Oslo

Fansen trosser køforbud – venter i halvannet døgn på Springsteen

I Frognerparken har allerede en liten «Springsteen-camp» slått seg ned før torsdagens konsert.

Klokken 12 stilte Springsteen-fansene seg opp for opprop. Er du ikke til stede, mister du plassen i køen. Foto: Ørn Borgen

  • Julie Berg Melfald
    Julie Berg Melfald
    Journalist

Bruce-feberen har igjen inntatt hovedstaden bare en snau måned siden sist. Da var det Ullevaal stadion som «The Boss» og hans The River-turné gjestet. Torsdag er det Frognerparken som fylles, og det er forventet 37.000 publikummere.

  • Kan du gjette hvor lang tid det gikk før billettene var utsolgt? Det gikk fort.

Kjent som en av bransjens beste showmenn er plassene helt i front av scenen svært ettertraktet blant en av verdens mest lojale fanbaser. Stiller man seg i kø før kl. 13.00 på torsdagen, blir man imidlertid bortvist.

Det er en regel Bruce Springsteen-fans har funnet en måte å omgå i flere år.

I Frognerparken har allerede en liten «Springsteen-camp» slått seg ned. Foto: Ørn Borgen

– Folk synes vi er litt gærne

Omtrent hundre meter fra scenen har en liten gjeng slått seg ned.

Førstemann, Åsa Formark fra Oslo, var på plass klokken seks om morgenen og har dermed fått ansvaret for det svært populære, fan-styrte køsystemet. Ved å registrere seg får man et nummer som blir plassen din i køen når innslippet begynner kl. 16.00 på konsertdagen.

For å beholde køplasseringen må man møte til opprop hver tredje time fra klokken ni om morgenen til ni om kvelden i Frognerparken. Er man ikke til stede på et av disse tidspunktene, mister man nummeret sitt.

– Folk synes jo at vi er litt gærne som gjør dette, men det er ikke bare for musikken, men også det utrolig samholdet vi får ut av det, forteller Åsa Formark.

Ettersom folk kommer registrer man seg på listen som førstemann i køen, Åsa Formark, har ansvaret for. Da får man et nummer som blir plasseringen din i køen når innslippet begynner kl. 16.00 torsdag. Foto: Ørn Borgen

– Lever ut drømmen

Hun har så langt vært på seks konserter på den amerikanske artistens turné: USA, Haag, Paris, Sverige og Norge. Morgenen etter torsdagens konsert tar hun 06.40-flyet til Zürich. I alt skal hun på 16 i sommer. Det er første gang hun følger «The Boss» på turné, men trolig ikke den siste.

– Dette er det gøyeste jeg har gjort noen gang. Hvor ofte i livet slipper du alt og lever så fritt? Det er jo akkurat det mye av budskapet i musikken hans er – livsglede og å leve ut drømmen din, smiler Formark, og legger til:

– Det blir en slags avhengighet. Men en veldig sosial og morsom en.

Listene kan blir over 400 navn lange

Nummer 100 i køen er Trine Hodneland fra Bergen. Hun har tatt med seg barna Emilie (19), Vilde (17) og Sebastian (14), og deres kompis Jarand Bredholt (19). Dette blir Hodnelands attende konsert, og mens for døtrene Emilie og Vilde blir det henholdsvis den ellevte og tiende.

– Nummer 100! Nå ble jeg kjempeglad. Jeg trodde vi var enda lenger bak, sier Hodneland.

Listene i køsystemet blir gjerne over 400 navn lange før konserter i Norge, mens i storbyer som Barcelona kan så mange som 1800 mennesker registrere seg.

– Konsertene kan egentlig ikke beskrives før man har opplevd dem selv. Og står man lengst fremme får man også med seg alt som skjer på scenen, forteller Trine.

Med nummer 100 skrevet på hånden, vil Trine Hodneland få slippe inn i køen som tilsvarende nummer. F.v. Trine Hodneland, Jarand Bredholt (19), Sebastian Hodneland (14) og Vilde Hodneland (19). Åsa Formark (t.v.) registrer dem sammen med Marcos Ruiz (i forgrunnen). Foto: Ørn Borgen

Ikke noe fare for regn

Og Bruce-fansen kan glede seg over et lovende værvarsel. Ifølge Meteorologisk institutts John Smits vil været bedre seg utover dagen, til tross for nedbør natt til torsdag.

– Det er lite fare for regn, og temperaturen vil holde seg i underkant av 20 grader utover kvelden, forteller Smits.

Blodfansene. Rolf Helge Grønås (t.v.), Martin Höger og Linda Gundersen har tatovert Bruce Springsteens autograf på armen. Foto: Ørn Borgen

Ruter: Beregn god tid

Ruter venter et større press enn vanlig på sine fremkomsmidler, og de oppfordrer folk til å være ute i god tid før dørene åpner klokken 16.00. Etter konserten vil det være lurt å ta T-banen, forteller Gro Janborge, pressevakt i Ruter.

– Vi setter inn noe ekstra materiell på trikkens linje 12 og busslinje 20, frem til ca. klokken 00.30. For å unngå store køer kan det være lurt å gå et par holdeplasser ekstra på disse linjene, eller å ta T-banen, sier hun.

Les også

  1. Kvelden Springsteen vant Norge

Les mer om

  1. Bruce Springsteen