Nordmenn bør handle i Norge

Nordmenn reiser til Sverige på storinnkjøp, men insisterer på norske grønnsaker her hjemme, det er litt rart, synes Cansin Acai.

Cansin Acai skal stemme, selv om han kan bli ganske oppgitt over måten politikerne tenker på.

- Her handler kundene bare det de trenger akkurat nå, de store innkjøpene kan de reise til Sverige for å gjøre mye billigere, sier Cansin Acai.

Han driver matbutikken Istanbul på Linderud senter, med frukt, grønnsaker og et utrolig utvalg krydder. Mens en gråhåret kvinne leter etter pakistanske mangoer, som er de klart beste, forteller Acai om hva han liker og misliker med norsk politikk. Det blir mest på minuskontoen.

- Kundene tjener pengene sine her i Oslo, men de tar dem med til Sverige for å handle, dermed forsvinner pengene ut av systemet, det kan jo ikke være lurt, sier han.

Kundene som handler i Sverige, kjøper bare litt ferskvarer og ting de plutselig er tomme for i butikken på Linderud. Slikt blir det ikke store beløp av for den som driver butikken.

Det er ikke lett å vite hva politikerne kan gjøre for å holde folk i norske butikker, men én mulighet er i alle fall å se på avgiftene som gjør norske varer dyrere.

- Så er nordmenn litt rare og veldig nasjonalistiske på noen måter, sier han om kundene som gjerne reiser på harryhandel.

Norske agurker

- Her hjemme vil de alltid ha norske agurker og andre varer med flagg på, som gjør at vi må presse prisene for å konkurrere, da blir det vanskelig å tjene penger.

Det er ikke bare lett å drive butikk heller, særlig ikke når man har ansatte. Han kan forstå at det er behov for gode ordninger når man blir syk.

- Men det er bare for de ansatte. Om jeg blir syk, må jeg på jobb. Og det er ingen som gir meg lønn når jeg er dårlig. Sånn sett synes jeg de ansatte har for mange rettigheter, og vi som har ansvaret har for få. Det kan vel politikerne gjøre noe med?

Han forstår heller ikke hvorfor det skal være så dyrt å ha bil, i alle fall ikke hvorfor privatbiler som går på strøm skal være så mye billigere enn bilen han trenger i butikken.

- De kjøper jo ikke diesel, ikke betaler de for parkeringsplasser, de kjører gratis i bomringen og betaler ikke avgifter. Jeg forstår dette med miljøet, men er det rettferdig?

Selv om det er mye å hisse seg opp over, er det mye bra å si om å bo i Norge og drive butikk i Groruddalen. Og riktig nok kan man være oppgitt over politikerne, men det betyr ikke at det er greit å ikke delta. Der er han helt klar.

- Jeg skal stemme, det gjør jeg hver gang, sammen med kona!