Ekskludert Frp-fylkesleder går til Demokratene

Geir Ugland Jacobsen ble fratatt vervet som leder av Oslo Frp og kastet ut av partiet.

Tidligere Frp-fylkesleder Geir Ugland Jacobsen bytter nå parti til Demokratene.
  • NTB
  • Aftenposten

Geir Ugland Jacobsen, som tidligere i måneden ble ekskludert fra Frp, går nå til partiet Demokratene.

Det kom han fram til etter et møte mandag kveld med Demokratenes grunnlegger og tidligere leder, Vidar Kleppe, skriver TV 2.

– Gangen videre er at vi kommer sammen igjen etter nyttår. Vi kikker på programmet og trekker fra litt, legger til og justerer litt. Det blir et landsmøte i januar, der vi skal skisse ut en organisasjon som blir landsdekkende, sier Jacobsen til TV-kanalen.

Målet er å stille lister i alle landets fylker til høstens stortingsvalg og få inn minst en representant på Stortinget.

– Det nye konseptet blir ikke nødvendigvis ytre høyre, men kanskje mer sentrumsorientert. Men hele grunnpilaren er Norge først, i større grad enn i dagens Frp, sier Jacobsen. til NRK

Les også

Varsler mer moderat profil for Oslo Frp – skal tone ned innvandring

Bakteppet for eksklusjonen

Det var 15. desember at Jacobsen ble fratatt vervet som fylkesleder i Oslo Frp og ekskludert fra partiet. Beslutningen ble tatt av sentralstyret. Fylkeslaget i Oslo ble samtidig satt under administrasjon.

Ugland har flere ganger uttalt seg kritisk til partileder Siv Jensen offentlig. Dette var bakgrunnen for eksklusjonen. Han omtaler seg selv som nasjonalkonservativ.

Tidligere Frp-topp Ketil Solvik-Olsen er blitt satt til å lede ryddejobben. Med seg har han Per-Willy Amundsen, Peter N. Myhre, Jon Georg Dale og Kari Kjønaas Kjos.

Av disse er det kun Peter N. Myhre som egentlig tilhører Oslo Frp.

24. januar skulle fylkeslaget nominere stortnigslisten sin. Dette er utsatt på ubestemt tid.

Les også

«Det finnes jo et nasjonalkonservativt drømmeparti i Norge», skriver kommentator Andreas Slettholm

Flere går over

Geir Ugland Jacobsen får selskap fra Kent Andersen over i Demokratene. Andersen satt i det avsatte fylkesstyret i Oslo Frp, er vara til bystyret og er kjent som skribent på Document.

Også Arne Østreng, leder av bydelslaget Nordre Aker Frp, blir med over i Demokratene. Han har også fått åpnet en ekskluderingssak mot seg etter å ha uttalt seg kritisk offentlig om det som skjer.

Demokratene ble grunnlagt i 2002. Partistifter Vidar Kleppe var en av Frps mest profilerte stortingspolitikere inntil han året før hadde fått medlemsskapet sitt supsendert.

Med unntak av lokalt i Kristiansand og Agder, som er Kleppes hjemsted, har partiet ikke hatt særlig suksess.