Oslo

På pub for å stoppe Oslo-volden

Bareiere er rasende, men mer synlig politi og flere skjenkekontroller har bidratt til å halvere volden i Oslo sentrum.

Politiet går ikke bare rundt i gatene, men også inn på skjenkestedene. Her er Gjermund Strømve (t.v.) og Wictor Furøy på en rutinesjekk på Tempest Bar i Oslo.

  • Øyvind Nordli

Lørdag, 16. november. Klokken nærmer seg midnatt. Vinden kommer i kast fra Oslofjorden, feier gjennom gatene, men folk blir ikke hjemme av den grunn.

Les også

- Jeg tenker på hvor jeg går

To jenter krysser gaten rett foran en buss. Noen gutter avslutter vorspielet med noen siste dråper bak hushjørnet. Ei jente gir typen sin en siste instruks før de skal inn på et av områdets mange utesteder: «Nå ser du vakten inn i øya. OK? Hvis ikke blir du nektet adgang. Skjønner?»Typen nikker, og rundt ham strømmer folk til.

De er på vei til «mini-Oslo».

Innenfor en vindskjev firkant, mellom Rådhusgata, Olav Vs gate, Stortingsgata og Rosenkrantz’ gate finner du et gjennomsnitt av hovedstaden. Her har du kino, fastfoodkjeder, mangfoldige butikker, restauranter, hotell og 20 skjenkesteder.

For tre år siden var festen ute av kontroll her. «En krigssone», sa folk som jobbet i kvartalet ved Rådhuset. Slåssing. Høy promille blant folk. Urinering og oppkast på bygninger. Folk ravet rundt i gatene. Biler og busser kom knapt nok frem i området.

Noe måtte gjøres.

Kommune, politi og utelivsnæring gikk sammen for å redusere volden. Siden september 2012 har Salutt-prosjektet (Sammen lager vi utelivet tryggere) vært operativt med synlig politi hver eneste helg. I løpet av en kveld besøker de og skjenkekontrollører samme utested flere ganger. Baransatte og dørvakter har fått opplæring i å stoppe overskjenking.

Nå foreligger resultatene.

Registrerte episoder med vold og ordensforstyrrelser er over halvert på halvannet år. I oktober 2011: 58 tilfeller, mens årets tall for oktober er 22. Nedgangen fortsetter også for julebord— og cupfinalemåneden november. Heller ingen av de 91 anmeldte ranene i november skjedde i rådhusområdet.

Utviklingen er så god at byrådet i Oslo utvider testområdet til også å gjelde Karl Johans gate og Paleet-området over nyttår. På sikt håper byrådet at «firkanten» skal omfatte hele Oslo sentrum.

Men bareiere er rasende.

De hevder at politiet skremmer bort kundene.

Flere ganger hver eneste helg får utestedene rundt rådhuset i Oslo besøk av politi til fots. Foto: Vegard Grøtt

Avvisende

Klokken har akkurat passert 23.

Gjermund Strømve, politioverbetjent i området og koordinator i Salutt-prosjektet, og Wictor Furøy, politiførstebetjent, står utenfor en av pubene. Begge Sentrum politistasjon. De to har akkurat parkert politibilen for godt denne natten. Med politiuniformer og gule refleksvester venter de på Anders Gjestad Rugsveen, en av syv skjenkekontrollører i Salutt-prosjektet.

Rugsveen kommer i jeans og jakke. Trioen rusler bort og hilser på dørvakten. Praten går lett, som mellom gamle bekjente, mens eieren av utestedet holder seg i bakgrunnen. Ansiktsuttrykket hans kan ikke misforstås. Det står nærmest skrevet: Ikke velkomne. Eieren liker ikke at politiet «flyr ned dørene her», som han sier. «Det virker som om vi driver med noe kriminelt. Gjestene forsvinner herfra når de ikke slapper av», fortsetter han.

Inne i lokalet når desibelnivået nye høyder. Dansebandplagen «Leende guldbruna ögon» får folk ut på et minimalt dansegulv. Bare noen få sperrer øynene opp da politiet kommer inn i lokalet.

Ved bardisken må en fra politiet lene seg over disken for å høre hva betjeningen på den andre siden sier. Mens han står slik, strekker en av de kvinnelige gjestene sittende ved bordet ut en lang arm.

Og klyper ham i buksebaken.

