Oslo

Lover mer luft rundt operaen

Uansett hvem som blir byrådsleder etter valget: Det nye byrådet skal sørge for at det blir bygget mindre rundt operaen. Men nytt Munchmuseum kommer neppe.

Fredag presenterte Aften hvordan Ap og SV vil skape mer rom rundt operaen.
  • Forf>
  • <forf>hilde Lundgaard <

Fredag skrev Aften om hvordan både avgått byråd Grete Horntvedt og Ap og SVs bystyregrupper har jobbet i kulissene for å fjerne noe av den omstridte bebyggelsen rundt operaen i Bjørvika. De foreslår ulike løsninger, men er enige om målet: Mer luft og rom rundt det nye praktbygget.Et klart politisk flertall i bystyret stiller seg nå bak dette målet. Og uansett hvem som vinner valget neste høst, vil byrådet sørge for å følge opp.Det lover nemlig begge de to mulige byrådslederne, Erling Lae (h) og Rune Gerhardsen (a). Ingen av dem vil gå i detalj om konkrete løsninger nå. Men de er overbevist om at operaen skal få optimale omgivelser.— Vi må bare finne den beste løsningen. Jeg skal ikke mene så mye om hvordan noen tegner de strekene. Men som byrådsleder vil jeg skjære igjennom og sørge for at den beste løsningen blir resultatet, sier Gerhardsen. - Dette er et område stat og kommune styrer. Vi er ikke avhengig av noen andre. Vi skal forme et vitalt område i byen for 200 år. Da kan vi ikke følge utbyggeres betraktninger med et perspektiv på fem-seks år.

Ikke Munch

Hverken Gerhardsen eller Lae vil gå videre med Horntvedts idé om nytt Munchmuseum på tomten.- Det får være grenser for omkamp, sier Gerhardsen, og minner om at bystyret nylig har avvist å flytte museet fra Tøyen. Lae mener ideen er uaktuell fordi det vil bety at museet må bli i dagens lokaler til etter 2012. Først da er nemlig tomten byggeklar. - Men å flytte en del kvadratmeter til Sørenga er en god idé, sier Lae, som derimot advarer kraftig mot Ap og SVs tanke om å bygge mer ved Børsen.

God tid

I likhet med Gerhardsen synes ikke Lae det haster med å finne detaljløsninger. Han vil ikke legge lokk på debatten, men håper å slippe altfor mye høyttenkning som kan skape usikkerhet rundt utbyggingen. - Vi må for all del unngå at Bjørvika blir liggende som en Tullinløkka gigante, der ingen ting skjer. Men vi er helt enige om at byggene slik de er tenkt i dag, er for store og dominerende. Det skal vi gjøre noe med, sier han.

Les også

  1. Nye planer åpner opp for operaen

  2. Vil kjøpe fri opera-naboer

  3. Operaen får ikke full besetning før 2010

  4. - Ser fantastisk ut

  5. Opera for folket

  6. Opera fra hele verden

Byrådsleder Erling Lae ønsker ingen massiv utbygging av dette området mellom Oslo S og den nye operaen.