Oslo

Gressholmen får kiosk og toalett i sommer

Lenge så det ut til at besøkende på Gressholmen måtte klare seg uten servering og toalett i år. Nå sørger byrådet for toalett og lett servering også i sommer

Gressholmen kro skal pusses opp i år, og skal være klar til å ta imot gjester neste år. I mellomtiden må de besøkende klare seg med kioskvarer på øya.
  • Wasim K. Riaz

Ved sommersesongens slutt i fjor kunngjorde driverne av Gressholmen kro at de etter 25 så seg nødt til å avvikle driften da de ikke fikk på plass leveranse av vann. Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) i Oslo kommune, som forvalter Gressholmen kro, bestemte da at de skal rehabilitere bygget innvendig i sommer og derfor holde kroa stengt i 2016.

— Det gamle miljøet bevares samtidig som kjøkken, elektrisk anlegg og røropplegg moderniseres til dagens standard, sa Lena Nesset i EBY til Osloby i mai.

Høyre tok opp kampen

Høyres representanter i bystyret varslet da at de ville ta opp saken i bystyret. I ettertid har Eirik Lae Solberg (H) og Pia Farstad von Hall (H) sendt et privat forslag til bystyret for å sikre toalett og servering på øya.

LES OGSÅ: Betaler 130.000 for én kvadratmeter på Lindøya

"En uheldig bieffekt av at Gressholmen kro stenger er at også toalettene vil bli låst. Med en stor og ønsket tilstrømning av badegjester i sommerhalvåret vil det derfor oppstå en krevende situasjon knyttet til manglende sanitærfasiliteter", heter det i forslaget fra Høyre.

Før onsdagens bystyremøte fikk de svar fra byrådet som har gitt grønt lys for salg av kioskvarer på Gressholmen.

– Bygningen til Gressholmen kro er i svært dårlig forfatning og trenger rehabilitering. Dette skal vi starte på i år, slik at bygningen er klar til neste sommer. I sommer sørger vi for en salgsbod med kioskvarer som is og brus, sier byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG) til Osloby.

– Hva med toalettene?

Byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG) sørger for at kiosktilbudet på Gressholmen kommer på plass innen kort tid, og lover at oppussingen av Gressholmen kro skal være ferdig til neste sommer.

– Det blir samme toalettløsning på øya i år som det har vært i alle år. Tidligere har de som har driftet kroen også hatt ansvaret for toalettene. Nå er det Bymiljøetaten som vil sørge for rengjøring, svarer Marcussen.

Når det gjelder en permanent løsning for vannforsyning, må den ses i sammenheng med vannforsyning til andre øyer og vil derfor ikke komme på plass i år.

LES OGSÅ: Flytting av øybåtene har vært en suksess

– Positivt skritt i riktig retning

Eirik Lae Solberg er fornøyd med at byrådet sørger for både lett servering og toalett på Gressholmen i år, men ser på dette som midlertidige løsninger.

– Gressholmen er en perle og sommerparadis for veldig mange av Oslos innbyggere. Derfor er vi glad for at publikum for mulighet til å kjøpe kioskvarer og toaletttilgang på øya i år. Dette er et positivt skritt i riktig retning, men vi er ikke i mål ennå, sier Solberg som gjerne skulle hatt en løsning med vannforsyning allerede i år.

Eirik Lae Solberg (H) er glad for midlertidige tilbud på Gressholmen i år, men vil fortsette å jobbe for permanente publikumstilbud på den populære øya i Oslofjorden.

– Når det gjelder vannforsyning så har byrådet vært litt for treige. Man kunne hatt en løsning med vannforsyning med båt. Derfor vil vi fortsette å jobbe for at Gressholmen får permanente løsninger som kan komme de besøkende til gode, sier Solberg.

Gressholmen blir uten ordentlig servering for første gang på 25 år, men nå har byråd Hanna Marcussen (MDG) sørget for enkel servering av kioskvarer i påvente av oppussingen.
Eirik Lae Solberg (H), Pia Farstad von Hall (H) og nestformann i Gressholmen båtforening, Henning Bøttger, foran nedlagte Gressholmen kro i mai. Nå blir det likevel toalett og noe serveringstilbud på øya.

Les også

  1. Flyttingen av øybåtene har vært en suksess

  2. Strandet på Gressholmen

  3. Gressholmen var Norges første hovedflyplass