Her er din guide til lørdagen på Øyafestivalen

Lørdag starter med Midnight Choir allerede klokken 13. Årets Øya-avslutning er det Kvelertak og Grace Jones som står for.

Grace Jones har begeistret publikum med sin miks av disco, R&B og new wave siden Studio 54s glansdager. Lørdag spiller hun i Tøyenparken.

Aftenpostens musikkredaksjon har plukket ut sine anbefalinger til årets festival.

For lørdagen er det anmelder Eivind August Westad Stuen som har valgt ut følgende konserter:

Electric Eye - Sirkus 15:05

– Speisa, melodiøs rock med seige riff og progressive instrumentalpassasjer. Åpne ditt tredje øye og la musikken dra deg med til fjerne solsystem.

Frøkedal & Familien - Amfiet 15:55

– Moderne folk som presser sjangeren ut i nye lydlandskap. Dette burde passe ypperlig i en solfylt park (hvis værgudene er med oss).

Neurosis - Sirkus 16:45

– Mørk, men vakker metal som ikke er redd for å bryte konvensjoner. Neurosis var med på å grunnlegge en sjanger som fremdeles er en vital del av moderne tungrock. Her får du originalen.

Mangler du billetter til festivalen? Fortvil ikke! Lørdag strømmes følgende konserter:

  • 13.00–13.50: Midnight Choir (NO)
  • 15.55–16.40: Frøkedal (NO)

Kamasi Washington - Vindfruen 16:45

– Om Neurosis blir litt for heavy for deg, kan Kamasi Washingtons fengende samtidsjazz være et godt alternativ. Svevende, uten at det fremstår som utilgjengelig.

Prins Thomas - Hi-fi Klubben 17:50

– Discoprinsen har kommet med et av årets sterkeste album, et sted mellom det lekent dansbare og det eksperimentelt utforskende. Det burde være en perfekt blanding den siste festivalettermiddagen.

Grace Jones - Amfiet 21:40

– Ingen trenger å bli fortalt at det kan være verdt å sjekke ut en levende legende, men likevel: Jones har vært med på å utforme dagens R'n'B-sjanger, og er kjent for minneverdige konserter. En flott avslutning.

Her kan du høre på Aftenpostens anbefalinger til lørdagen på Øya:

17 års festivalhistorie

Øyafestivalen vokser år for år. Siden 1999 har festivalbudsjettet økt fra 400.000 til 69 millioner kroner.

– Vi bruker utrolig mye penger på å booke artister. Vi får hele tiden mail fra folk som ønsker å spille gratis, men det handler om å finne de riktige artistene og dem vi ønsker å få frem, sa bookingsjef Claes Olsen da vi snakket med ham om økonomien i Øya.

I løpet av årene har festivalen selvsagt vært åsted for mange spesielle anledninger. Husker du for eksempel da Pete Doherty spydde på scenen?

En som sannsynligvis går glipp av små og store hendelser under årets Øya, er festivalsjef Tord Rønning Krogtoft. Vi intervjuet ham tidligere denne uken:

– Hvert år gleder jeg meg til alt er over. Til alle som jobber på Øya og alle i publikum har kommet seg trygt hjem. Da kan jeg senke skuldrene, sa Tord Krogtoft.

– Stort sikkerhetsopplegg

Episoder med seksuell trakassering har preget enkelte festivaler i Europa den siste tiden. Øya-festivalens sikkerhetsansvarlig mener de er godt forberedt.

– Vi har et stort sikkerhetsopplegg som vi har hatt i mange år. Vi har egne vakter og frivillige som går rundt og passer på. Og så har vi et tett samarbeid med politiet. De stiller opp med mannskaper under festivalen, sier Jørgen Aass, sikkerhetssjef for Øyafestivalen.

Når Kvelertak og Grace Jones som de siste artistene har gått av scenen i kveld, er det ingen grunn til å gå hjem.

For når Tøyenparken stenger, fortsetter festivalen på byens klubber.

Nytt av året er det at de tidligere lokalene til Astrup Fearnley Museet nederst i Kvadraturen tas i bruk. Der blir det konserter og DJs i tre forskjellige rom onsdag til lørdag.