Oslo

Det er vår og gatene skal vaskes. Korona eller ikke - det er din plikt å sjekke bilen din.

Folk er blitt bedt om å holde seg hjemme på grunn av koronaviruset. Men bor du i Oslo og parkerer på gaten, plikter du fortsatt å se etter skilt én gang i døgnet.

Det måtte flere turer til for å få vekk alle de parkerte bilene onsdag. Geitmyrsveien skulle rengjøres, og samtidig skulle trærne i gaten beskjæres.
  • Christian Sørgjerd
    Journalist

Noe har ikke endret seg med koronakrisen.

Også i år tauer Oslo kommune vekk biler for å få rengjort hovedstadens gater etter vinteren. Det er Bymiljøetaten som har ansvaret for vårrengjøringen, som startet denne uken.

I Geitmyrsveien på St. Hanshaugen ble flere titall biler kjørt vekk av Falck denne uken, bevitnet Aftenposten.

Få hadde tilsynelatende fått med seg skiltingen med «parkering forbudt», som hadde kommet opp kort tid i forveien. De feilparkerte bilene sto tett i den trange veien.

Flere steder i byen er det samme tilfellet.

Fredag morgen fra kl. 07 skal det rengjøres i mange gater. Blant annet i Rathkes gate ved Sofienberg kirke sto det torsdag kveld parkert mange biler som må flyttes for å være sikker på å unngå borttauing.

Her, i Rathkes gate ved Sofienberg kirke, skal det vaskes fra fredag morgen klokken 07.

Aftenposten har i år, akkurat som tidligere år, fått en rekke tips om dette.

«Vi ble akkurat oppringt fordi bilen vår skulle taues bort, selv om vi sto lovlig parkert med gyldig beboerparkering. Ettersom vi begge er i karantene og derfor ikke bruker bilen, får vi ikke sjekket skiltene om ’veiarbeid’, som tydeligvis ble hengt opp i går (onsdag). Vi rakk så vidt å unngå tauing, men fikk en bot på 900 kr», forteller en leser.

At P-vaktene forsøker å ringe den registrerte bileieren, i et siste forsøk på å unngå tauing, er vanlig rutine.

  • Når skal det rengjøres i din gate? Sjekk her.

Ikke helt som normalt

Tauebilene til Falck sto onsdag i kø oppover Geitmyrsveien. Også dagen før hadde mange blitt tauet vekk.

– Vi prøver å holde byen best mulig i gang, koronatider til tross. Vårrengjøringen er et viktig skille mellom vinter og sommer, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Bymiljøetaten.

Han forteller samtidig at det er gjort noen justeringer i år og at de forsøker å være mer fleksible.

– Nettopp med tanke på at folk sitter i karantene eller at det kan være situasjoner som gjør det vanskelig for folk å få flyttet bilen. I enkelte tilfeller spyler vi heller under bilene, i stedet for full shine, selv om det betyr at vi ikke får med oss alt, sier Kongsteien.

– Men i noen områder må vi fjerne biler for å få det til, selv om det skjer i mindre grad enn vi ordinært ville gjort, sier han også.

Les også

Oslo har tre ganger flere bekreftet smittet med korona enn resten av landet. Men det er store forskjeller mellom bydeler.

Kan komme SMS-varsling i fremtiden

Torsdag kveld vasket man i Solhauggata på Sofienberg i Oslo.

De siste ukene har ulike kommuner og myndighetsorganer tatt i bruk mobiltelefondata og SMS-varsling på nye måter.

– Hadde det vært mulig med SMS-varsling til bileiere?

– Vi ser på noen tekniske løsninger for det, sier Kongsteien.

Han sier at det er en utfordring med krysskobling av ulike registre, og at kostnaden også er et spørsmål. Derfor er det ikke på plass foreløpig.

– Så vi vil være sikre på at det er et effektivt verktøy før vi bruker det. Men jeg ser for meg at vi for fremtiden har på plass en løsning for det, sier han også.

Les også

Seks unge menn tatt for råkjøring på E6. Politiet ber foreldrene ta grep.

Ikke rent til 17. mai

Vanligvis skal vårrengjøringen være unnagjort til 17. mai. Men i år regner de fleste med at nasjonaldagsfeiringen vil bli innstilt eller i alle fall sterkt amputert.

Bymiljøetaten opplyser allerede nå at de ikke vil være ferdige til 17. mai på grunn av lavere bemanning enn normalt.

Det kan også bli endringer i rengjøringsplanene på kort varsel. Etaten opererer, som vanlig, med en 24-timersfrist. Minst ett døgn før biler blir fraktet bort, skal det skiltes med midlertidig parkering forbudt.

«Det er derfor ekstra viktig at alle bileiere sjekker etter skilt i gaten én gang i døgnet, eller får noen til å sjekke for seg», understreker etaten.

Folkehelseinstituttets koronaråd sier at dem som sitter i hjemmekarantene, kan gå tur ute – så lenge de holder avstand til andre. bare dem med påvist virus, må holde seg helt hjemme.

Les mer om

  1. 17. mai
  2. Oslo kommune
  3. Oslo