Oslo

Oslo kommune må granske 252 byggevedtak etter at byråd var inhabil

Oslos byråd for byutvikling – MDGs Hanna Marcussen – har i flere år vært inhabil i en rekke byggesaker. Nå skal vedtakene granskes og kan bli kjent ugyldige.

Oslos byråd Hanna Marcussen (MDG) kan være inhabil i 252 byggevedtak. Alle vedtakene skal nå granskes av et advokatfirma. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
  • NTB

Byråd Hanna Marcussen har det øverste ansvaret for Plan- og bygningsetaten. Alle som vil bygge bolig- og næringsbygg i Oslo, trenger tillatelse herfra.

Nå skal hele 252 vedtak gjennom tre og et halvt år granskes. Årsaken er at både byråden og etaten var inhabile da vedtakene ble fattet, melder NRK.

– Med tanke på inhabiliteten var det feil at Plan- og bygningsetaten gjorde vedtak i disse byggesakene, sier etatsdirektør Siri Gauthun Kielland.

Marcussen har en bror og en søster som begge er arkitekter i firmaer med interesser i Oslos byggebransje. Hun sa ifra om dette dagen etter at hun tiltrådte.

Det var Kommunal Rapport som først omtalte saken.

Først i august 2018 ble det konkludert med at fordi den ansvarlige byråden var inhabil, var også hele Plan- og bygningsetaten inhabil. Deretter tok det et halvt år før det i mars 2019 ble oppnevnt en setteetat i byggesaker. Vann- og avløpsetaten fikk denne oppgaven.

Granskingen som nå settes i gang, dekker hele perioden fra Marcussen tiltrådte og til mars 2019. Gjennomgangen vil koste minst 800.000 kroner og kan ende opp med at tidligere vedtak kjennes ugyldige.

Les også

  1. Arkitekter vil ha omkamp om Filipstad, mener kommunens plan er for dårlig

  2. Slik skal Grønland og Tøyen løftes: Har pekt ut 22 prosjekter for å bedre nærmiljøet

  3. 300 ansatte i Oslo kommune pålagt hjemmekontor uten at de hadde utstyr til det

Les mer om

  1. Byutvikling
  2. Oslo
  3. Oslo kommune