Oslo

I denne idretten er Vålerenga seriemester

Fotballen har ikke begynt å rulle, og i ishockey har toget gått for i år. Men i sjakk, der er Vålerenga seriemester.

Vålerengas seriemestre: Stormester (GM) Borki Predojevic (fra v.), GM Marin Bosiocic, Åge Sivertsen (leder), GM Aryan Tari, GM Marcus Ragger, Dag Danielsen (lagleder). Internasjonal Mester (IM) Johan-Sebastian Christiansen, IM Magne Sagafos og IM Kristian Stuvik Holm
  • Stein Erik Kirkebøen

De sliter på hockeybanen og de sliter i fotball, men i sjakk er Vålerenga best i landet. For første gang i sin åtte år korte historie er Vålerenga sjakklubb seriemester.

Historien om Vålerenga Sjakk er eventyrlig. Klubben ble stiftet i 2008 og debuterte i 4. divisjon samme år. Men på fem år rykket klubben opp fire ganger, og havnet i eliteserien i 2013/14.

— Da ble vi nummer tre. I fjor ble vi nummer to, og i år tok vi steget helt til topps, jubler leder Dag Danielsen.

Avgjort i siste runde

Det skjedde i en nervepirrende siste serieomgang. Serieleder Vålerenga møtte den 132 år gamle storheten, Oslo Schakselskap (OSS). OSS lå på tredjeplass, men hadde en teoretisk mulighet til å vinne serien, men da måtte blant annet Vålerenga slås 6-0.

  • Vålerenga er mer enn fotball og ishockey. Dette laget har du kanskje aldri hørt om.
  • I stedet vant vi 4,5 -1,5. Resultatet var kanskje litt flatterende, men vi var best, hadde kontroll og vant fortjent, sier Danielsen.
Moderat feiring etter at Vålerengas sjakkspillere i helgen ble seriemestre for aller første gang.

Nå står Europacupen for tur. — Vi deltok i fjor og ble nummer 17. Målet i høstens turnering i Novi Sad i Serbia er å være blant de ti beste, men det er tøft, nivået er høyere i Europacupen enn det er i OL for landslag, sier Danielsen.

Talenter

- Er det et kjøpelag dere reiser rundt og vinner med?

— Det er ikke så mye penger i sjakk, jeg er ikke sikker på om vi har et sekssifret budsjett. Men vi har noen av landet største talenter i klubben: Aryan Tari, Kristian Stuvik Holm og Johan-Sebastian Christiansen. Da vi spilte Europacup i høst, var det med en 16-åring og to 17-åringer på laget.

— For både å løfte oss som klubb og for å gi talentene våre gode utviklingsmuligheter, så har vi hentet inn to utenlandske storspillere som spillere og trenere. Vi tror det er veien å gå hvis vi i Norge skal klare å fylle opp rekkene bak Magnus Carlsen, sier Danielsen.

Men Vålerenga er ikke bare elite i sjakk heller.

– Nei, for noen år siden slo vi oss ammen med sjakklubben Tiger, som hadde mange barne- og ungdomsspillere men ingen senioravdeling. Nå har vi en ungdomsklubb med 350-400 aktive medlemmer og treninger på Grefsen og Tonsenhagen. Vi håper også å komme i gang med et ungdomstilbud på Vålerenga. Vi mener vi har nådd målet om å være landets beste klubb i jentesjakk, sier Danielsen.

PS: Sjakklubben er en egen, uavhengig klubb, og er ikke med i Vålerengens Idrettsforening.

Les også

  1. Vålerenga kjemper om gull - i sjakk

  2. Her er et Vålerenga-lag med suksess