- Kommunen kan løse problemet i Botanisk hage, men vil ikke

Tirsdag varslet Botanisk hage at den må innskrenke åpningstidene. Samme kveld blir det et tema i bystyrekomiteen.

På tirsdagens møte i samferdselskomiteen vil leder Marianne Borgen utfordre byråd Ola Elvesteuen på hvordan han vil løse situasjonen i Botanisk hage
  • Stein Erik Kirkebøen

— Det er helt tragisk at Botanisk hage, som er et så viktig rekreasjonsområde for veldig mange av byens borgere, må innskrenke åpningstiden fordi byens toppolitikere ikke vil fire på sin prinsipper, sier Marianne Borgen (SV).

Hun er leder for samferdselskomiteen i bystyret, og vil under dens møte tirsdag kveld utfordre den ansvarlige byråden, Ola Elvestuen, på hva han vil gjøre med den uholdbare situasjonen i og rundt Botanisk hage.

Les også

Hjemløse gjør fra seg i Botanisk hage

— Jeg skjønner at hagens ledelse handler som den gjør. Situasjonen er blitt uholdbar. Men det kan kommunene gjøre noe med, hvis den vil. Det er det det handler om, vilje til å gjøre noe med den vanskelige situasjonen. Det behøver ikke en gang koste noe, sier Borgen. Hun viser til at regjeringen har bevilget ti millioner kroner til sosialpolitiske hjelpetiltak for bostedsløse tilreisende.

— Byrådslederen har sagt at det er uaktuelt å søke om midler. På grunn av at han insisterer på å ri prinsipper får byens borgere et dårligere rekreasjonstilbud. Kommunen kunne søkt regjeringen om midler, og skaffet de bostedsløse toaletter og vann slik at de ikke behøver å oppsøke Botanisk hage. Og det hadde ikke behøvd å koste byen noe, sier Borgen.

Stikker hodet i sanden

Hun får full støtte fra Rødt-leder og bystyrerepresentant Bjørnar Moxnes:

Bjørnar Moxnes (Rødt) mener byrådslederen velger å stikke hodet i sanden i stedet for å løse skitt-problemet rundt Botanisk hage.

— Byrådsleder Stian Berger Røsland er så opptatt av prinsipprytteri at han avviser praktiske løsninger på problemet med at romfolk gjør fra seg i Botanisk hage. Byrådet kan ikke lenger skylde på at dette blir for dyrt, siden staten stiller opp med pengene. Det eneste Oslo trenger å gjøre, er å takke ja. Så kan vi få satt opp disse doene, og dermed kan Botanisk hage igjen ha vanlige åpningstider, sier han. Moxnes har ingen tro på at det er hold i Berger Røslands frykt for at toalett-tilbud skal øke tiggerstrømmen til Oslo.

— Han har ingen dokumentasjon for at romfolk kommer hit fordi de får mulighet til å gå på et toalett. I Kristiansand har de satt opp en sanitærbrakke, uten at byen er blitt «oversvømt» av tiggere. Nå er det på tide å legge troen til side, og heller gjennomføre praktiske tiltak som løser det akutte problemet, sier Moxnes