jenters rolle i militæret, en debatt som pågår ennå, og vi ville treffe unge jenter i dag.

- For meg blir det ikke sommer uten Dickie Dick Dickens . Hva er ditt favorittradioteaterminne?

- Det må bli Tordivelen flyr i skumringen . Den satte vi opp i reprise i fjor sommer, en kjempesuksess! Jeg tror jeg var ni-ti år da jeg hørte den første gang. Vi hadde høytlesning av boken etterpå, med radioteaterstemme.

- Det er to dager til du tar ferie, hva skal du gjøre da?

- Nå skal jeg ligge på plenen i to uker hjemme på Nesodden. Så skal jeg en tur til Gålå på Peer Gynt -spelet. Mannen min jobber der, så jeg skal være sånn hyttekone. Der skal jeg først tømme hodet og samle krefter, så skal jeg planlegge høsten.

- Kan du røpe noen av høstens nyheter?

- Vi skal blant annet sende et sitcom-hørespill på P2, Family Gholam , det er faktisk helt nytt! Den har première 23. august. Den handler om en afghansk familie som vinner i lotto og flytter fra et asylmottak i Vadsø til Oslo vest. Også sender vi en stor krim— serie, sesong 2 av krimhørespillet Christiania. Den er det nok mange som gleder seg til.

Alt er mulig med kaffe. Bortsett fra kreditt i kantinen i «Messa» på NRK.