Oslo

Her flytter 154 kunstnere inn i sine midlertidige «hjem»

Denne høsten har 154 kunstnere flyttet inn i egne atelierer i Oslo sentrum, finansiert av kommunen. Om ett år må de trolig ut igjen.

Modist Stine Rudi Standal har flyttet sin virksomhet som hattemaker fra Ålesund til Oslo. Det neste året holder hun hus i Ila Pensjonat.
 • Arve Henriksen
  Arve Henriksen
  Journalist

97 år etter at Ila pensjonat ved Alexander Kiellands plass ble innviet og tatt i bruk som hybelhus for kvinner, er det helt andre aktører som denne uken har flyttet inn.

– Dette betyr veldig mye. Det er tungt å jobbe hjemmefra, slik mange i min bransje gjør når lokalene blir for dyre, sier hattemakeren Stine Rudi Standal. Hun brukte denne uken til å flytte alt hun trenger i yrket som modist (en som lager hatter og hodeplagg) inn i sitt nye krypinn ved Alexander Kiellands plass.

Som et ledd i Oslo kommunes atelier-satsing, har 154 kunstnere denne høsten kunnet flytte inn egne atelier. 67 kunstnere har fått plass i Myntgata og 87 i Ila Pensjonat.

– Vi vet at det er en stor mangel på arbeidsplasser for kunstnere i Oslo. Samtidig er jeg opptatt av at vi midlertidig skal kunne bruke offentlige bygg. Det blir for dumt at disse byggene skal stå tomme. Det er en dårlig bruk av kommunes penger og dårlig utnyttelse av arealene, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap).

 • LES OGSÅ: Om få år står ti historiske praktbygg i Oslo tomme. Ingen vet hva de skal fylles med

Et dilemma

Kulturråd Rina Mariann Hansen (Ap) mener Oslo kommune har lang tradisjon med å tilby arbeidslokaler for byens kunstnere. Fv: Musiker Signe Eide og dokumentarfilmskaper Lars Einar Skageberg som begge er blitt tildelt rom i Ile Pensjonat.

Etter at Regjeringen tidligere i år besluttet å legge ned Ila integreringsmottak, ble bygget overført til kulturetaten i Oslo kommune og omregulert i rekordfart. I påvente av hva bygget skal brukes til på permanent basis, har et eget tildelingsutvalg plukket ut 87 ulike kulturaktører som får flytte inn på midlertidig basis.

I første omgang har de fått «opphold» i ett år. Da må de ut igjen.

– Dette er selvsagt et av dilemmaene ved å ta i bruk bygg midlertidig. Nedsiden er at det kan bli bestemt at dette bygget skal brukes til noe helt annet. Nå skal vi derfor bruke 2019 på å bestemme hva dette bygget skal brukes til, sier kulturbyråden.

Det samme gjelder lokalene i Myntgata 2. Dette er allerede bestemt brukt til videregående skole.

– Vi vet at Myntgata skal brukes til mer enn bare skole, men hvor mye og til hva skal vi planlegge i 2019, sier Hansen.

Lang tradisjon i Oslo

Hjørnebygningen til Uelands gate sto ferdig i 1921, og ble benyttet som hybelhus for kvinner. De siste leietagerne var et statlig flyktningmottak.

– Hvorfor er det egentlig en kommunal oppgave å skaffe lokaler til kunstnere?

– Oslo kommune har en lang tradisjon med å legge til rette for at ulike kunstnere får arbeidsplasser i kommunale lokaler. Vi som samfunn har et ønske om å legge til rette for kunstproduksjon. Det gjør vi både gjennom de utdanningsinstitusjonene staten finansierer og med de ulike stipendordningene vi har. Dessuten er det en stor forskjell på å være kunstner og en ordinær forretningsdrivende, sier byråden.

– Betyr det at andre tomme bygg, som eksempelvis Deichman, kan utnyttes på samme måte inntil endelig bruk er bestemt?

– Før det blir avklart hva både Munchmuseet og Deichman skal brukes til permanent, må vi se om disse byggene kan brukes midlertidig, sier Hansen.

Bakgården i Ila Pensjonat blir også tilgjengelig for de nye leietagerne. Målet er å skape utadrettet virksomhet i tilknytning til bygget.

For kunstnerne som denne uken flyttet inn i Ila Pensjonat er ett år uansett bedre enn ingenting.

– Akkurat det er uproblematisk, slik er det litt i min bransje. Ett år er relativt uoverskuelig, det er en grei tidsramme å forholde seg til. Det viktigste er å få tilgang til et slikt lokale, sier Lars Einar Skageberg.

Dokumentarfilmskaperen er tildelt et rom på 10 kvadratmeter. Det er han strålende fornøyd med.

Konserter og utstillinger

Stine Rudi Standal bor få meter unna sitt nye arbeidslokale, det gjorde flyttingen enkel.

På Ila Pensjonat betaler hver aktør 305 kroner i året pr. kvadratmeter, pluss felleskostnader. Resten dekkes av Oslo kommune. Da får de også tilgang til et tidligere felleslokale ut mot Uelands gate, hvor det kan åpnes for konserter og utstillinger.

– Jeg skulle gjerne sett at vi hadde fått være her så lenge som mulig, men det handler om å gjøre mest mulig ut av denne muligheten. For min del blir det spennende å prøve ut nye måter skrive musikk på og bli en del av et større fellesskap, sier musiker Signe Eide.

De 87 aktørene som nå flytter inn på Ila Pensjonat fordeler seg på en rekke ulike kultursjangere, blant annet kunsthistorie, film, scenografi, grafisk design, skriving, kuratering, klesdesign, musikk og instrumentmakeri. Her er det musiker Signe Eide som viser frem sine ni kvadratmeter til kulturbyråd Rina Mariann Hansen.

Les mer om

 1. Kultur
 2. Arkitektur
 3. Oslo kommune
 4. Rina Mariann Hansen
 5. Oslo