Vi kan være på plass mens konflikten fortsatt er verbal,

Utenfor puben sitter flere av stamkundene og røyker. De husvarme pubgjestene merker nå at skjenkingen er innskjerpet. Utestedene må stoppe å skjenke på et lavere rusnivå. Betjeningen har fått opplæring gjennom Salutt-prosjektet til å stenge kranene før kundene blir for fulle. Foran seg på bardisken har de et ark som illustrerer ulike grader av alkoholpåvirkning.

— Poooolttti! Veit du hva! Nå får dere heller ta dem derre ranera, roper en gjest med raspestemme utenfor inngangsdøren.

Blålys i det fjerne

Opp fra Karl Johans gate kan blålys skimtes. En patruljebil er på plass for å rydde opp i en slåsskamp blant julebordsgjester. Mens her inne i «firkanten» kan politi og skjenkekontrollør spasere rolig videre. De slipper å jage slåsskamper over hele byen. De kan konsentrere seg om sitt område.

— Vi kan være på plass mens konflikten fortsatt er verbal, og kan forhindre at handlingen utvikler seg til å bli voldelig. Da slipper vi å bruke ressurser på rapportskriving, etterforskning og rettssaker, sier Gjermund Strømve.

Politiet plasserer testområdet høyt på sin prioriteringsliste. Politimesteren i Oslo skal ha gitt klar beskjed om at vaktlistene til Salutt-prosjektet skal være komplette - uansett hvor presset bemanningssituasjon er.

— Vi bruker mye politikraft på å være til stede der publikum er, og der vi vet at kriminalitet skjer – som i de åpne rusmiljøene og i sentrumsnære områder, sier politimester Hans Sverre Sjøvold.

Hovedstaden opplever den verste ransbølgen på fem år, men likevel opplever Oslo politidistrikt en liten tilbakegang i kriminaliteten totalt sett. I september mottok politiet 5,8 prosent færre anmeldelser enn i samme periode i fjor. I testområdet er nedgangen enda større, og politimesteren lover mer ressurser til prosjektet.

— Politiet vil følge opp sin del når Salutt-arbeidet i 2014 også utvides til å omfatte Paleet-kvartalet, sier han.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) mener Salutt er viktig. Han håper måten de jobber på i Oslo kan bli et tiltak i Regjeringens handlingsplan mot kriminalitet.

— Vi ønsker å stimulere til etablering av et trepartssamarbeid mellom politi, kommune og næring. Målet er å redusere overskjenking og skjenking av mindreårige. Bedre opplæring, mer samarbeid og bedre kontroll er pilarene i samarbeidet, sier Anundsen.

Også lederen i justiskomiteen, Hadia Tajik (Ap), vil se om erfaringene fra Oslo kan brukes andre steder i landet.

— Det er naturlig at Justisdepartementet innhenter denne type erfaringer og bidrar til at også andre byer i landet lærer av arbeidet i Oslo, sier hun.

Lav terskel

Klokken har passert midnatt. Trafikken tetner seg til. Bilene stanger i kø, og området foran Saga kino yngler av festklare mennesker. Ned Stortingsgata kommer plutselig en maxitaxi kjørende med passasjerdøren åpne. Tre-fire gutter lener seg ut av døråpningen mens bilen er i fart. Politiet legger på sprang. 100 meter unna når de bort til drosjebilen. De snakker med sjåføren av bilen, men han får kjøre videre. Helt bevisst er terskelen for reaksjoner lagt lavt. Først når dialog blir nytteløst, går politiet til pågripelse.

Politi og skjenkekontrollør rusler videre og vekker adskillig oppsikt, og få er redde for å komme bort. Et par i midten av 20-årene unnskylder seg med at de ikke er fra Oslo. Kjennskapen til utestedenes beliggenhet er begrenset.

Den ene spør:

- Du politi, veit du veien til Smuget?

— Ja, men Smuget ble nedlagt for to år siden!

Rett etterpå kommer en dørvakt løpende. Han vil ha hjelp til en gjest som er tydelig ruset på noe mer enn bare alkohol. Mannen med topplue har problemer med å gjøre rede for seg. Politiet følger ham i retning bussholdeplassen.

Der får han beskjed om å si «God natt, kjære Oslo».

