Oslo

OverOslo utsolgt - nå frykter arrangøren svartebørs

Med 20 500 solgte billetter er festivalen Over Oslo allerede utsolgt. For første gang opplever de også svartebørssalg.

Festivalen OverOslo på Grefsenkollen kan ta 5000 publikummere hver dag, og varer fra onsdag 21. til lørdag 24. juni. Nå er den helt utsolgt.
 • Harald Fossberg
  Harald Fossberg
  Kulturjournalist og tegneserieanmelder
Röyksopp avslutter OverOslo lørdag 24. juni.

Med 20 500 solgte billetter er festivalen Over Oslo, som finner sted på Grefsenkollen i slutten av juni, allerede utsolgt. For første gang opplever arrangørene svartebørssalg: Den billigste onsdagsbilletten, når bl.a. Highasakite, Aurora, Sondre Lerche og Øystein Greni spiller, selges nå på nettet for 2147 kroner. Da de ble lagt ut for salg kostet de 850 kroner.

Hvordan kan OverOslo-folket demme opp for svartebørstilstander?

– Folk har lurt på om vi ikke kan utvide publikumskapasiteten, men vi mener vi er på det nivået som er best for oss og publikum: Det handler om komfort og trivsel for dem som kommer, så her må vi si stopp, sier arrangør og daglig leder Lars Petter Fosdahl i OverOslo. Sammen med Thorkild Gundersen har han ansvar for firedagersfestivalen, som i år går av stabelen fra onsdag 21. til lørdag 24. juni.

 • Her er oversikten over konsertåret 2017

Lokalfest ble publikumsmagnet

Lokal helt: Øystein Greni bor ikke langt unna Grefsenkollen. Kanskje ikke rart han spiller på OverOslo i år.

OverOslo startet som et lokalt arrangement i 2009. Den gang var det tenkt som et konserttilbud for innbyggerne i nærområdet. I 2011 flyttet de festivalen ut i amfiet med utsikt over hele byen, og nå er de blitt en festival som tiltrekker seg publikum fra hele Østlandet.

Fosdahl og Gundersen mener at en grunn til suksessen er at de startet i motsatt ende enn andre festivaler.

– Vi satset på å bygge stein på stein, sier Fosdahl.

– Vi har brukt og bruker masse tid og ressurser på å sørge for en helt spesiell opplevelse for publikum. Det var viktigere i starten enn de store navnene. Folk skulle til OverOslo for å oppleve en festival, ikke bare en konsert. Da Roger Hodgson fra Supertramp spilte her oppe i 2014, tok vi et lite byks bookingmessig med et internasjonalt navn for første gang. Men det er norsk musikk som er bærebjelken vår. Derfor var det stort for oss da Karpe Diem valgte å presentere sitt «Heisann Montebello»-prosjekt her oppe hos oss i fjor sommer. De kunne spilt hvor som helst i byen. Det markerte et nytt nivå og en anerkjennelse, som igjen åpner for at Röyksopp sørger for en eksklusiv avslutning på årets festival.

Hemmelige kvinner og talentscene

Fay Wildhagen spiller på OverOslo sankthansaften, fredag 23. juni

En annen ting OverOslo-folket er stolte av, er at de har en høy kvinneandel på de to scenene.

– Vi har tre hemmeligheter som vi slipper til uken, og alle tre er kvinnelige artister, sier Fosdahl.

– Ikke bare det, men vi har også flere unge og spennende artister enn tidligere år. Noen av dem har tidligere deltatt på vårt konsept Max Lovende, som vi har dyrket siden starten i 2011: Dagny og Fay Wildhagen.

Max Lovende er en todagers happening oppe på Scene Grefsenkollen der 16 artister får prøvd seg.

– Vi arrangerer et seminar med minikonsert der de får vise hva de kan. Det vi er mest opptatt av, er hvordan de fungerer på scenen: OverOslo er en festival og ikke et plateselskap. Til slutt er det fire artister som får spille på festivalen.

Passe stort, og litt yngre

Dagny spiller lørdag 24. juni, samme dag som Röyksopp.

Med så pass stor publikumsinteresse må det være fristende å utvide festivalen enten til flere dager eller litt større publikumskapasitet?

– Nei nei, vi mener vi er akkurat passe store nå. I fjor utvidet vi til fem dager på grunn av Tom Jones, som spilte tirsdag. Siden vi har dagsbilletter, prøver vi å legge opp programmet med ulike profiler hver dag slik at dem som kjøper billett fordi de se de og de bandene også har et par andre artister som de kan like samme dag. Det har gjort at enkelte dager skiller seg ut med hensyn til sjanger og et aldersbestemt publikum. Torsdagen vår har alltid pekt seg ut som en dag for et mer voksent publikum, men generelt peker nok pila litt nedover i alder i år, sier Fosdahl.

I fjor måtte Norwegian Wood kaste inn håndkleet, men de satser igjen i år, som også er festivalens 25-årsjubileum.

Har «syvåringen» OverOslo blitt en konkurrent for den type festivaler i Oslo?

– Vi er blitt beskyldt for at det butta for Norwegian Wood i fjor, men vi synes at vi har levd godt side om side med dem i mange år. Vår – og mange andres – store konkurrent er det store musikkutbudet i Oslo i det hele tatt. Vi må bare gjøre vårt beste for å tilby publikum en spesiell opplevelse, avslutter Lars Petter Fosdahl i OverOslo.

- En skjult suksess

Festivalsjef i Norwegian Wood Svein Bjørge er ikke overrasket over suksessen til OverOslo.

– Jeg kjenner dem godt og har samarbeidet med dem i mange år siden Steinkjerfestivalen, som jeg driver, foregår samme helg som OverOslo. Det er imponerende hva de har fått til, siden de jo ligger litt utenfor sentrum. De er blitt en suksess i det skjulte, sier Bjørge.

– En av årsakene er at mange publikummere kommer fra nærområdet, de opplever det som «sin» festival.

Svein Bjørge mener at Norwegian Wood og OverOslo ikke er direkte konkurrenter.

– Vi har levd godt side om side i mange år, og kommer til å fortsette med det, sier han.

– Tydelig, folkelig profil

Arrangør for Piknik i Parken, Peer Osmundsvaag, er enig med Bjørge.

– OverOslo har bygget over tid, og hatt en organisk vekt med en festival fundert i nærmiljøet. De har også booket smart og ikke tatt seg vann over hodet. OverOslo har en tydelig, folkelig profil som har bred appell. Derfor er det ikke overraskende, de har jo solgt ut tidligere år også.

Han opplever heller ikke at Piknik i Parken og OverOslo kniver om samme publikum.

– Det vi har til felles, er at begge festivalene har funnet et format vi er tilfredse med. Piknik i Parken satser også mye på komfort for publikum. Nå det gjelder artistprofilen, har vi hvert vårt kjernepublikum. Vi bor jo i en aktiv by med mange musikkonsumenter, så det er plass til oss alle.

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

 1. Röyksopp
 2. Åge Aleksandersen
 3. Highasakite
 4. Festival
 5. Oslo
 6. Sivert Høyem
 7. Musikk