Oslo

"Damene er jo der, det er bare å ta tak i dem"

Da Matmerk-leder Nina Sundqvist skulle arrangere seminar om makt og meninger i norsk matproduksjon, bestemte hun seg for at det kun skulle være kvinnelige foredragsholdere.

  • Marita E. Valvik
    Marita E. Valvik

— Matbransjen preges ofte av menn, men nå har du trommet sammen et seminar med bare kvinnelige foredragsholdere. Hvorfor det?

— Jeg har alltid hatt mange kvinner på programmet når jeg har arrangert seminarer, men jeg har aldri hatt 100 prosent. Jeg mener jeg har et ansvar for å synliggjøre hele verdikjeden.

  • Oster fra småprodusenter, spekeskinke fra nabogården, eplejuice fra en lokal produsent. Salg av lokalmat øker.
  • Ser du på dagligvarehandelen har vi tre kjeder som ledes av menn. I matindustrien er det vel stort sett Tine som har en kvinnelig sjef. Når det gjelder lokalmat, som jeg er veldig opptatt av, ser vi at det er massevis av dyktige og driftige kvinner.

- Noen sier at det er vanskelig å finne kvinner som sier ja. Hva er din erfaring etter dette arrangementet?

— Med litt bevissthet og ikke stor innsats så var det fullt mulig å servere en 100 prosent damemeny fra scenen. Vi har spurt kvinner som sitter i ledende stillinger som har makt på hver sine områder, men alle er knyttet til verdikjeden mat. Jeg har ikke lagt inn et ekstra gir engang. Damene var jo her, det var bare å ta tak i dem.

Nina Sundqvist drikker ikke kaffe, men var godt fornøyd med å kunne drikke litt lokalprodusert eplemost i et pent glass.

— Det betyr at det ikke var så mange som takket nei?- Jeg har fått nei av tre kvinner. En er i Kina, en i New York og en er i styremøte akkurat nå. Det må man si er plausible grunner.

- Hvorfor er da de fleste seminarene dominert av menn?

— Det må du ikke spørre meg om. Men det var i alle fall veldig enkelt å finne damer som har høy kompetanse, sitter i maktposisjoner og som alle har en genuin interesse for norsk mat.

- Er det noen i matbransjen du vil utfordre til å tenke mer på kvinner?

— Hvis du ser på hvem som står for mesteparten av innkjøp av mat og lager mest mat, så er det stort sett kvinner. Derfor burde det være helt naturlig å trekke frem flere damer enn det som gjøres i bransjen i dag. La oss si det slik: Det er mange som har et stykke å gå, både når det gjelder seminarer, men ikke minst i ledelsen av selskapene.

- De eneste mennene på scenen i dag var styreleder i organisasjonen Matmerk, som ønsket velkommen til lunsjen før seminaret, og en av de to prisvinnerne. Er du fornøyd med dagen?

— Ja, det er klart det var gøy å få til dette. Nå har ikke jeg flagget at det var 100 prosent kvinnelige foredragsholdere. Jeg håper imidlertid at folk som har vært her vil reflektere over det ved dagens slutt og tenke: Jammen har vi mange bra damer her.

Les også

  1. Disse varene kommer kanskje til en matbutikk nær deg

  2. Bryggeri- og Drikkevareforeningen: Har avdekket ulovlig ølsalg i norske butikker

  3. Listhaug vil gjøre bønder til gründere

  4. Listhaug åpner for gårdssalg av sterksider