Foreldre sladrer på nett om ungdommens festing

Foreldre danner lukkede grupper på Facebook for å finne ut hvor og når barna fester.

Vi vil helst ha frihet, men det gir en ekstra trygghet at foreldre vet hva som foregår, mener Runa Aanderaa ved Persbråten videregående skole. Her sammen med (f.v.) Marceilus Skordal, Øyvind Kranmo, Trygve Oen og Thomas Berner Andersen.

De fleste har gjort det: Servert en hvit løgn hjemme om at de bare skulle besøke en venn, mens det i virkeligheten ventet en pose øl og en hjemme alene-fest et sted der ute.

Nå vil muligens flere foreldre avsløre slike bløffer. Flere steder i Oslo dannes det nå foreldrenettverk som skal utveksle informasjon og kunnskap om hva som egentlig skjer i det lokale ungdomsmiljøet. Her diskuteres både rus, mobbing og andre problemer. Flere av nettverkene er aktive på sosial medier.

Tipset av politiet

Ved Ris skole ble det nylig opprettet en facebookgruppe for foreldre ved 8. trinn. Gruppen er lukket for at ikke informasjon og hva som diskuteres skal lekke ut til barna og uvedkommende.

— Skolen arrangerte et møte om narkotika og rus 6. desember i fjor. Her var det en glimrende foredragsholder fra politiet som oppfordret oss innstendig om å danne et foreldrenettverk. Hver klasse kommer trolig til å danne sitt eget nettverk. Facebookgruppen er laget for at vi skal kunne ha kontakt med hverandre på tvers av klassene, forklarer gruppens administrator Petter Gulli.

"Her kan vi tipse hverandre om ting vi har hørt, varsle om problemer vi kjenner, stille spørsmål om ting vi lurer på eller rett og slett bare få tak i folk. Siden finner sikkert sin form etter hvert. Det viktigste er at vi bruker den" , heter det i beskrivelsen av sidens innhold.

Dette handler om å bry seg om egne barn.

— Noen vil kanskje si at dette er overvåking av barna. Jeg har ingen etiske betenkeligheter rundt dette, og jeg tror fremtidens foreldrenettverk ligger her, sier Gulli.

— Det er viktig å huske på at ingen er varslere eller dumme foreldre hvis de skriver på denne siden. Dette handler om å bry seg om egne barn.

15-åringer på nachspiel

Blant elever Aften møter ved Persbråten videregående er det delte meninger om fenomenet.

— Det høres jo litt ut som overvåking eller baksnakking, men det er sikkert bare for å beskytte oss, sier Marceilus Skordal.

— Det gir jo en ekstra trygghet at foreldre vet hva som foregår, mener Runa Aanderaa (17). - Vi vil helst ha mye frihet, men hvis man er i foreldrenes situasjon skjønner jeg at det er veldig praktisk med sånne grupper.

Også ved Hasle skole er det dannet foreldrenettverk på Facebook. Ved Midtstuen skole har en engasjert forelder tatt initiativ til nettsiden mutternogfattern.no. Også dette skjedde i etterkant av et foreldremøte der ungdom og rus var tema. Siden skal etter planen lanseres i forbindelse med en utdanningsmesse i februar.

Vi må si hva vi mener, og gjøre ting sammen med barna, ikke bare reise på hytta og la barskapet stå åpent.

— Foreldremøtet var et dytt for å starte noe jeg har tenkt på lenge, sier initiativtager Gro Aanesen. Hun ser for seg at nettsiden blir et sted der foreldre kan diskutere både rusbruk, utdanning, spiseforstyrrelser og andre temaer knyttet til oppdragelse og oppvekst. Nettstedet skal også inneholde nyttig informasjon.

— Vi er nødt til å snakke sammen om disse tingene. Jeg vil at vi foreldre må bli mer tydelige i hverdagen. Vi må si hva vi mener, og gjøre ting sammen med barna, ikke bare reise på hytta og la barskapet stå åpent.Det er ikke det ungdom mellom 13 og 18 trenger, sier Aanesen. Hun mener mange foreldre ikke tar alkoholproblemet på alvor.

- Man skriker opp først når man oppdager narkotikamisbruk, men alkohol er et større samfunnsproblem, fordi bruken er så omfattende. Den flatfylla som er blitt vanlig er skremmende å se, mener Aanesen.

— Det er klart – man føler kanskje man sitter i glasshus hvis man selv drikker rødvin flere ganger i uken. Mange er flinke til å passe på, men jeg mener mange barn i alderen 13–18 får lov til å være 18 for tidlig. De drikker, og ingen slår hardt ned på det. For fem år siden, da Midtstuen og Ris skulle arrangere ball før jul, ville noen foreldre leie lokaler i sentrum der elevene kunne ha nachspiel. Hvorfor skal 15-åringer ha det? Mange foreldre skal være så innmari greie. Da blir foreldrerollen utvannet, mener Aanesen. Hun jobber for tiden med å få sponsorer til å utvikle nettstedet.