Oslo

26 glemte helter hedret for sin krigsinnsats

Over 100 personer var til stede i Oslo rådhus torsdag for å hedre krigsheltene Målfrid Eidthun Danielsen og Peder Johan Persen. Sammen med 24 andre glemte helter fikk de sin medalje utlevert av ordfører Fabian Stang (H).

Hun satt i kjelleren til et sykehus og avlyttet tyskernes telefonsamtaler. Han fraktet sprengstoff i ryggsekken. Torsdag ble Målfrid Eidthun Danielsen, Peder Johan Persen og 24 andre krigshelter hedret.

  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz

— Jeg gjorde jo ikke en innsats for å bli hedret. Så denne medaljen kom uventet, smiler Målfrid Eidthun Danielsen.

Under krigen satt 94-åringen i kjelleren til Drammens sykehus og avlyttet tyskernes telefonsamtaler om natten.

— Jeg kunne litt tysk, og fikk på denne måten avverget mange arrestasjoner. Det er så lenge siden nå at jeg ikke husker alle detaljene, sier Danielsen.

Fikk minnemedalje

Torsdag ettermiddag ble 94-åringen og 25 andre krigshelter hedret på Oslo rådhus. Alt i alt skulle 36 veteraner motta regjeringens minnemedalje, men ti av disse kunne ikke møte opp. Dette skjer 70 år etter at krigen sluttet i 1945.

- Det var flere som gjorde det samme som jeg har gjort. Jeg hadde ventet å se noen av disse her i dag, men ingen av dem er her, konstaterer Danielsen.

Regjeringen har i anledning markeringen av frigjøringsjubileet laget en minnemedalje, «Norge takker deg for innsatsen 1939 – 45». Minnemedaljen tildeles norske og utenlandske militære og sivile som anerkjennelse for innsats i kampen mot aksemaktene eller til støtte for sivilsamfunnet under andre verdenskrig.

LES OGSÅ:

Les også

Fra folkets opera til Terbovens teater

Ryggsekk med sprengstoff

Peder Johan Persen var bare 14 år gammel da krigen brøt ut. Han drev blant annet med etterretning og fraktet våpen i ryggsekken sin. Torsdag mottok også han sin medalje.

— Jeg bodde i Vika og snakket flytende tysk. Informasjon jeg samlet inn, ga jeg videre til gruppelederen vår som rapporterte videre til politiet, sier Persen.

Han husker særlig en kveld i 1945 da han var i ferd med å bli tatt med ryggsekken full av sprengstoff, men slapp unna i siste liten.

— Det var tett tåke den dagen da jeg ble stoppet i Vika. Jeg tok en nazihilsen, og gikk rett igjennom kontrollen. Den største bragden min sånn sett var at jeg ikke ble tatt, smiler Persen som senere ble major i Forsvaret.

Noen kan være glemt

Regjeringen har konkludert med at flere av dem som gjorde en viktig innsats under krigen, ikke har fått den oppmerksomheten og anerkjennelsen de fortjener. Dette gjelder ikke minst de som bidro på sivil side.

Mange typer motstandsarbeid faller utenfor kriteriene for tildeling av eksiterende krigsdekorasjoner, som kurér- og losvirksomhet, illegal presse og trenering og sabotasje mot okkupanten. Flere grupper som hittil ikke har vært kvalifisert for en krigsdekorasjon, kan nå hedres med en fysisk medalje. Kommunene har fått i oppgave å finne frem til heltene.

— Vi har blant annet gått igjennom historiebøker og spurt historielag for å finne frem til veteranene. Vi har sikkert glemt noen. De som føler at de er blitt glemt, kan ta kontakt med kommunen, sier ordfører Fabian Stang (H) som delte ut medaljene.

Stang synes utdelingen er en viktig påminnelse på det Norge har opplevd:

- Medaljene er et uttrykk for takknemlighet for at vi lever i et fritt land. Og det er disse heltene vi har å takke for det.

Les også

  1. Her flykter tyskerne i frykt for å bli lynsjet

  2. Gressholmen var Norges første hovedflyplass

  3. Naziflagget tilbake via svensker

  4. «Sto musestille da tysker gikk i trappeoppgangen»

  5. Hele familien ble drept av britiske bomber på nyttårsaften. Anne-Lise Juuls far Erik (18) overlevde.