Oslo

Pågrepet i Sverige etter overfallsvoldtekt på Carl Berner

En algerier er varetektsfengslet for to uker, siktet etter en overfallsvoldtekt på Carl Berners plass i februar.

Det var i februar i år at en kvinne i 30-årene ble overfalt og voldtatt på Carl Berners plass av to menn. Foto: TRYGVE INDRELID

 • Svend Ole Kvilesjø
 • Wasim K. Riaz

Den pågrepne er født i Algerie og har søkt om asyl i Norge, men har oppholdt seg i Sverige den siste perioden. Han ble pågrepet i Sverige og ført til Norge siden asylsøknaden var registrert her. Nå er han varetektsfengslet i to uker, siktet for medvirkning til overfallsvoldtekt.

Mannen som skal ha utført voldtekten, er allerede tiltalt.

Det var i februar i år at en kvinne i 30-årene la merke til to personer som fulgte etter henne da hun gikk mot Carl Berners plass. De to fulgte etter henne inn i 7-Eleven-butikken ved plassen.

Da hun kom ut av butikken, skal mennene ha stått utenfor. Kvinnen skal etter hvert ha blitt tvunget ned på bakken og voldtatt av den ene mannen mens den andre holdt vakt.

Kvinnens verdisaker ble stjålet. Politiet har ikke klart å komme i kontakt med vitner til overgrepet.

Mannen som skal ha begått overgrepet, er ifølge sin forsvarer registrert bosatt i Sverige. Han ble pågrepet og varetektsfengslet i mars. Mannen som nå er siktet, skal ha holdt vakt.

Ukjent alder

Begge de pågrepne har hevdet at de er mindreårige. Derfor er de blitt alderstestet. Ifølge politiet er det nå klart at de var over 18 år gamle på gjerningstidspunktet.

— Etter å ha alderstestet begge siktede er vi sikre på at de er over 18 år, men vi kan ikke slå fast den eksakte alderen, sier politiadvokat Hans-Christian Ingebrigtsen.

Allerede et par uker før voldtekten fant sted i februar, ble algerieren dømt til fengsel i seks måneder for blant annet lommetyverier. Tre og en halv måneder av straffen ble gjort betinget.

— Det er ikke vanlig at man blir sendt til soning før dommen er rettskraftig. Derfor var han ikke til soning, forklarer politiadvokaten.

Mannen som tidligere er tiltalt for voldtekten, risikerer 15 års fengsel. Medvirkning har samme strafferamme som for hovedmannen, men dersom statsadvokaten mener voldtekten er begått av flere i fellesskap, vil strafferammen være 21 år.

Ble navngitt

- Siktede ble kjent igjen på overvåkingsbilder fra stedet. Han ble også navngitt av den andre personen som ble pågrepet i mars, forteller politiadvokaten.

Saken mot den antatte hovedmannen skal etter planen starte i Oslo tingrett 4. oktober. Det er foreløpig uklart om algerieren blir tiltalt eller ikke, og hvorvidt dette skjer før 4. oktober. Ifølge Ingebrigtsen har politiet skjellig grunn til å mistenke ham for medvirkning. Saken mot ham vil om få dager bli sendt statsadvokaten, som avgjør om også denne mannen skal tiltales.

Nekter straffskyld

Begge de pågrepne nekter straffskyld.

— Min klient erkjenner ikke noe som helst. Han var riktignok på 7-Eleven den dagen, men erkjenner ikke straffskyld, sier advokat Aase Sigmond som representerer den tiltalte.

— Jeg har ennå ikke fått snakket ordentlig med klienten min ennå, men han erkjenner ikke straffskyld, sier advokatfullmektig Tarik Abbou som er forsvareren til den siktede.

Relevante artikler

 1. OSLO

  Mann siktet for voldtekt av tre kvinner i Oslo-området

 2. NORGE

  To drapssiktede menn i varetekt i Trondheim

 3. OSLO

  Idrettsprofil tatt med 30 kilo hasj

 4. NORGE

  Tenåring varetektsfengslet etter knivstikking i Lillestrøm

 5. OSLO

  18-åring i retten tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo – risikerer 15 års fengsel

 6. NORGE

  Bergensmannen (34) er dømt for tre voldtekter. Nå er han tiltalt for å ha dopet ned og voldtatt igjen.