Oslo

Narkomane må holde seg bak streken

Politiet i Oslo har påbudt de narkomane å holde seg bak en spraylakkert strek ved byens sentralstasjon. Nå reagerer rusmisbrukerne på det de kaller en umenneskelig behandling.

-Det er jo ganske tåpelig, mener jeg. Tre ganger om dagen kommer de hit og jager oss over streken, som om vi skulle vært innesperret, sier Anita (34), og ser på den tynne stripen som skiller hovedstadens mindre estetiske utstillingsvinduer fra asfalthverdagen rundt Jernbanetorget.

Bak henne står mennesker tett sammen i små klynger i det lette duskregnet. Skjelvende hender holder rundt kaffekrus og rullings. Så langt har de stått uforstyrret denne formiddagen.

Bøter

-Vi føler oss som en saueflokk. Hvis ikke vi gjør som de sier, truer de med å gi oss bøter, sier Anita, til NTB.

I 22 år har rusen vært 34-åringens faste virkelighetsflukt.

Anita forteller at mange i miljøet rømmer over på den gale siden av streken for å slippe unna alle overvåkingskameraene i området. Selv har hun vanskelig med å forstå hvorfor politiet bruker energi på å holde oppsyn med den hvite streken.

-Vi har rett til å bevege oss rundt som alle andre mennesker. -Hvem andre er det som forholder seg til en strek på denne måten? De holder oss på den andre sida som om vi skulle vært kveg, sier den 34 år gamle kvinnen.

Krenkende "jødestrek"

-Jeg synes denne streken sier mye om måten vi forholder oss til rusmisbrukere i samfunnet, sier Ole Martin Holte, til NTB.

Sosionomen, som i to år har jobbet for de narkomane på gata gjennom Franciscus-hjelpen, mener streken er en ren maktdemonstrasjon fra myndighetenes side.

-En rusavhengig kalte den jødestreken en gang. Jeg sitter med et inntrykk av at rusmisbrukerne opplever streken som en krenkelse, sier han.

Brev til Dørum

— Det er helt uverdig å gjerde inn mennesker som om de skulle vært dyr, sier nestleder i Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon, Marit Hagen, til NTB.

Nå vil organisasjonen skrive et brev til justisminister Odd Einar Dørum (V) for å fjerne streken for godt.

-Det er vanskelig å gi de narkomane håp om en bedre tilværelse når de blir skilt fra samfunnet på denne måten, sier hun.

Justisminister Odd Einar Dørum er ifølge NRK ikke kjent med saken.

Politiet tegnet streken opp for ett og et halvt år siden, for å bevare ro og orden, ifølge ordenssjef Kåre Stølen i Oslo politidistrikt.

(NTB-Jorun Sofie Aartun)