Oslo

Munch brygge er vinneren av Oslo bys arkitekturpris

Munch brygge i Bjørvika vinner Oslo bys arkitekturpris for 2020.
Området berømmes av juryen for å være et imponerende gjennomarbeidet arkitekturprosjekt som på en intelligent og avansert måte tilfører bydelen varme og kvaliteter.

Vinneren roses for ikke å ha bygget enorme luksusleiligheter til tross for imponerende beliggenhet.

  • Maria T. Pettrém
    Maria T. Pettrém
    Journalist

Munch brygge i Bjørvika vinner Oslo bys arkitekturpris for 2020. Det ble kjent under prisutdelingen torsdag ettermiddag.

Prisen deles ut årlig av Oslo kommune for å hedrer ny og god arkitektur. Årets pris ble delt ut av ordfører Marianne Borgen (SV) og byutviklingsutvalgets leder Øystein Sundelin (H) i Oslo rådhus torsdag.

– Årets pris viser at byen fremdeles er i endring. Arkitektene tar inn over seg at måten folk forflytter seg på, endres. Gode bomiljøer og kvalitet må være blant de viktigste målene når man bygger nytt, sier Sundelin (H).

Han er leder av byutviklingsutvalget i Oslo.

Det er Lund+Slaatto Arkitekter og Landskapsarkitekt Gullik Gulliksen AS som står bak Munch brygge. De mottar prisen sammen med entreprenør Bundebygg AS og byggherre Stor Oslo Eiendom.

  • Her kan du lese om fjorårets vinner: – Bygget fyller et tomrom som har vært der i mange år

Berømmes for små leiligheter

Munch brygge er et område i Bjørvika. Den ligger mellom Operaen og det nye Munchmuseet. Området består av fire bygårder fordelt på to kvartaler. Her er det butikker, kafeer, restauranter, badeplass, en barnehage og 158 leiligheter. De første beboerne flyttet inn i januar 2019.

Bygningene er kledd i lys, rød tegl – et naturmateriale som blir finere med tiden. Juryen mener prosjektet lykkes godt i å forholde seg til viktige byrom, både Munchmuseet og Akerselvas utløp.

Juryen mener det er sympatisk at det til tross for en imponerende beliggenhet ikke er bygget enorme luksusleiligheter på bryggen. Boligene er 60 til 80 kvadratmeter. Alle har stor, privat balkong. Fra nesten alle leilighetene kan man se vannet.

Også Erling Dokk Holm har tidligere rost Munch brygge. I en kommentar fra mai i år beskrev han Munch brygge som «en urban velsignelse».

Landskapsarkitektene roses også for de store, frodige felles takhagene. Her er det sittegrupper, mulighet for dyrking, dusjing og ly.

Det er heller ikke første gang Munch brygge vinner pris. I fjor mottok prosjektet Oslo Arkitektforenings Arkitekturpris for 2019.

Prisen er 50.000 kroner. Vinneren får også en plakett og et diplom.

Les også

En urban velsignelse

Herlig omtale til de andre finalistene

Det vanket også hederlig omtale til de to andre finalistene, Krydderhagen på Hasle og Lakkegata Aktivitetspark.

Krydderhagen er et boligområdet som ligger ved Vinmonopolets gamle eiendom på Hasle. Det er Dyrvik arkitekter som står bak prosjektet, og Grindaker AS er landskapsarkitekten.

Krydderhagen ble nominert til prisen av beboere som bor der selv. Det tyder på trivsel og engasjement, ifølge juryen. Byutviklingsutvalget trakk frem dette som et godt eksempel på et større boligprosjekt som har lykkes i å skape variasjon og gode uterom.

Krydderhagen på Hasle i Oslo var en av de to andre finalistene til årets pris.

Også den andre kandidaten, Lakkegata aktivitetspark, roses. Juryen mener parken er aktiviserende både i skoletiden og etter skoletid. Den ligger på Sofienberg, rett ved Botanisk hage. Det er landskapsarkitekt Asplan Viak som står bak.

Juryen mener parken er et eksempel på hvor stor effekt et lite uteområdet kan ha på et sted som ellers er lite brukt.

Lakkegata aktivitetspark er den andre finalisten til prisen.

Les mer om

  1. Oslo kommune
  2. Arkitektur
  3. Byutvikling