Oslo

Høyre og Ap mener MDG setter kollektivsatsingen på spill

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) advarer mot å skrote E18-utbyggingen, slik De Grønne krever.

Byrådsleder Stian Berger Røsland advarer mot å endre på Oslopakke 3.
  • Lars Molteberg Glomnes

Politikere fra både Høyre og Arbeiderpartiet går i rette med MDG, og sier en utbygging av hovedinnfartsåren E18 mellom Oslo og Asker ikke bare er nødvendig: En skroting av prosjektet, slik De Grønne krever, vil rett og slett kunne sette hele det store kollektivløftet i Oslo og Akershus i fare.

— Jeg mener det er urealistisk, uklokt og uansvarlig, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) om kravet.

Kollektivsatsing avhenger av kompromiss

Kraftsalven kommer etter at De Grønne i Aftenposten onsdag gjorde det klart at de vil felle ethvert Oslo-byråd som går inn for å bygge ut E18 vestover fra hovedstaden.

— Skulle MDG får gjennomslag, vil Oslopakke 3 kastes opp i luften, og man har ingen måte å ta den ned på. Det vil ha store konsekvenser for både samferdselspolitikken og kollektivtrafikken, sier Røsland.

Oslopakke 3 er det brede kompromisset mellom Oslo og Akershus, og mellom Ap, Høyre og sentrumspartiene. Den inneholder blant annet flere store utbyggingsprosjekter, og sier at bompenger fra bilister kan brukes på kollektivtransport.

Løftet om utbygging av E18 er grunnlaget for at Akershus-politikerne er med på avtalen.

Mener MDG kaster blår i øynene på folk

— Å gi inntrykk av atdet skal tas stilling til om vi skal eller ikke skal forbedre E18 i vest, er å kaste blår i øynene på folk, sier Arbeiderpartiets Marianne Aasen.

Det har lenge vært planer om å gjøre noe med E18 mellom Oslo og Asker.

Hun sitter på Stortinget for Akershus, og sier Miljøpartiet De Grønne er ti år for sent ute.— Vi andre har forstått at vi må gi og ta. Det er slik politiske ønsker blir til gjennomført politikk. Og særlig er det slik i samferdselspolitikken med så store penger over så mange år, sier Aasen og fortsetter:

— E18 er en forutsetning for alt det andre vi gjør. Alt henger sammen, men det opplever jeg MDG ikke forstår. Ikke minst det at pengene til De Grønnes satsinger ikke finnes uten E18 og bompengene fra bilistene.

Les også Andreas Halse i «Internrevisjonen»:

Les også

Å stemme MDG er kanskje riktig hvis man har nok penger og ser på valget som en mulighet til å pleie sitt eget image

Ber om tydelighet fra Raymond Johansen

Stian Berger Røsland oppfordrer Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Raymond Johansen til å være like tydelig på behovet for E18-utbygging.

— Vi trenger å få gjennomført en bygging av ny vestkorridor. Det er fornuftig, og det er nødvendig for å sikre øvrig finansiering. Det håper jeg han er like tydelig på som jeg er, sier Røsland.

Ap-Raymond tror på enighet med MDG

Arbeiderpartiets byrådslederkandidat sier han tror det er mulig å finne gode løsninger om E18 sammen med MDG.

— Jeg har vært tydelig på at prosjektet ikke skal føre til økt luftforurensing eller økt trafikk inn til sentrum. Man kan ikke være mot at det bygges kollektivfelt, sykkelveier, avlastingsramper og at miljøtiltak blir fullført på strekningen, men jeg er imot økt trafikk inn i til Oslo sentrum. Der er vi helt enige med Miljøpartiet de Grønne.

- Tror du dere vil kunne innfri MDGs krav?

— Jeg er helt sikker på at det er mulig å finne gode løsninger. Jeg går til valg på Arbeiderpartiets program, og Ap er veldig tydelige på at vi ikke vil øke luftforurensningen og trafikken inn i Oslo sentrum.

- Men dere vil også ha nye kollektivfelter?

— Nye kollektivfelt, slik at bussene kommer raskere frem og vi kan øke avgangene, er et godt og nødvendig grep. Vi vil nedskalere det store prosjektet, men dette er ikke noe bare Oslo kommune kan bestemme. Det viktigste er å redusere trafikken inn mot sentrum for å redusere luftforurensningen. Jeg er sikker på at MDG og vi er enige om hovedmålene, sier Johansen til Aftenposten.

**_Usikker på hva du skal stemme?

Ta Oslo-valgomaten vår her._**

Les også

  1. Raymond Johansen med stygg skrivefeil på Oslos trikker

  2. MDG lover å felle alle byråd som vil bygge ut E18

  3. Internrevisjonen: Miljøpartiet de blå

  4. E18 Asker-Oslo – gigantveien som vil bli kraftig slanket

Les mer om

  1. Kommunevalg 2015