Oslo

Frp-talsmann ber Kunnskapsministeren stoppe muslimsk skole i Oslo

 • Karen Tjernshaugen
  Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

Utdanningsdirektoratets ja til en muslimsk grunnskole i Oslo er svært uheldig, mener Frps Mazyar Keshvari. Foto: Aas, Erlend

 • Jeg vil komme med en inderlig bønn om at Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ser på denne saken på nytt, sier Frps Mazyar Keshvari.

Tirsdag skrev Aftenposten at Norges foreløpig eneste muslimske grunnskole kan se dagens lys i Oslo allerede i høst, etter at Utdanningsdirektoratet har gitt grønt lys.

Frps integreringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari ber nå Kunnskapsministeren gripe inn og trekke godkjenningen til «Mødre for en muslimsk grunnskole» tilbake:

— Jeg vil komme med en inderlig bønn om at Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ser på denne saken på nytt og stopper godkjenningen, sier Keshvari til Aftenposten.

Oppfordring til sine egne

Den nye skolen skal etter planen ha 200 elever og ligge et sted øst i hovedstaden. Keshvari kaller Utdanningsdirektoratets ja til søknaden «svært beklagelig».

- Dette betyr et langt tilbakeskritt for byen vår. En egen muslimsk skole er en av de sikreste veiene å gå for å få til økt segregering i en by som allerede sliter med for lite integrering i utgangspunktet, mener han.

Frp-representanten mener det er negativt at skolen bare vil få muslimske elever, til forskjell fra kristne skoler som KG og St. Sunniva som også tar inn elever som tilhører andre religioner.

 • Les også: Sier ja til muslimsk skole i Oslo
  Keshvari bekymrer seg også over hvem som egentlig står bak skoleprosjektet og hvilke verdier som vil bli lært videre til barna som går på den nye skolen.

Det er uavklart akkurat hvor i byen den nye skolen skal ligge. Mødre for muslimsk grunnskole har forretningsadresse her på Grønland, samme sted som stiftelsen Urtehagen driver en muslimsk videregående skole. Foto: Hanne Mellingsæter

— Denne godkjenningen kommer mens Frp sitter i regjering. Hva vil du si til dine egne statsråder? - Dette er ikke en sak som er behandlet i Regjeringen. Frp var klart mot søknaden da den be behandlet i Oslo bystyre. Jeg vil oppfordre våre folk i Regjeringen om å se på saken og få til en gjennomgang, sier Keshvari.

72 kristne skoler

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen får den omstridte skolesøknaden på sitt bord dersom godkjenningen blir anket. Han har foreløpig ingen planer om å følge Keshvaris oppfordring om å trekke tilbake godkjenningen. Røe Isaksen sier Utdanningsdirektoratets avgjørelse er i tråd med lovverket Norge har hatt siden 2005.

 • Les også: Giske mot muslimsk grunnskole
  - Denne skolen er godkjent etter den rødgrønne privatskoleloven. Også under den forrige Regjeringen ble det godkjent en søknad om å starte opp en muslimsk grunnskole i Oslo, sier Røe Isaksen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Aas, Erlend

Han henviser til søknaden fra «Fredsskolen» som fikk ja til oppstart i 2009 men aldri har kommet i gang med driften. Røe Isaksen peker på at det finnes 72 kristne private grunnskoler i Norge i dag, og mener det ikke er riktig å skille mellom hvordan man behandler søknader fra kristne og muslimske skoler.

— Legitim diskusjon

— Jeg ser at det er en legitim diskusjon om egne skoler for muslimer og kristne bidrar til integrering i Norge. Men når alle partier på Stortinget er enige om at man skal ha et lovverk hvor religiøse skoler får statsstøtte, blir det litt spesielt å ville nekte muslimske skoler godkjenning. En slik diskriminering vil neppe stå seg i møte med internasjonale menneskerettighetforpliktelser, mener Røe Isaksen.

Oslo kommune fraråder oppstart av skolen. Det skyldes kommunens tidligere erfaringer med Urtehagen grunnskole, som var i drift fra 2001 til 2004.

Den omstridte skolen ble lagt ned etter mye uro og kritikk fra Fylkesmannen, og ifølge kommunen er det personer fra samme miljø som lenge har jobbet for å starte opp en ny muslimsk skole.

- Bør disse innvendingene fra Oslo kommune tillegges vekt?

— Det er en relevant innvedning. Utdanningsdirektoratet sier denne skolen nå har godtgjort at det er andre mennesker som er involvert enn tidligere, etter at en navngitt person er byttet ut fra styret. Derfor mener de skolen må få godkjenning. Men hvis skolen ikke oppfyller de kvalitetskrav man kan forvente, vil det bli slått ned på, sier statsråden.

Aftenposten har den siste uken forsøkt å få kontakt med inititativtagerne og styremedlemmene i foreningen via telefon, SMS eller epost, uten hell.

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Muslimsk barneskole er uønsket av Oslos skolebyråd. Kommunen sier nei for andre gang.

 2. OSLO
  Publisert:

  Nytt nei til muslimsk grunnskole i Oslo

 3. NORGE
  Publisert:

  Rekordmange elever går på privatskole

 4. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Fornuftig nei til muslimsk grunnskole i Oslo

 5. NORGE
  Publisert:

  Selv om offentlige skoler må legges ned, gir ministeren private skoler grønt lys

 6. OSLO
  Publisert:

  Oslo har finregnet på eget behov: Vil trenge 650 ekstra lærere for å oppfylle ny norm