Oslo

Selger historiske Oslo-lokaler. Pris: 200 millioner kroner.

Hva skal fylle bygget ved Slottsparken? Arkitekter ser muligheter for kulturkvartal, hotell, museum og studentkvartal.

Hva skal fylle St. Olavs gate 32? Nå legges det historiske bygget ut for salg. Illustrasjon viser St. Olavs gate 32 sett fra Kristian IV gate med kvartalsstruktur i forgrunnen. Dette er blant mulighetene som er utredet. Foto: Rodeo arkitekter og Statsbygg

 • Anders Veberg
  Anders Veberg
  Journalist

Landemerket rett ved Slottet har stått tomt i snart to år. Det ble bygd for Statens kartverk, og senere har blant andre Kunstakademiet vært leietager.

Nå skal det selges på det åpne markedet. Regjeringen venter en inntekt på rundt 200 millioner kroner fra salget, opplyser Statsbygg i en pressemelding.

– Vi ser for oss en budrunde som også kan gå over 200 millioner, sier Hege Njaa Aschim. Hun er kommunikasjonsdirektør i Statsbygg.

Å finne en pris har vært en utfordring for regjeringen. Det er også noe av grunnen til at bygningen selges på et åpent marked.

– Årsaken er at det er en spesiell og særegen eiendom, lokalisert midt i Oslo sentrum. Så det finnes ikke mange lignende bygg å sammenligne med, sa kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) da Aftenposten omtalte bygningen sist.

Et nytt kulturbygg er blant mulighetene Rodeo Arkitekter har undersøkt for St. Olavs gate 32. Illustrasjon viser paviljong sett fra Kristian IV gate og eiendommens sørøstlige hjørne Foto: Rodeo arkitekter og Statsbygg

Må innom riksantikvaren

Rodeo Arkitekter har sett på ulike muligheter for bygget. De har vurdert muligheter som kulturkvartal, hotell- og konferansekvartal, museum og studentkvartal.

Det er ikke konkludert om bygget egner seg mer til ett alternativ enn et annet. Med andre ord: Fantasien og bygningens fredningsstatus setter grensene for hva som ender opp i St. Olavs gate 32.

– Det er ikke slik at eiendommen ikke kan brukes selv om den er fredet, sier Jacob A. L’Orsa, partner i Akershus eiendom. De selger eiendommen for Statsbygg.

Det er hentet inn to ulike takster for St. Olavs gate 32. Den ene anslår en verdi rundt 160 millioner kroner, den andre anslår rundt 230 millioner kroner. I de summene ligger også verdi av et mulig utviklingspotensial på tomten. Det betinger også at kjøperen får godkjent omregulering.

– Hvor man kan ende opp, etter at alt er grundig diskutert med by- og riksantikvar, kan vi ikke si noe om nå, sier L’Orsa.

Rodeo arkiktekter understreker at det er usikkerhet knyttet til om det kan bygges nye bygg på tomten. Det vil påvirke hva som ender opp i St. Olavs gate 32. Budfristen er satt til 22. april.

Budkrig 800 meter unna i fjor

Det er ikke mange måneder siden en annen verneverdig bygning i Oslo sentrum skapte budkrig. Da Deichmans gamle hovedbibliotek ble lagt ut for salg, var anslått markedsverdi 58,6 millioner kroner. Det ble solgt for 245 millioner kroner til Møller Eiendom.

De har også bygget ved Slottsparken på radaren, forteller utviklingsdirektør Jakob Krupka.

– Men med slike bygg er vi ekstremt forsiktige. Vi må forstå begrensningene og hvordan bygget kan brukes. Samtidig er vi veldig glad i, og har erfaring med rehabilitering av, den typen historiske anlegg i Oslo, sier Krupka.

Mulighetsstudien som er gjort av bygget vil være god inspirasjon, men Møller Eiendom vil gjøre sine egne vurderinger før de vurderer et bud. Dermed er det også vanskelig å si noe om prisen ennå.

– Statsbygg kan nok vente en god pris. Vi ser at interessen er høy for spesielle og ikoniske bygg i sentrum, sier Krupka.

St. Olavs gate 32 er ikke aktuell for Obos, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen. De var blant dem som la inn bud på hovedbiblioteket.

– Dette er et lite praktstykke av en eiendom som vi absolutt er interessert i, selv om vi ikke kjenner den så godt enda, sier Christian Ringnes. Hans eiendomsselskap, Eiendomsspar, var også med i kampen om hovedbiblioteket.

Flere praktbygninger til salgs

St. Olavs gate 32 og hovedbiblioteket er bare to av praktbygningene i Oslo som kan gå gjennom en slik salgsprosess. Andre tilsvarende bygninger mangler en plan for fremtiden.

På Tøyen står Munchmuseet. Der var Nationaltheatret interesserte, men Kulturdepartementet sa nei. I fjor sommer viste NRK interesse for å ta over bygningen når de flytter fra sitt gamle hovedkvarter.

I fjor ble NRKs tomt på Marienlyst solgt til Ferd Eiendom for rundt 3,75 milliarder kroner.

Siste leietager flyttet ut i 2019. Nå venter regjeringen å tjene 200 millioner på salget av St. Olavs gate 32. Foto: Signe Dons

Drømmen om studenthus

Det så lenge ut til at St. Olavs gate 32 skulle bli Oslos nye studenthus. I 2019 var både regjeringen, begge byens universiteter, BI og Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) positive. Byrådet ga også tommel opp. Studentene krysset fingrene.

Men i mai i fjor ble det kjent at regjeringen heller ville selge bygget på det åpne markedet. Da brast drømmen om et nytt studenthus her. SiO kan ikke konkurrere med store eiendomsselskaper, sa daværende styreleder Jonas Virtanen.

Den anslåtte prislappen for St. Olavs gate 32 gir ikke nytt håp for studentene. SiO vil ta prisantydningen til etterretning og følge budrunden.

– Det er veldig synd at dette bygget legges ut på det kommersielle marked, og at markedspris trumfer både byutvikling og studentenes behov. Studentene, utdanningsinstitusjonene og de folkevalgte i Oslo deler visjonen om et studenthus i eiendommen i St. Olavs gate 32, sier konstituert styreleder i SiO, Stine Johannessen.

Oppdatering: SiO understreker at de ikke har gitt opp drømmen om et studenthus i St. Olavs gate 32 ennå, og at de fortsatt vil gjøre det de kan for å få det til.

Les mer om

 1. Byutvikling
 2. Oslo
 3. Oslo-nyheter
 4. Oslo-byutvikling
 5. Statsbygg
 6. Eiendom