Oslo

Smitten stiger i Oslo: Nye koronatiltak neste uke

Oslo vil starte med massetesting av elever, opplyser byrådsleder Raymond Johansen.

Byrådsleder Raymond Johansen
  • Arnhild Aass Kristiansen
    Journalist
  • Margrete Sveinsdatter Rydjord
    Journalist

Nasjonalt ble det satt ny smitterekord onsdag. Nye smitteverntiltak vurderes. Smitten stiger også i Oslo. De siste tallene viser 400 nye koronasmittede i Oslo siste døgn.

Det er 88 flere enn samme dag forrige uke, og 105 flere enn mandag. Ifølge FHIs ferske ukesrapport er r-tallet nå beregnet til 1,4.

– Det mest effektive nå er massetesting i skolene, og det vil vi rulle ut neste uke.

Det sier byrådsleder Raymond Johansen til Aftenposten.

Han frykter at mørketallene blant barn i hovedstaden er høye. Han mener testing derfor er viktig for å finne ut hvem som er smittet, og stoppe spredningen.

– Vi vet at dette virker, og at det er det tiltaket som skader minst, både på kort og lang sikt. Det er tiltak som fungerte tidligere i høst, det er målrettet, og det er det vi trenger nå, sier Johansen.

Han tror mye av smitteøkningen de siste ukene skyldes at mange av de yngste ikke får symptomer og ikke er vaksinert.

– Nå tar vi ansvar for å teste barna på skolen. Er barnet ditt snufsete og du tror det kan være grunn til bekymring, er det å teste seg veldig viktig. Vi har grunn til å tro at det er mange som går rundt og er småsyke, uten å holde seg hjemme, sier han.

Byrådslederen peker på at massetesting har vært et svært effektivt tiltak tidligere. Nå jobbes det med detaljene. Byrådet vil komme med nærmere informasjon før testingen begynner.

Vil unngå strenge tiltak

Johansen understreker at han helst ikke vil innføre strengere tiltak igjen.

– Vi har stengt ned byen mange ganger, og vi mener at tiltaket med testing er det riktige å gjøre nå. Konsekvensene av veldig strenge tiltak vil være store på arbeidsplasser og for psykisk helse. Derfor er dette tiltaket det mest hensiktsmessige nå.

Han sier det er en høy andel smittede i hovedstaden nå, men at mange er i en aldersgruppe hvor de ikke blir så syke.

– Vi har nå mer fokus på antall innlagte, så må vi etter hvert se om det bør være ytterligere tiltak hvis det blir flere innlagte. Vi er nødt til å se på forholdsmessighet. Jeg er bekymret både for næringsliv, økonomi og for den psykiske helsen til folk hvis vi må stenge ned igjen. Massetesting er det klokeste tiltaket nå.

Positiv til koronasertifikat

I Danmark vil regjeringen innføre krav om koronapass blant annet på innendørs serveringssteder, nattklubber og der folk samles tett.

Også i Norge sier direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg at helsemyndighetene nå vurderer koronasertifikatet som et virkemiddel for å unngå inngripende tiltak over lengre tid.

Det støtter Johansen:

– Jeg er veldig glad for at regjeringen varsler videre bruk av koronapass i Norge og i Oslo. Det er jeg veldig positiv til, sier han.

Ikke aktuelt med tiltak for uvaksinert helsepersonell nå

Flere har de siste ukene uttrykt bekymring for helsepersonell som ikke har tatt vaksinen.

Johansen er imidlertid delt på om det bør innføres tiltak for å unngå at uvaksinert helsepersonell smitter pasienter.

– Det er frivillig å vaksinere seg, og vi har oppfordret alle til å vaksinere seg. Samtidig har vi et enormt behov for arbeidskraft i helsesektoren, og vi vet at det jobbes godt med smittevernutstyr. Det er veldig strenge tiltak, sier han.

Han mener det kan få store konsekvenser dersom man velger å flytte på ansatte som ikke er vaksinert:

– Det aller mest dramatiske nå vil være at de eldre ikke får den behandlingen de må ha, fordi vi flytter på noen ansatte som ikke er vaksinert. Om du for eksempel tar bort noen ansatte fra et sykehjem, vil det ikke være nok ansatte på jobb. Det kan føre til at de eldre ikke får hjelp til å stå opp om morgenen og så videre. Det vil få veldig store konsekvenser, sier Johansen.

Høyre advarer mot å tro at pandemien er over

Tidligere onsdag snakket Aftenposten med leder i Høyres bystyregruppe i Oslo, Anne Haabeth Rygg. Hun var urolig for stigende smitte og ba byrådet om å komme på banen:

– Det gjør meg urolig at smittetallene stadig øker og flere blir syke, sier Rygg.

Hun viser til smittetallene i bydel Alna, som nå topper statistikken med 1100 smittede pr. 100 000 innbyggere de siste to ukene.

– Det vil si at over 1 prosent av innbyggerne i bydelen er smittet. Helseministeren har oppfordret kommunene til å innføre lokale tiltak der smitten er høy. Det har vært veldig stille i Oslo, og det gjør meg litt urolig. Vi er faktisk blant dem som har en smitte som er for høy, sier Rygg.

På spørsmål fra Aftenposten om hva Rygg tenker om byrådets kunngjøring av testing i skolen onsdag ettermiddag, svarer hun:

– Det er positivt at de setter i gang med massetesting. Jeg antar at det er særlig aktuelt på skoler hvor smitten er høy. Tidligere har vi også hatt stengning av skoler med mye smitte.

Rygg advarer mot å tro at pandemien er over.

– Vi ble alle glade da alt åpnet opp, men vi kan ikke tenke at det er over. Byrådet må nå vurdere om de skal sette inn noen av de mindre inngripende tiltakene, som munnbind i kollektivtrafikken eller på kjøpesentre. Alle ønsker å unngå nasjonale tiltak om nødvendig, men det krever at vi som er på de stedene der det er smitte, gjør vårt, sier hun.

Hun mener det verste er å ikke gjøre noe.

– Da kan vi risikere å måtte stenge ned midt i julebordsesongen. For handelsstanden, og spesielt kulturlivet, ville det vært utrolig skadelig om de skulle miste en viktig sesong igjen, sier Rygg.

Anne Haabeth Rygg (H) etterlyser ytterligere smitteverntiltak i hovedstaden.

Smittetoppen i Oslo var 30. august i år med 680 tilfeller på ett døgn. 24. september opphevet Oslo kommune alle lokale koronarestriksjoner med umiddelbar virkning.

Anne Haabeth Rygg mener ikke det var feil å åpne.

– Det var et bra tidspunkt og riktig da. Men det gjør ikke at vi kan si at nå er vi ferdig med covid. Det er smittetall nå som vi ville syntes var skyhøye for et år siden. Vi kan ikke late som det ikke er slik. Om smitten øker må vi faktisk sette inn tiltak, sier Rygg.
Hun etterlyser også tiltak for å få vaksinert de som ennå ikke har vaksinert seg, og påpeker at det er opp i 15 prosent i enkelte bydeler som Alna og Søndre Nordstrand.

Johansen understreker på sin side at vaksinasjonsgraden i hovedstaden er høy.

– Pr. i dag er andelen vaksinerte over 18 år nesten 90 prosent, og andelen vaksinerte under 18 år med kun én dose er 71 prosent. Vaksinasjon er veien ut av pandemien, sier han.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Oslo