Oslo

- Drosjenæringen blir rasert

  • Einar Haakaas
Glenn Tuxen begynte å kjøre drosje i 1976 har vært tillitsvalgt i drosjenæringen i nesten 20 år med mange konfliktsaker.
  • Hvis denne dommen blir stående, kan hvem som helst med sertifikat og bil kjøre folk hjem fra julebordet og ellers mot betaling i fremtiden.

Glenn Tuxen er oppgitt etter at en Uber-sjåfør ble frikjent i Oslo tingrett, og snakker seg varm om temaet. Konkurransen med Ubers app, hvor du kan bestille drosje billig og bli kjørt av en bil uten drosjebevilling, får det til å koke i bransjen.

— Våre advokater rister på hodet. Departement og folkevalgte sier dette er ulovlig, og flere Uber-sjåfører er bøtelagt av politiet for ulovlig kjøring. Samfunnet må bestemme seg. Denne dommen er ikke bare skivebom. Retten har skutt på feil skive. Her vises det til denne appen som noe som ikke rammes av drosjelovgivningen. Vi har hatt telefonbestilling av drosjer siden 1948. Hva skiller appen fra en bestilling over telefon. Eneste forskjellen er at da loven ble vedtatt i 2002, fantes det ikke apper. Vi har også en app. Har du prøvd den?

- Nei, jeg kjører ikke så mye drosje her i byen ...

— Ja, du har jo fulgt oss tett i lang tid, og vi har jo hatt svarte får i stallen. I Oslo har vi folk som aldri skulle kjørt drosje, men vi får jo ikke lov til å kaste dem ut.

- Oppløsning av taximonopolet. Det interne bråket i Oslo Taxi i 2005. Skattesvindel hos 400 drosjeeiere. Bråket rundt Uber. Tar konfliktene aldri slutt ?

— Nei det ser ikke sånn ut, men det er iallfall aldri kjedelig, og dere får noe å skrive om. Det har jo vært noen tøffe runder. Jeg opplevde jo alvorlige trusler om vold i konflikten internt i Oslo Taxi.

- Hva er det verste som har skjedd siden du startet som tillitsvalgt i 1996?

— Uten tvil dagens situasjon hvor Stortingets vedtak undergraves og dette får en slags aksept i samfunnet. Ikke minst hvis denne Uber-dommen blir stående. Vi mister drosjeløyvet hvis vi har en annen jobb, mens alle som har en annen jobb nå fritt kan kjøre drosje på fritiden bare de har sertifikat og bil. Det er jo allerede for mange drosjer her i byen.

- Har du noen råd til folk i julebordssesongen?

— Bruk de store holdeplassene i sentrum. Der er det vakter, og du får en bil trygt hjem.

- Fulle folk fra julebord er kanskje ikke drosjesjåførenes drøm?

— Det må vi tåle, også vasking av bilen på en søndag. Men det skjer mye rart. Enkelte greier ikke å fortelle hvor de bor, og vi må sjekke adressen på Google. Men det er jo faktisk en del av vårt samfunnsoppdrag å bringe folk trygt hjem.

- Når har du tenkt å gi deg som drosjeeier?

— Jeg begynte å kjøre mens jeg studerte jus, men hoppet av studiene. Syntes det var en trivelig jobb, og det synes jeg fortsatt. Håper det er sånn til jeg gir meg som 70-åring.

Les også

  1. Uber-sjåfør frifunnet i Oslo tingrett

  2. Flere Uber-sjåfører bøtelagt for pirattaxikjøring

  3. «Fast jobb er for tapere»

Tuxen inntar cappuccinoen ved Oslo tingrett, hvor en Uber-sjåfør nylig ble frikjent for ulovlig drosjekjøring.