Oslo

"Vi ble provosert av måten han snakket til oss på"

Siktelsen er urettferdig, sier en 18-åring som beskyldes for overfallet på funksjonshemmede Kjetil Rusvik på Holmlia. Rusvik kjemper fortsatt for livet.

  • Forf>
  • <forf>per Annar Holm <

18-åringen fra Holmlia er en meget lovende idrettsmann og spiller allerede i Norges nest øverste divisjon i sin idrett. Selv kaller han seg et forbilde for ungdommen på Søndre Nordstrand. Torsdag slapp han ut fra varetekt, men siktelsen for grov legemsbeskadigelse er ikke henlagt. I går ble nok en 18— og en 19-åring fra Holmlia varetektsfengslet frem til 10. februar siktet for grov legemsbeskadigelse, og enda tre er siktet, hvorav én er fengslet. Kjetil Rusvik ligger på Aker universitetssykehus. Han er koblet fra respiratoren, men kjemper fortsatt for livet.

- Urettferdig.

På spørsmål om hvilke tanker 18-åringen har gjort seg etter den grove voldssiktelsen politiet har tatt ut mot ham, kommer det kjapt:- Det er helt urettferdig. Jeg prøvde å snakke til kameratene mine og gå i mellom. Likevel kom politiet og hentet meg. En av dem som fortsatt sitter fengslet, sa at han bodde hjemme hos meg.- Hva synes du om at 39 busspassasjerer lot være å gripe inn da en sterkt funksjonshemmet mann ble sparket og mishandlet?- Jeg vet ikke, jeg. Det er vel sånt som skjer.- Hvorfor gikk kameratene dine løs på Rusvik?- Først fikk han litt juling på holdeplassen, men så hoppet han plutselig etter oss inn på bussen og sa at vi hadde rappet lommeboken hans. Han kom mot oss, og da ble en av gutta sint og klinte ham i bakken.- Hadde en av dere tatt lommeboken hans, da?- Jeg vet ikke, jeg, men vi ble provosert av måten han snakket til oss på, sier den voldssiktede 18-åringen.

Vedgår konfrontasjon.

Idrettsmannen ble ikke trodd av Oslo tingrett. 10. januar ble han varetektsfengslet i to uker. Til politiet innrømmet han å ha vært i en konfrontasjon med Rusvik, men retten mener at han forsøker å gjøre sin egen rolle mindre enn den i virkeligheten var:"Retten peker særlig på at det er vanskelig å legge til grunn at fornærmede først dyttet siktedes kamerat og deretter tok tak i siktedes jakke og holdt ham fast uten noen foranledning. Etter rettens oppfatning er det sannsynlighetsovervekt for at siktede også var involvert i konfrontasjonen som skjedde inne på bussen", heter det i rettens kjennelse.

Savner vitner.

Politiet kritiserer både barnevernet og bussjåføren i saken der tilsammen seks personer er siktet.- Mange av disse er godt kjent av politiet for straffbare forhold. Vi må jo kunne spørre om det lokale barnevernet har gjort jobben sin når det over tid får utvikle seg et slikt voldsmiljø på Holmlia, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen ved Oslo politidistrikt. Han savner fortsatt kontakt med noen av de 39 busspassasjerene. De har ikke meldt seg.Barnevernet på Holmlia er like oppgitt som politiet. Til Østlandssendingen i dag sier ledelsen for ungdomsteamet at de stanger hodet mot et stivbeint regelverk som hindrer dem å tvangsbehandle problemungdommer, og fjerne dem fra lokalmiljøet.

Varslet ikke.

Politiadvokat Sven T. Røer sier at flere av de siktede allerede har opparbeidet seg et omfattende strafferegister:- Hittil er varetektsfengslingen begrunnet med fare for bevisforspillelse. Senere kan det også bli aktuelt å bruke gjentagelsesfare. Fornærmede er blitt sparket og slått slik at hans tilstand er varig og fullstendig redusert. Blant annet ble han gjentatte ganger sparket med knær i hodet.- Hva overrasker politiet mest i Holmlia-saken?- At ikke flere passasjerer grep inn, og at bussjåføren ikke varslet sentralen før han kjørte videre.- Hvorfor er ikke voldsmennene siktet for drapsforsøk?- Den foreløpige siktelsen går ut på legemsbeskadigelse med betydelige skader, men den kan senere bli endret, sier Røer.

Les også

  1. Moren: Tror ikke på mirakler

  2. Fem pågrepet for brutalt ran

  3. Vitner har meldt seg etter overfall på funksjonshemmet

  4. Mann livstruende skadet i slagsmål i Oslo

  5. Banket opp på Holmlia

&lt;haf&gt;Mann (21). &lt;/haf&gt;Har bodd mange år i Norge. Skal ha truet bussjåføren til ikke å ringe etter ambulanse. Forsvarer: Arild Humlen.
&lt;haf&gt;Gutt (17) fra Sør-Amerika.&lt;/haf&gt; På besøk hos venner på Holmlia. Forsvarer Harald Stabell sier at klienten hans var på åstedet, men forsøkte å hindre overfallet.
&lt;haf&gt; Mann (19) fra Kuwait.&lt;/haf&gt; Nå bosatt på Holmlia. Tidligere ustraffet. Forsvarer Thomas Wyller sier klienten innrømmer å ha slått fornærmede.
&lt;haf&gt;Mann (18). Fra Holmlia.&lt;/haf&gt; Skal ha byttet jakke med en av de andre siktede etter overfallet. Hindret politiets arbeid. Forsvarer: Lill Vassbotn.
&lt;haf&gt;Mann (18) fra Holmlia. &lt;/haf&gt; Forsvarer Vegard Aaløkken har krevd ham løslatt, men kjæremålet er ikke blitt tatt til følge.
&lt;haf&gt;Mann (18). &lt;/haf&gt; Har bodd mange år i Norge. Lovende idrettsmann, retten tror han snakker usant om egen rolle. Forvarer: Berit Reiss-Andersen.