Strømmer til Kollen for å gifte seg

Tradisjonelle bryllup frister mest

Oslos eldste bygning, Gamle Aker kirke, er også byens nest mest populære kirkebygg blant brudeparene. Elin Dyrkorn og mannen Hans Magne Gravseth giftet seg i Gamle Aker kirke i januar 2010.

Gifteklare osloborgere foretrekker tradisjonsrike kirker. Aller mest populær er Holmenkollen kapell.

Det tradisjonelle, stavkirkeinspirerte kapellet huset i fjor hele 70 vielser, og er dermed Oslos overlegent mest populære kirke å gifte seg i.

— Jeg tror det har å gjøre med kirkens plassering på toppen av byen, med den høye himmelen og skogen like utenfor, den dramatiske historien – kirken brant jo ned i 1992, og hele byen sørget. Også tror jeg det handler om at med at mange søker tilbake til det opprinnelige og tradisjonelle – jeg tror det er stas å kunne si at «vi har giftet oss i Holmenkollen kapell», sier Stig Utnem.

Kommer fra hele byen

Han er sogneprest i Ris menighet, som Holmenkollen kapell tilhører, og kan fortelle at kirken trekker brudepar fra hele byen: Sognepresten anslår at rundt to tredjedeler av dem som gifter seg i kapellet hører til andre menigheter enn Ris.

Les også

Nå kan de endelig si JA i Rådhuset

— Jeg har hørt historier om at flere av dem som kommer hit, kommer fra deler av byen der de har «en kirke som ikke ser ut som en kirke», sier han. Over hele byen er mønsteret nemlig det samme: Det er de gamle og tradisjonsrike kirkene som trekker flest giftelystne osloborgere. Alle de fem mest populære er mer enn hundre år gamle.

Oslos eldste bygning

I Gamle Aker kirke – Oslos aller eldste intakte bygning, bygget allerede på 1000-tallet – ble hele 47 brudepar smidd i hymens lenker i fjor. Kirken er dermed Oslos nest mest populære:

— Når du har en middelalderkirke midt i Oslo, som er omgitt av så mye grønt og som er så vakker innvendig, så er det klart at alle som har den minste tilknytning til kirken eller har vært der på konsert ser Gamle Aker kirke som et alternativ. Den føles ikke enormt stor, samtidig som det er plass til ganske mange der. Men det handler nok mest om at det er en veldig romantisk kirke, sier sogneprest Sylvi Baardseth Panjwani ved Gamle Aker menighet.

Derimot huset de forholdsvis ferske kirkebyggene på Bøler (2012) og Mortensrud (2002), på tross av at de er bejublet og prisbelønnet for sin arkitektur, ikke mer enn henholdsvis seks og fire bryllup i løpet av fjoråret.