Måtte avlyse bryllupsplanen – giftet seg på plenen

Da Astri Letnes Janson fridde til Ivar Hesselberg Indby i Frankrike i fjor, startet planleggingen av drømmebryllupet. Det eneste som ikke ble skrinlagt, var datoen 18. april.

Forloveren til Astri Letnes Janson, Espen Palm, fikk en annerledes rolle enn han hadde sett for seg. Han viet dem.

– Det er selvfølgelig litt trist at vi ikke kan dele denne dagen med familie og venner, men dette var likevel en stor suksess, sier bruden Astri Letnes Janson (27).

Da det ble klart at bryllupet ikke kunne gjennomføres som normalt på grunn av koronaepidemien, bestemte Janson og Ivar Hesselberg Indby (32) å gifte seg på plenen hjemme på Oppsal.

Av smittevernhensyn var ingen invitert til bryllupet. De eneste gjestene var naboene som bevitnet seremonien fra hver sin balkong i leilighetskomplekset.

Alle flagget, skålte og var pyntet for anledningen.

– Vi kjenner jo hverandre ikke kjempegodt, så det var veldig rørende at naboene likevel ønsket å dele denne dagen med oss, sier Janson.

Astri Letnes Janson kjøpe en brudekjole på Finn.no. Hun er den tredje bruden som gifter seg i den. Dette er nok første gangen den er brukt for å gå opp plenen utenfor brudeparets boligblokk.

Naboene sto for underholdning

Etter vielsen var det full konsert. Flere av naboene er nemlig profesjonelle musikere. Det kom som en overraskelse på brudeparet:

– Vi hengte opp en lapp i oppgangen forrige uke. Vi informerte om at vi ville gifte oss utenfor. Musikkinnslaget de hadde planlagt for dagen var kjempefint og veldig uventet, sier Indby.

Mikkel Nyrup Hjelmeland stilte på balkongen med saksofon. Han syntes det var gøy å kunne bidra med musikk til det utradisjonelle bryllupet.

Naboene fulgte vielsen i trygg avstand fra hver sin balkong. De hadde også planlagt et musikkinnslag før og etter. Mikkel Nyrup Hjelmeland sto for saksofon.

– Dette var stor stas. Selv om de dessverre måtte avlyse det planlagte bryllupet, var de kreative og fant en løsning som var veldig hyggelig.

Sammen med de andre musikerne i blokken, planla de det hele som en overraskelse. Bruden gikk opp plenen til vakkert fløytespill. Etter at de hadde gitt hverandre sitt «ja», var det frem med trommer og saksofon.

– Dette var kanskje ikke så kirkelig og høytidelig som bryllup ofte er, men det er jo bedre enn å avlyse alt, sier Hjelmeland.

Det er ekteparet enig i.

Før bryllupet fikk brudgommen klippet håret hjemme av bruden. Selv om frisørene er stengt, må man være fin på håret, fortalte de Aftenposten.

Forlover ble «prest»

Vielsen på plenen er ikke juridisk bindende. Når hverdagen er tilbake, vil Janson og Indby ta turen til tinghuset for å ordne papirene.

Den eneste av gjestene som ikke bodde i en av leilighetene, var forlover Espen Palm.

Han hadde fått det ærefulle oppdraget å vie paret. Palm jobber til daglig som lydteknikker og tok utfordringen på strak arm.

– Jeg har vært i bryllup et par ganger, men aldri et som dette, sier han.

– Jeg leste en tekst jeg fant på nettet. Men det er et punkt som sier noe sånt som «med retten som er gitt meg for å vie folk, erklærer jeg dere rette ektefolk». Det måtte jeg ta bort, ler Palm.

Når koronakrisen en dag er over tenker paret å holde en fest hvor de vil invitere venner og familie. Datoen er satt lørdag 17. april 2021.

Bryllupsreise på hytta

Brudeparet hadde planlagt å legge bryllupsferien til Genève i Sveits. De tenkte også å ha bryllupsnatten på Grand Hotel. Ferien er avlyst og Grand Hotel er stengt.

– Vi skal prøve å komme oss en tur på hytta når forbudet blir opphevet, sier bruden.

Etter seremonien skal det nybakte ekteparet nyte en bedre middag hjemme på Oppsal. Den er levert av et cateringselskap, og skal varmes i ovnen.

Festmåltidet består av hummersuppe til forrett. Etterfulgt av indrefilet av okse, sellerirot krem, kantareller og stekte poteter. Til dessert serves en deilig sjokoladefondant.