Oslo

På Harry-tur i Holes Oslo

Tyskere, engelskmenn og australiere vil ha omvisning i Harry Holes Oslo.

Maria Atlana Lunde viser turister og nordmenn rundt i Harry Holes Oslo. Schrøder, som er Holes stampub, er en selvskreven stopp. Foto: Olav Eggesvik

  • Olav Eggesvik
    Olav Eggesvik
    Journalist

I Sofies gate ligger leiligheten til Harry Hole. Men det var ingen hjemme da Osloby var på besøk. Foto: Olav Eggesvik

Forfatter Jo Nesbøs rekkevidde er så stor at det også tilbys turer på russisk. Skjønt, det har ikke vært så mange turene ennå. Turister fra India, Hong Kong og Japan har også meldt seg på.

Men i Mari Atlanta Lundes gruppe tirsdag var det imidlertid ingen turister, noe som er uvanlig, ifølge henne.

Vanligvis må hun snakke engelsk og norsk når hun tar gruppen med fra Schrøder og Holes leilighet i Sofies gate, til Tinghuset og Radisson Blue Scandinavia Hotel.

Guider turister i Harry Holes Oslo

Siden 2011 har Lunde guidet fans av Jo Nesbøs bøker om Harry Hole rundt i Oslo.

— Jeg pleier å si at Harry Hole er en Oslo-patriot. Mye av det som skjer i bøkene finner sted her i sentrum. Man får en ny vinkel på Oslo, sier Lunde.

Dagens gruppe består av omlag 18 nordmenn, stort sett fra bedrifter. Nesbøs Hole-bøker diskuteres på vandringen mellom postene, i tillegg til Harry Hole som person. Guiden har hentet mye inspirasjon fra Rødstrupe .

— Vi har noen som har utsatt hjemreisen med én dag fordi de gjerne vil ha med seg omvisningen. Du har også dem som ikke har lest bøkene, men som gjerne vil begynne etter å ha vært med. Men de fleste av turistene har lest én eller flere bøker, sier Lunde.

Brune puber

Gåturen i Oslo tar for seg mange kjente steder. Det er en fin rundtur i Oslo, med innslag om Jo Nesbø og Harry Hole. Kanskje særlig for turistene som ikke har sett mange av stedene vi er innom tirsdag ettermiddag.

— Her ville ikke Harry gått. Men han var på en date med Rakel på Dinner, sier Lunde utenfor Nathionalteateret, mens hun peker bort på restauranten.

Oscar Fleischer og kollegene i Itella Information er med i dagens gruppe. Han er fornøyd.— Dette er artig. Det er en virkelig flink guide, sier han. På arbeidsplassen ønsket de å gjøre noe annerledes før sommeren, og en kollega kom over byvandringen på nettet.

— Og den nye boken har jo nettopp kommet, så det passet bra, sier Fleischer. Han kjenner til mange av stedene vi er innom.

— Men jeg har ikke vært på de brune pubene, smiler han.

Økt interesse

For en stund siden kom to Tsjekkiske jenter som insisterte på å få omvisningen på norsk. Det viste seg at de jobbet med å oversette Hole-bøkene til Tsjekkisk.

Selv om guiden har valgt et passende antrekk, nemlig en T-skjorte med logoen til Nesbøs siste bok Politi , har hun ennå ikke lest hele. Men den lover godt.

— Jeg har ikke lest hele, så det er vanskelig å si noe om den. Men den ligner på de tidligere bøkene, og det er jo et godt tegn, sier hun.

Turen avsluttes i Sofies gate. Her bor Harry Hole. Lunde ringer på, men det er ingen hjemme. Torsdag har en stor gruppe tyske turister meldt sin ankomst.

— Ja, det er en økt interesse. Det er det ikke tvil om, sier Lunde.

Les også

  1. Kritikerhyllest for Jo Nesbø - igjen

  2. Rockestjernen Jo Nesbø hyllet av sine lesere i natt

  3. Kulturrikingen Nesbø