Oslo

Skjebneuke for Oslo-OL

I nord og vest er motstanden størst mot et OL i Oslo. Slik er bildet innad i Høyre også.

afp000761842-0_CG36fAMZ.jpg Foto: Lier, Gunnar

 • Ntb
 • Mats Rønning

Onsdag ventes stortingsgruppa å si ja eller nei til statsgaranti.

– I utgangspunktet var jeg positiv til en OL-søknad, men den folkelige motstanden gjør at jeg vil stemme nei. Det nytter ikke å invitere til en folkefest når folket ikke vil ha fest, sier Høyre-representant Odd Henriksen fra Nordland til NTB.Han får støtte av partifellen Kent Gudmundsen fra Troms.

– Kvalitetsrapporten fra DNV viser at kostnadene ved gjennomføring ikke står i forhold til de positive langtidsvirkningene for Oslo og landet som sådan. Dessuten er det ikke vår tur til å arrangere et OL. Vi har gjort det flere ganger før. Nå får andre vestlige land stille opp, sier Gudmundsen.

Flere medier mener å vite at ja-flertallet er stort og betydelig i Høyres stortingsgruppe, som ventelig vil få saken til behandling under onsdagens gruppemøte.

13 av 45 vet ikke

Ifølge NRK sier 23 ja og ni nei. 13 har ikke bestemt seg, mens tre unnlot å besvare henvendelsen som kom tidligere denne uka. Er dette bildet riktig, vil svært mange tvilere måtte falle ned på et nei for å hindre at regjeringspartiene konkluderer ulikt i saken.

Fremskrittspartiet sa som kjent nei til statsgaranti under landsmøtet i år, noe som binder så vel partiets stortingsrepresentanter som statsråder, ifølge parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik.

– Ingen statsråder går mot et landsmøte. Så enkelt er det, sier Nesvik til Dagens Næringsliv.

Skulle Høyres stortingsgruppe si ja til statsgaranti, går det dermed mot dissens i regjeringen om saken. Men det vil ikke partileder Siv Jensen forskuttere.

– Først må Høyre ta stilling til hva partiet mener. Jeg har ikke behov for å kommentere spekulasjoner om dette nå, sier hun til NTB.

Tviler

En av tvilerne i Høyre er Peter Christian Frølich fra Hordaland. Han er usikker på hva han vil stemme på onsdag.

– Tidligere hadde jeg et tvilende ja-standpunkt. Jeg framhevet at Norge som idrettsnasjon må ta eierskap til vinter-OL og ikke overlate arrangementet til autoritære stater som bruker det som et utstillingsvindu. Jeg mener også at OL på Lillehammer ga en mengde positive ringvirkninger for en hel generasjon, sier Frølich, som samtidig ser åpenbare problemer ved manglende folkelig støtte.

– Dessuten begrenser et OL vårt økonomiske handlingsrom. Vi har dyre og viktige valgløfter som skal ivaretas. I tillegg er jeg kritisk til reglene om skattefritak og det forhold at vi ikke kjenner omfanget av IOKs betingelser, sier han.

Skulle Høyre gå inn for en OL-søknad, vil partiet finne allierte i store deler av KrF og Venstre, men Arbeiderpartiets stemmer vil være avgjørende.

– Hos oss er noen veldig for, noen veldig mot og mange veldig usikre. Vi tar ikke stilling til saken før Stortinget får den oversendt av regjeringen. Mye er uklart ennå, for eksempel kostnadsfordelingen blir mellom Oslo og staten, sier Arbeiderpartiets idrettspolitiske talskvinne Rigmor Aasrud til NTB.

Statsgaranti på 35,1 milliarder

Kontrakten som avgjør de juridiske og økonomiske forpliktelsene til IOK vil først være klar neste sommer, skriver Klassekampen.

– Hvis Stortinget skal ta stilling til forslaget i blinde, så styrker ikke akkurat det saken for et OL i Oslo, sier Ap-politiker Cecilie Bjelland. Bjelland er leder for Stavanger Arbeiderparti, og sitter i Aps sentralstyre.

Direktør for OL-etaten i Oslo kommune Eli Grimsby viser til at Oslo kommune og idretten har søkt om en brutto statsgaranti på 35,1 milliarder kroner og understreker at de ikke har til hensikt å søke økt støtte. Idrettsforbundets generalsekretær Inge Andersen tror på et ja til OL.

– Vi håper og tror det blir en statsgaranti. Det baserer jeg på den jobbingen vi gjør og de samtaler som føres, sier han.Kulturminister Thorhild Widvey tar sikte på å legge fram OL-saken for regjeringen i løpet av to– tre uker. Stortinget får saken i slutten av oktober.

Relevante artikler

 1. SPORT

  Slik avgjøres slaget om Oslo-OL

 2. SPORT

  Slik reagerer Tromsø-avisene etter Høyres OL-nei

 3. SPORT

  Tromsø-ordfører: - Har ikke greid å gjøre OL til et nasjonsprosjekt

 4. SPORT

  Det blir ikke OL i Oslo i 2022

 5. OSLO

  Stortings-Ap kjørte over Gahr Støres lokallag i E18-saken. – Jeg er skuffet

 6. POLITIKK

  Troms og Finnmark Høyre varsler kamp mot Oslo Høyre om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja