Oslo

Rapporten klar: Hengebroen over Bjørnsjøhelvete skal repareres og åpnes igjen.

– Vi skal gjenåpne den med brask og bram, lover Henrik Glette hos bro-eier Statnett.

Broen var åpen for alle før den ble stengt. Bildet er fra tidlig mai i år. Foto: Robert Veiåker Johansen

 • Robert Veiåker Johansen
  Robert Veiåker Johansen
  Journalist

Historien om broen over Bjørnsjøhelvete i Nordmarka ble en føljetong denne våren.

Den over 60 år gamle broen over elven mellom Bjørnholt og Skjærsjøen ble truet av riving da eieren, Statnett, ikke ville ha noe mer med den å gjøre. Det hjalp heller ikke at Oslo kommune varslet at dette ikke var kommunens sak.

Startet folkeaksjon

Men folkeaksjoner har hjulpet før og også denne gangen. Orienteringsløperen Sindre Langaas startet Facebook-gruppen «Folkeaksjonen for vern av hengebroen over Bjørnsjøhelvete». Den har nå 2400 medlemmer.

Oppmerksomheten gruppen fikk, gjorde at den vanskelig tilgjengelige broen ble et populært utfartssted. Broforkjemper Langaas så seg nødt til å henge opp advarsler på trærne i nærheten.

– Jeg fikk litt «hetta» da jeg så hvor mye oppmerksomhet folkeaksjonen fikk. For om noen faller ned, og det viste seg at de var ved broen fordi de hadde hørt om den gjennom folkeaksjonen, ville jeg ha følt et ansvar, sa han til Aftenposten.

Bro-diskusjonen startet etter at koronaen kom, så da Langaas ønsket å holde et foredrag om byggverkets historie og historie, måtte han bruke YouTube.

Les også

Hengebroen fikk egen Facebook-støttegruppe. Nå er den så populær at det henger advarsler på trærne rundt.

Utbedres og åpnes

En uke ut i mai snudde Statnett. Broen skulle ikke rives. Ikke med én gang i hvert fall. Men den måtte undersøkes grundig og stenges mens arbeidet pågikk.

– Det store engasjementet rundt denne broen har overrasket oss. Og vi lytter. Vi kan ikke rive broen nå, sa selskapets kommunikasjonsdirektør, Henrik Glette, til Aftenposten.

Kristoffer Heian skulle se nærmere på broen han hadde lest så mye om. Da møtte dette synet ham. Foto: Kristoffer Heian

Nå er undersøkelsene over. Glette deler resultatet inn i én dårlig og én god nyhet:

– Den dårlige er at broen må utbedres. Den skal få alt fra nytt dekke til nytt rekkverk. Den gode nyheten er at vi skal åpne den med brask og bram når arbeidet er utført, sier han.

– Med hornmusikk?

– Jeg tror i hvert fall ikke jeg vil anbefale å ha et helt korps oppå den hengebroen, sier kommunikasjonsdirektøren og ler.

Men grevlingen som lurte seg utpå etter stengingen noen uker ut i mai, den er invitert. Jobben med å gjøre broen helt trygg skal på anbud, og det er fortsatt uklart når arbeidet kan starte opp.

– Dette er kun gledelig, overhodet ikke noe negativt. Statnett skal ha all mulig ros for hvordan de har respondert på «folkeopprøret». Nå håper jeg at DNT Oslo vil gå i dialog med Statnett om en mulig langsiktig overtakelse. Dette er en fotturistmagnet som bør forvaltes av noen som representerer markafotturistene, sier aksjonsleder Sindre Langaas.

Les mer om

 1. Nordmarka
 2. Statnett
 3. Oslo kommune

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Engasjementet for «Indiana Jones-hengebroen» overrasket. Nå snur Statnett.

 2. OSLO
  Publisert:

  «Det nærmeste du kommer en Indiana Jones-opplevelse i Nordmarka»

 3. OSLO
  Publisert:

  Nå kan du snart få Indiana Jones-følelsen i Nordmarka igjen

 4. OSLO
  Publisert:

  Vil bygge 56 meter høyt Skøyen – kan bli hotell

 5. VERDEN
  Publisert:

  Denne kebabsjappa måtte stenge etter én dag. Ser du hvorfor?

 6. OSLO
  Publisert:

  Arkitekter: Slik kan fremtidens sentrumsgater se ut