Politiet tar selvkritikk etter tweet om «somaliere»

Politiet i Oslo vil fokusere på hvilken region personene de etterlyser kommer fra, heller enn land.

Det kan gå litt fort på Twitter, sier politiet.

Torsdag trykket Osloby et innlegg skrevet av Said Hersi. Han reagerer på politiets videreformidling av vitnebeskrivelser der gjerningspersonene beskrives som «somaliere».

Her er tweeten vår leser reagerer på.

«Jeg har forståelse for at dette er basert på vitnebeskrivelser, men å anta at gjerningsmennene er somaliere uten de er pågrepet er både diskriminerende og stigmatiserende. Spesielt hvis gjerningsmennene senere blir pågrepet og viser seg å ikke være somaliere, vil dette øke stigmatiseringen betraktelig.» skriver Hersi.

— Kan gå litt fort

- Hva tenker dere rundt det Hersi skriver?

Les også

«Politiet burde fjerne twittermelding som oppmuntret til stigmatisering»

— I utgangspunktet er jeg helt enig. Vi skal ikke stigmatisere noen på noen som helst måte. I forbindelse med at det har vært en del ran, har det hendt at vi har gjengitt vitnebeskrivelsen for ukritisk, sier Martin Strand, som leder sambandsavsnittet i Oslo politidistrikt. Avsnittet styrer operasjonssentralen og har ansvaret for den populære Twitter-kontoen. I stedet for å gjengi vitnebeskrivelsen, som ofte går på nasjonalitet, skal politiet nå fokusere på regioner. Strand har hatt en gjennomgang med alle operasjonslederne som betjener kontoen.

— Det er helt riktig som Hersi skriver, at beskrivelsen vår kommer fra det vitner eller offeret forteller oss. Vi vil forsøke å fokusere mer på hvilken region folk er fra. Det er få som ser forskjell på en person fra Somalia og Eritrea. Det går nok ofte litt fort på Twitter, her skal vi garantert bli bedre, sier Strand.

Ønsker tips

Årsaken til at politiet går ut med en beskrivelse er et ønske om å få tips fra publikum.

- Vi ønsker å få tips om hendelsen. Vi ønsker ikke å stigmatisere, så enkelt er det, sier Strand.

Politiet har hatt suksess med de korte oppdateringene på Twitter. I skrivende stund har kontoen over 110.000 følgere, og suksessen har inspirert andre politidistrikt i Norge til å gjøre det samme. Politiet har også stukket av med prisen for årets tweet. Martinsen innrømmer, dog noe beskjedent, at det har vært en suksess.

— Spesielt med tanke på at publikum er flinke til å følge opp og gi oss tilbakemeldinger og tips, som i enkelte tilfeller har ført til pågripelser. Vi har fått mange flere øyne i byen. Engasjementet hos publikum synes jeg er hyggelig.