Importert fra Sverige

Salutt-teamet beveger seg i et område med 20 klassiske skjenkesteder. Skien har 13 i sammenligning, Porsgrunn 10, og når Oslo utvider sitt testområde neste år, inngår 40 rene skjenkesteder i hele området.

Johnny Brenna leder Salutt-prosjektet. Den kjente tidligere politispaneren mener tilstedeværelse gir gode resultater. På sikt tror han nordmenns alkoholvaner også kan påvirkes.

Som i Sverige, forbildet til Salutt i Oslo.

Stockholm fikk sitt STAD-prosjekt (Stockholm forebygger alkohol- och drogproblem) i 1995. Byen måtte gjøre noe med fyll og vold. Også svenskene startet i et lite testområde. Så jobbet de seg utover. I dag gjelder STAD for hele Stockholm.

Politiet forsterkes i helgene med ekstra ressurser utenfra. Politiet får sine ansvarsområder, og resultatene har vært gode. Volden er redusert med 30 prosent siden oppstarten. Voksenfyll er redusert, og ungdom under 18 år blir oftere nektet servering.

Skuespillere har fått rollen som fulle gjester på bar for å avsløre ulovlig skjenking. I 1996 fikk 95 prosent av testkjøperne servering. I 2005 var tallet sunket til 16 prosent. Da hadde serveringspersonalet i mellomtiden fått opplæring i ansvarlig alkoholservering.

Samme metode brukes i Oslo.

— Tiltakene i Stockholm har gitt tryggere uteliv. Dette stimulerer igjen mer voksne mennesker til å ta del i utelivet, noe som også har ført til økt omsetning for bransjen. Jeg har tro på at det samme kan skje i hos oss, sier Brenna.

Rasende eiere

Klokken 01.00 er køene foran Dr. Jekyl's, Nichol & Son og Tempest meterlange. Unge mennesker vil inn for å feste, drikke, sjekke, snakke og hygge seg.

Men klarer gjestene å slappe av når uniformert politi står midt i lokalet?

Spesielt ordensvaktene setter stor pris på at vi er her.

I løpet av kvelden snakker vi med flere gjester. En mann i midten av 20-årene sier han blir stresset av å se politi. Han tenker at «noe er galt når politiet er inne i lokalet». En jente i 30-årene føler seg «tryggere, spesielt fordi politiet virker rolige. Jeg snakker ofte med dem». Også julebordsgjester, som knapt er ute ellers i året, «føler ingen frykt».

Politiet sier de føler seg velkomne.

— Spesielt ordensvaktene setter stor pris på at vi er her. Vi jobber jo på lag. Vi hjelper dem, og de hjelper oss, sier Wictor Furøy.

Men hos flere av utestedene er frustrasjonen stor. Eiere mener gjestene rømmer fra testområdet og over til nærliggende steder, der de slipper politi i lokalet.

Sjefen på Joe’s Sportsbar fyrer løs mot Salutt-prosjektet.

— Vi mister kunder når politiet er her tre-fire ganger i løpet av en kveld. De forflytter seg ned til Aker Brygge. Jeg har aldri hatt mindre folk her, og omsetningen har sunket med 10-15 prosent etter Salutt startet, sier eieren, som ikke vil avbildes eller ha navnet sitt i avisen.

Nærmeste nabo er Tempest bar. Lyset i lokalet er dempet, men daglig leder Mumtaz Hussain er noe mer lystig til sinns enn naboen.

— Vi føler oss utskilt fra sentrum, men jeg håper Salutt-prosjektet utvides til å gjelde naboområdene også. Da er det helt greit for meg, sier Hussain.

Mumtaz Hussain på Tempest Bar håper at hele Oslo sentrum blir et testområde i fremtiden.

I natt er fire dørvakter på jobb her. En av de bredskuldrede i døren er Peder Rosada-Svendsen. Han har jobbet i området i mange år, og han kan ikke huske å ha sett færre mennesker i området.

— Vi har en god tone med både politi og Salutt-folkene, men det er ikke rart at kriminaliteten har gått ned her når det er så lite folk i gatene. Folk hygger seg ikke lenger når de ser politi, mener dørvakten.

Politiet har flere ganger etterlyst dokumentasjon på økonomisk nedgang. Foreløpig har de ikke fått noe svar fra eierne. I stedet har testområdet fått støtte fra «uventet» hold.

Fra en utelivsbaron.

Dørvakt Peder Rosada-Svendsen har aldri sett færre mennesker i området der han jobber.

