To pågrepet etter væpnet ran i Oslo sentrum

En gullsmed i Stortingsgata i Oslo ble ranet mandag formiddag. Det ble avfyrt skudd inne i butikken under ranet, men ingen ble skadet.

Dette bilder viser at politiet fant et brekkjern ved åstedet etter ranet.
  • Eirik Husøy

Politiet meldte at de søkte etter to personer som dro fra stedet med scooter. Kort tid etter opplyser politiet at det har kontroll på to mistenkte personer langs Akerselva ved Alexander Kiellands plass.

Her ble to antatte gjerningspersonene pågrepet, ved Akerselva i nærheten av Alexander Kiellands plass.

Ranerne avfyrte skudd inne i butikken under ranet, men ingen er skadet etter hendelsen, opplyser politiet. Ranet skjedde rundt klokken 11.35. Det er uklart hva ranerne fikk med seg fra stedet.

En Aftenposten-medarbeider fikk med seg deler av det som skjedde. Han forteller at han så folk løpe fra stedet, og så deretter scooteren kjøre fra området.

En polititjenestemann på stedet har kontroll på et brekkjern som ble liggende igjen etter hendelsen.

– Politiet jobber på to åsteder. På selve åstedet er vi mer eller mindre ferdige. Vi jobber fortsatt med undersøkelser og har avhørt flere vitner. Vi nærmer oss også ferdige på stedet der de to ble pågrepet, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo politidistrikt til Aftenposten klokken 13.20.

Spanske ryttere

Politiet opplyser at ranerne skal ha kastet såkalte «spanske ryttere», en form for spiker for å punktere dekk, etter seg mens de flyktet. Samme virkemiddel ble brukt under Nokas-ranet i Stavanger i 2004.

Spanske ryttere som ble brukt under Nokas-ranet i 2004.

Utbyttet etter ranet er ukjent, men to personer er pågrepet. De to fremstår som uskadet, men ble kjørt til legevakten for sjekk før de kjøres i arresten, opplyser Hekkelstrand.

– Vi jobber med å få avklart identitetene til de to 100 prosent, men vi har en formening som at det er to menn i 20- og 30-årene.

Utover det vil ikke Hekkelstrand gå inn på detaljer, men han antyder at de to er kjenninger av politiet.

– Ranet ble gjennomført blant annet med avfyrt skudd og de stakk fra stedet på en tohjuling mens de kastet spanske ryttere. Det sier noe om deres forsett, sier operasjonslederen.

Spesialenheten informert

Hekkelstrand opplyser at Spesialenheten er informert om hendelsen etter at oppsto et sammenstøt i forbindelse med pågripelsen på gangveien langs Akerselva.

– I forbindelse med jakten har det vært et sammenstøt mellom en politibil og tohjulingen som medførte at tohjulingen veltet med de to gjerningspersonene på. Politiet truet med våpen under pågripelsen, sier operasjonslederen.

Politiet opplyser at de måtte tvinge scooteren til å stanse og true de mistenkte med våpen. Bildet viser at politibilen har fått skader i sammenstøtet.

Spesialenheten ble rutinemessig orientert kort tid etter hendelsen, bekrefter Liv Øyen, leder i Spesialenhetens etterforskningsavdeling i Øst-Norge.

– Det er ikke igangsatt straksetterforskning ettersom det ikke er grunnlag for det da de to trolig ikke er alvorlig skadet, sier Øyen.

Det er opp til politimesteren i Oslo politidistrikt å ta en nærmere vurdering om det er andre sider ved hendelsen som bør etterforskes av Spesialenheten, som om rutinene for tvangsmessig stans er fulgt.