Oslo

Orden på gaten er jobb nummer én

Tilreisende tiggere og åpne russcener er den største utfordringen i byen, mener nyslått politimester Hans Sverre Sjøvold. Det er et utgangspunkt flere organisasjoner reagerer sterkt på.

Hans Sverre Sjøvold har vært gatepoliti i åtte år, og varsler nå en klar prioritering av orden i gatene. Det betyr at tiggermiljøene kan gå tøffe tider i møte.
 • Andreas Slettholm
  Andreas Slettholm
  Kommentator
 1. Les også

  Tiggere hevder politiet kjører dem ut av byen og forlater dem på E6

 2. Les også

  - Jeg stjeler ikke og jeg er ikke i mafiaen

En påkledning verdig en gjennomsnittsbyråkrat og tittelen "ekspedisjonssjef" er neppe egnet til å skremme vannet av byens kriminelle. Men Hans Sverre Sjøvold har tross alt brukt uniform lenger enn han har sittet bak kontorpulter.

De som må forholde seg til dette, opplever det som veldig plagsomt.

Hans Petter Sjøvold, politimester

Fra 1. september forsvinner han fra Justisdepartementets lokaler i Nydalen og trekker i politiantrekk igjen. Da er det han som får ansvaret for å gjøre Oslo trygg.

— Oslo er krevende

Les også

Hver uke bortvises 200 rusmisbrukere fra Oslo sentrum

En by med nærmere 90.000 anmeldte forhold i året, der ni av ti vinningsforbrytelser forblir uoppklart, voldtektsstatistikken skyter i været og 19 personer ble drept bare i fjor.

— Oslo har et volum og en kompleksitet i kriminaliteten som er unik i Norge. Det er krevende. Oslo-politiet har flere nasjonale oppgaver, som beredskapstropp og kongehuset. Samtidig er vår kanskje viktigste oppgave å skape trygghet der Oslo-borgerne faktisk er, sier Sjøvold.

Nettopp derfor trekker han frem synlig politi i det offentlige rom som en prioritering.

— Ordensutfordringene er tydelige i Oslo. Det er den byen folk ser, og den er preget av åpne rusmiljøer og tilreisende tiggere blant annet fra romfolket. Uansett hvor man kommer fra, kan man ikke urinere og gjøre fra seg på gaten og i offentlige parker, sier Sjøvold.

Les også

- De fleste tiggere er ikke del av organisert kriminell virksomhet

— Er dette en viktig prioritering? - Jeg vil tro at de som må forholde seg til dette, opplever det som veldig plagsomt, sier Sjøvold.

Skeptisk til Oslo-vakter

Regjeringen har foreløpig ikke gått inn for noe tiggerforbud, og som byråkrat i Justisdepartementet har Sjøvold ingen annen mening enn justisministerens.

— Men når jeg starter i politiet igjen, kan det godt hende det kommer nye, tydelige signaler fra politimesteren, sier Sjøvold lurt.

Les også

Rusken-sjef får refs foruttalelser om romfolk

Fraværet av synlig politi har fått byrådet til å leie inn private vektere for å patruljere gatelangs, såkalte "Oslo-vakter". Også private nabolag har brukt vektere til patruljering. Det er en utvikling Sjøvold misliker sterkt.— Å sørge for orden og trygghet i det offentlige rom er en politioppgave. Jeg forstår at det er et uttrykk for at man ikke er tilfreds med politiets tilstedeværelse, og jeg vil forsøke å ha en god dialog om dette med myndigheter og andre når jeg tiltrer, sier Sjøvold.

- Vil aldri ha nok ressurser

Han beskriver det som urealistisk å tro at politiet til enhver tid vil ha nok ressurser til alle sine oppgaver, og ser det som sin oppgave å prioritere innenfor de rammene som bevilges.

Rusproblematikken først og fremst er en helse- og sosialfaglig utfordring, ikke en politioppgave. Arild Knutsen.

— Det vil alltid være både publikum og ansatte som er misfornøyd med rammene, og da gjelder det å forklare prioriteringene på en skikkelig måte. For min del er jeg ganske tydelig på at trygghet i det offentlige rom er en prioritert oppgave for politiet.

Arild Knutsen, Foreningen for human narkotikapolitikk

— Usannsynlig tristFlere organisasjoner reagerer på at politimesteren varsler innsats mot tigger- og rusmiljøer.

— Vi har voldtektsbølger, ransbølger og alkoholiserte helgekvelder hvor store deler av Oslos befolkning skygger unna sentrum. Likevel vil politimesteren prioritere jaging av tiggere og rusmisbrukere fremfor å bekjempe alvorlig kriminalitet. Det synes jeg er et usannsynlig trist utgangspunkt, sier Arild Knutsen.

Han er leder i Foreningen for human narkotikapolitikk og kjent som talsmann for rusmisbrukeres interesser.

- Stasjonssjefen på Grønland har for lenge siden erkjent at rusproblematikken først og fremst er en helse- og sosialfaglig utfordring, ikke en politioppgave. Det samme gjelder for tiggerne, mener Knutsen.

Kirsten Frigstad, Kirkens Bymisjon

— Ikke en politioppgaveDen holdningen deler Kirsten Frigstad, leder for Kirkens Bymisjons hjelpetiltak 24Sju.

— Tigger- og rusmiljøene er en sosialpolitisk oppgave, og ikke en oppgave for politiet. Romfolk må på do som alle andre, og hva skal de da gjøre når de ikke har adgang noe sted, spør hun retorisk.

- Politiet bryter loven i dag

Hjelpeorganisasjonen Folk er folk mener det vil være "utrolig synd hvis politiet skal bruke store ressurser på å gå etter romfolk fordi de ikke har noe sted å gå på do".

Bjønnulv Evenrud, Folk er folk

— Hvis han er så opptatt av dette, er en veldig enkel løsning å sette opp toaletter. Så kan politimesteren bruke sine ressurser på viktigere oppgaver, sier Bjønnulv Evenrud, sekretær i hjelpeorganisasjonen Folk er folk.Han mener at politimesteren først og fremst må ordne opp i egne rekker.

— Det vi har sett på gaten i vår, er ikke en rettsstat verdig. Det er ulovlige, koordinerte aksjoner med varebiler der politiet stjeler tingene til folk, og ubegrunnede bortkjøringer og bortvisninger av folk, sier Evenrud.

Knut Haugsvær, Frelsesarmeen

Uttrykker forståelseBåde Bymisjonen og Frelsesarmeen har likevel forståelse for at politiet ser ordensproblemer knyttet til disse miljøene.

— Kommunen burde ha gjort et mye bedre arbeid overfor disse gruppene, slik at politiet ikke står igjen med ordensproblemene, sier Frigstad.

— Vi opplever å ha en tett dialog med politiet rundt utfordringene. Men det både politiet og andre må ta innover seg, er at dette er fattige mennesker som har lov til å være her, sier leder Knut Haugsvær i Frelsesarmeens rusomsorg.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Beryktet telefonsamtale kan vikle Donald Trump inn i enda mer trøbbel

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5