Snakker sammen

Han er daglig leder i Bar Tjuvholmen AS og Bar Vulkan. I tillegg bekler han en rekke roller i utelivsbransjen. Bo Vivike har flere ganger slaktet fremgangsmåten til skjenkekontrollørene i Oslo. I fjor ble trendstedet Bar Vulkan inndratt skjenkebevillingen i en uke etter at en «åpenbart påvirket person i lokalet» fikk kjøpe alkohol. Resultatet var en omsetningssvikt på 800.000 kroner.

— Fremgangsmåten ved at en kontrollør tar en subjektiv vurdering som kan føre til stengning, uten at det er mulig å etterprøve vurderingen, er skandaløs, sier Vivike.

I dag har utelivssjefen snudd. Skjenkekontrollørene til kommunens næringsetat er ikke lenger en fiende. Såpass inderlig er engasjementet til Vivike at han nå sitter i Salutts prosjektgruppe.

— Et tettere samarbeid og forståelse mellom politi, næringsetat og driver er den eneste måten å overholde dagens alkohollov på uten at rettssikkerheten til restaurantbransjen er i fare. Dette har jeg hevdet i nesten 10 år, sier han.

Vivike mener hyppige kontroller og dialog vil heve kompetansenivået for utelivsbransjen og motarbeide ukulturen rundt overskjenking.

— De driverne som ønsker å være seriøse, er veldig positive til denne måten å jobbe på, sier han.

«Slåssgaten»

Tre utesteder genererte nesten konstant bråk i testområdet. Overstadig berusede mennesker ravet rundt. «Slåssgaten» skapte uhyggestemning.

Etterretningsgruppen ved Sentrum politistasjon spanet i lokalene. De kunne dokumentere pågående lovbrudd ved to steder på Fridtjof Nansens plass. Næringsetaten fratok skjenkebevillingen begge steder. Et tredje sted hadde uholdbart mye bråk, og fikk ikke fornyet sin bevilling

Alle tre stedene ble fjernet.

Og volden.

Det er ikke perfekt her, men mye er blitt bedre

I fjor hadde politiet null loggførte voldstilfeller på Fridtjof Nansens plass i oktober, mot 19 året før. Også i Tordenskiolds gate var tallet i fjor 0. Avstanden mellom skjenkestedene er blitt større, og politiet skriver i sin statusrapport: «Gatebildet virker roligere. Inntrykket fra tidligere, med åpenbart påvirkede mennesker i veibanen, urinering og oppkast på bygninger samt gjentatte ordensforstyrrelser, er nå kraftig redusert.»

Politiet har opparbeidet seg kjennskap til de forskjellige utestedene. De vil oppdage ulovligheter ved sin tilstedeværelse. Men de ser fortsatt at kriminelle trekkes til testområdet.

— Gjengfolk, fotballsupportere, de er ikke faste innslag i området, men plutselig er de her, og da blir det krøll. Det er ikke perfekt her, men mye er blitt bedre, sier Strømve.

Nattmat med bismak

Klokken 03.00 tømmes utestedene for folk, men mange blir igjen i gatene utenfor, og enda flere kommer til. Nattmatmulighetene stenger ikke. Selv om bartenderne har innskjerpet skjenkingen, trekkes nye folk hit fra andre steder i byen.

De skal spise før de tar kvelden.

Nattbusser går like ved. Drosjeholdeplasser finnes flere steder. Toget er heller ikke langt unna. Med mange fulle mennesker øker sjansen for bråk.

Men i natt går livet rolig for seg her.

Sentrum politikrets loggfører 71 oppdrag denne natten. Mye er slåssing, og noe er vold mot politiet. I testområdet loggføres én hendelse: En beruset gjest er avvist i døren.

Klokken runder 05.00.

Politiet avverger en slåsskamp i drosjekøen før de avslutter vakten. Og rett ved står en mann i 20-årene. Han har funnet en støttende venn – lyktestolpen.

Slik står han helt til han klarer å stoppe en drosje.

Som kjører ham trygt hjem.

Folk blir i gatene også etter at skjenkestedene er stengt. Fastfood-tilbudene frister.

I dette området har Salutt-prosjektet fungert. Nå utvides prosjektet. Foto: Svein Eide

Resultatene av Salutt-prosjektet. Foto: Svein Eide