Oslo

1000 barn skal bære 7000 bøker ned Karl Johan

Torsdag er det duket for et litt annerledes barnetog på Karl Johan. Da skal 1000 barn flytte 7000 bøker til nye Deichman i Bjørvika.

28. mars åpner det nye hovedbiblioteket i Bjørvika. Torsdag denne uken skal 1000 barn flytte 7000 av bøkene som skal fylle det nye bygget.
  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

Selv om det ennå er fire måneder igjen til 17. mai, så er det duket for et alternativt barnetog på Karl Johan allerede kommende torsdag.

– Det at vi flytter hovedbiblioteket fra Hammersborg til Bjørvika er en historisk begivenhet. Det er 86 år siden sist Oslo fikk et nytt hovedbibliotek. Det nye bygget har en forventet levetid på 200 år, samtidig er det barn og ungdom som vil være bibliotekets viktigste brukere. Dette ønsker vi derfor å markere, sier etatsdirektør Knut Skansen i Deichman.

1000 skolesekker med tilsammen 7000 bøker ligger klare for avhenting på gamle Deichman.

Barn- og unge får 75.000 eksemplarer.

Av de 75.000 eksemplarene av barne- og ungdomsbøker som vil bli å finne i det nye biblioteket i Bjørvika, skal rundt 7000 av disse bøkene flyttes ned fra dagens hovedbiblioteket på en helt spesiell måte.

Les også

Bibliotekarene fant bøker verdt over 100.000 kroner under oppryddingen

– Da vil 1000 barn fra andre til femteklasse ved Bolteløkka skole, Ila skole, St. Sunniva og Møllergata møte opp på Hammersborg. Her vil alle få utdelt hver sin sekk med syv bøker. Deretter skal elevene gå i samlet flokk ned Akersgata og deretter ned Karl Johan til Bjørvika, hvor de vil bli møtt av kronprinsesse Mette-Marit, sier Skansen.

Dagens barne- og ungdomsavdeling i gamle Deichman.

De første Osloborgerne

Dette helt spesielle boktoget vil bli på 300 meter, og blir ledet an av politiets rytterkorps. Det Elektriske Korps spiller i toget. Akersgata vil bli stengt rundt klokken 12.00 torsdag.

Les også

Oslo før: Byens ærverdige høyde

Totalt skal en halv million bøker flyttes fra Deichman på Hammersborg til Bjørvika.

– Vi er veldig restriktive med å slippe inn folk i det nye biblioteket før det åpnes. Disse 1000 vil derfor bli de første Osloborgerne som får lov til å ta en sniktitt allerede nå, sier Skansen.

Inne i det nye biblioteket vil bøkene som barna har båret med seg bli plassert i et høyt boktårn i første etasje. Av de 75.000 bokeksemplarene som vil bli å finne i det nye hovedbiblioteket, vil cirka 20.000 av disse finne seg i andre etasje, mens resten vil bli tilgjengelig i underetasjen.

Fylles med dans og rop

– Vi gleder oss til å få skikkelig liv i bygget med dans og rop fra skolebarna, det er en perfekt oppvarming før en heidundrende åpningshelg 28. og 29. mars. Vi ser frem til at både unge og gamle fyller bygget og gjør dette flotte huset til et levende bibliotek, sier Merete Lie, avdelingsdirektør på Deichman Bjørvika.

Flyttingen av de 500.000 bøkene som skal inn i det nye hovedbiblioteket i Bjørvika har pågått i litt over en uke allerede. Dette skal fortsette frem til månedsskiftet.

Les mer om

  1. Bibliotek
  2. Bjørvika