Oslo

Kranglet i ti år om rytterstatuen på Karl Johan

For 140 år siden, den 7. september 1875, ble rytterstatuen av Karl Johan avduket. Men det var etter en lang og kronglete prosess.

For 140 år siden var en feiring av den ferdige statuen en stor begivenhet som trakk mye folk.
 • Leif Gjerland
  Historieformidler

Ideen om en statue av Karl Johan skal ha blitt luftet allerede en gang på 1830-tallet. Men først da det nærmet seg 50-årsjubileet for unionen med Sverige, ble det aktuelt å gjøre alvor av planene.

Initiativtager var det noble svenske «Carl Johans förbund» som hadde som fremste formål å hedre den da avdøde kongen. Etter diverse markeringer i Sverige, tok forbundet frem den gamle ideen om en statue av Karl Johan og startet en innsamling til en slik markering.

Skikkelig fart i planen ble det da «Carl Johans förbund» fikk dannet en norsk avdeling, samtidig som Karl Johans barnebarn, svenskekongen Karl 15. kastet sin kongelige verdighet inn i kampen om å hedre bestefaren.

Provokasjon

Sokkelen ble utstyrt med kongens motto, som vel egentlig mer tilslører sannheten enn utdyper den.

For å understreke Bernadotte-slektens rett til den norske trone, ville han at statuen skulle plasseres foran Stortinget og forestille Karl Johan ridende ut fra kroningsseremonien. Dette måtte kunne kalles en provokasjon; Karl Johan hadde jo flere ganger truet Stortinget med militærmakt fordi de nektet ham vetorett. En egen monumentkomité ble opprettet og mange billedhuggere fra diverse inn— og utland leverte skisser som utløste kritikk og heftige debatter. Kong Karl prøvde forgjeves å få komiteen til å gi oppdraget til den svenske kunstneren Molin.

Slik gikk tiden; det ene navnet etter det andre ble lansert og forkastet før Brynjulf Bergslien fikk tildelt oppdraget på slutten av 1868. Og etter diverse skisser og vurderinger ble statuen støpt i København, en statue av en avslappet konge som hilser byen under seg fra sin hest der oppe.

Det bor mye symbolikk i statuens plassering der den står hevet over byen den samtidig har kontakt med.

Bergslien utstyrte sokkelen med Karl Johans motto « Folkets kjærlighet min belønning », egentlig tilslørende det faktum at Karl Johan aldri tillot feiring av 17. mai og at han bl.a. flere ganger hadde truet Stortinget. Til overmål er det på motsatt side skrevet i gull « Det norske folk reiste dette minde », også det må vel kanskje kalles en tilsnikelse.Men 7. september 1875 var alt slik glemt; da feiret hele byen den nye statuen foran slottet.

 1. Les også

  Oslo før: Her begynte opprydningen av Akerselva

 2. Les også

  100 år med stadig renere vann

 3. Les også

  Svenskemuren i Maridalen

 4. Les også

  Den herskapelige Lindøya