Oslo

Topp moderne Oslo-skoler

Barn på Kastellet på Nordstrand kan glede seg til skolestart: Ny skole med spesialdesignede møbler er på plass for å gjøre hverdagen litt enklere. Men elevene får ikke ryggstøtte på stolene. Det er best, mener ekspertene.

 • Forf>paal Audestad (foto)
 • <forf>bjørn Skomakerstuen <
 1. august slippes over 500 elever løs på splitter nye Kastellet skole på Nordstrand. Der får de spesialdesignede stoler, eller "sitteredskaper", som interiørarkitekt og møbeldesigner Beate Ellingsen kaller dem. De kan minne om et traktorsete fra typen "Gråtass", eller en sadel. De gir støtte hele veien rundt, de tipper fremover — og de er gode å sitte på.- Dette er et skoleredskap for at skolerommet skal fungere. Det er ikke snakk om noe møbel-jippo. Det er viktig at de er ergonomisk riktige, og at de enkelt kan stables vekk og frigjøre areal i rommene dersom det skulle bli nødvendig, sier Ellingsen, mens hun inspiserer verket sitt for aller første gang i sitt naturlige miljø. Stolserien bærer navnet "Vex". Meningen er at elevene skal veksle mellom forskjellige stillinger på stolen og dermed ikke bli sittende statisk over lang tid.- Men blir det ikke slitsomt uten ryggstøtte?- Det er vel det som er det mest radikale med stolene. Men vi har eksperimentert mye med hvilken løsning som er best, og fysioterapeuter har gått god for denne løsningen. Dessuten er pultene såpass høye at elevene kan stå ved dem, dersom de ikke ønsker å sitte, sier Ellingsen.

Solide saker

Stolene skal tåle en støyt. Man sitter støtt og godt på skinn. For Ellingsen har det viktigste vært å gi maksimal utforming til setet. Komfort og stabilitet har vært to ledetråder i så henseende.I tillegg til stolene har hun også bidratt med spesialtegnede bord og hylleløsninger for hver enkelt elev.Kastellet skole er ikke som andre skoler: Røffe flater, slipt betonggulv, metallplater på veggene, metallhimlinger og trappetrinn av gitterrister. Innimellom alt dette er det plassert mye treverk. Annerledes, men lekkert. Skolen, som er tegnet av divA arkitekter, har kostet Undervisningsbygg 180 millioner kroner, slipper i høst til de første 500 elevene. De fordeles i tre fløyer, med tre klassetrinn i hver fløy. Hvert klasserom har utgang til friluft - i alt 56 utgangsdører.

 1. Les også

  Dette går pengene til

 2. Les også

  Seks nye friskoler i Oslo-området

 3. Les også

  Klasseløs skole fra Mosse

&lt;b&gt;Mer moderne.&lt;/b&gt; Møbeldesigner Beate Ellingen har bidratt på nye Kastellet skole
&lt;b&gt;Annerledes. &lt;/b&gt; Kastellet skole.