Inn med et nødskrik

20 centimeter. Det er klaringen kranføreren må forholde seg til når de største Munch-maleriene nå flyttes. Mandag startet flyttingen.

Mandag ble det første av tre Munch-malerier i gigantformat heiste ut av det gamle Munch

Solen, Menneskeberget og Forskerne er navnet på de tre største maleriene til Munchmuseet.

Så store er maleriene, at de har kuttet hull i taket for å heise dem ut av det gamle museumsbygget på Tøyen.

Mandag gikk startskuddet for den strabasiøse flyttesjauen.

Maleriene er pakket i store trekasser inne i museet. Gjennom et hull i taket heises de opp og plasseres på en lastebil. Strengt bevoktet fraktes nasjonalskattene til Bjørvika hvor bildene blir plassert på en lekter og transportert sjøveien til det nye museet. Derfra heises bildene opp til 6. etasje før de tres gjennom en slisse i bygget. Her er klaringen ikke mer enn 20 centimeter.

Flyttingen er planlagt å ta tre dager, ett bilde om dagen. Prosjektleder for flyttingen, Elisabeth Blichfeldt, sier hun ikke er nervøs.

– Dette har vi jobbet med i halvannet år, så nå er det bare å gjennomføre, sier hun.

Trygt plassert i en trekasse heises verket ut av det gamle Munchmuseet.

Det er likevel en del skjær i sjøen for flyttelaget. Hvis det blir vind når de store, men relativt lette, maleriene heises opp til 6. etasje, blir det umulig å treffe slissen.

Hvis de må, er flyttelaget forberedt på å måtte vente helt til solen står opp før de starter heisekranen.

Derfor får museet nå spesialrapporter fra Meteorologisk institutt.

– Vanligvis løyer vinden om kvelden, derfor begynner vi ikke å løfte inn maleriene før det nærmer seg midnatt i kveld, sa Blichfeldt mandag kveld.

Sola er et av Munchs mest kjente maleri. Så stort er maleriet, at det må heises ut av taket når det nå flyttes til det nye museet.

Museet gjennomførte også nylig en generalprøve på transporten.

Museet åpner dørene for publikum 22. oktober i høst. Munch-museet i Bjørvika er fem ganger større enn det gamle Munch-museet på Tøyen. Det skal huse hele samlingen som Edvard Munch testamenterte til Oslo kommune ved sin død.