Oslo

Innrømmer feil i etterforskningen

Flere av politifolkene som etterforsket drapsforsøket på William Nygaard, innrømmer at politiarbeidet ble skjemmet av feil og mangler* Grensen ble ikke stengt* Dårlig organisering* Somlet med Rushdie-sporet* Løslot mistenkt før avhør

Stadig flere mener at politiarbeidet etter attentatet mot William Nygaard utenfor hans hjem, var mangelfull.
  • Einar Haakaas

I Aftenposten i går kom forlegger William Nygaard med krass kritikk av etterforskningen av skuddene i 1993. Nygaard mener politiet gikk for bredt ut og konsentrerte seg for lite om Rushdie-sporet. Forleggeren er også kritisk til at ikke Politiets overvåkingstjeneste (POT – nå PST) ble trukket inn i sterkere grad.

TV2-journalist Odd Isungset, som neste uke gir ut boken Hvem skjøt William Nygaard, kommer også med sterke beskyldninger mot politiet. Leif A. Lier ledet etterforskningen av Nygaard-saken i de første månedene. Han vil ikke kommentere Isungsets bok før han har lest den.

En av påstandene i boken er at etterforskningsgruppen var uten ledelse da Lier og politiadvokat Sveinung Sponheim var i Pakistan for å avhøre «Ali», som var mistenkt i saken, sammen med pakistansk politi i 1994.

— Det var andre som ledet dette i vårt fravær. Men i ettertid er det lett å se at det var mange problemer. Vi må huske på at det gikk lang tid før det ble slått fast at Nygaard faktisk var skutt. En gjerningsmann kunne vært langt nede i Sverige allerede da, sier Lier.

Telefaxtrøbbel.

Han legger ikke skjul på at mye gikk galt.

- Vi varslet Tollvesenet for å sjekke grenseovergangene, og det var telefax vi brukte den gang. Av en eller annen grunn ble faxen liggende ett døgn. Dette kunne ikke vi styre fra Oslo.

Lier forstår at Nygaard kan hevde at man burde fulgt Rushdie-sporet og fatwaen fra første stund.

— I ettertid er det lett å si at man skulle fulgt Rushdie-sporet, men erfaringen tilsier at man bør gå bredt ut i startfasen av en etterforskning. Når alt kommer til alt, vet jeg ikke om det gikk så galt. I en straffesak må man ha bevis. Jeg kan ikke dokumentere det jeg tror om saken, sier Lier.

Skuffet

Magne Eilertsen var en av de mest sentrale etterforskerne i Nygaard-saken, både i perioden 1993–1995 og da saken ble gjenopptatt i 1998. Eilertsen er kritisk til den plutselige løslatelsen av «Ali» en lørdagskveld i 1998. Ifølge Isungset var han i politiets søkelys blant annet fordi han hadde et våpen av samme type som ble avfyrt mot Nygaard. Han satte seg på et fly til Iran dagen etter at skuddene falt, og videoopptak viser at han skal ha oppsøkt Irans ambassade i London.

- Vi som jobbet med saken ble forbauset og skuffet over beskjeden om at «Ali» skulle løslates. Vi hadde forberedt oss grundig til avhøret, og var giret på å jobbe gjennom helgen, sier Magne Eilertsen til Aftenposten.

- Har du i ettertid noen tanker om hvorfor «Ali» ble løslatt før avhøret?

— Man været vel at dette var politisk styrt, slik Willy Haugli i sin tid var inne på. Men jeg har ikke grunnlag for å si noe mer om dette.

Hemmelighold

Finn Abrahamsen overtok som leder av voldsavsnittet i 2004. Han reagerte på måten politiarbeidet var organisert, og på hemmeligholdet som omga saken.

- Jeg arvet to etterforskere som jobbet med denne saken sammen med en visepolitimester. Det var en merkelig affære, og jeg visste ikke helt hva de drev med. Det sier seg selv at det ikke blir mye kraft over en politietterforskning som er organisert på den måten, mener Abrahamsen.

Han synes det er veldig positivt at Nygaard-saken nå er overført til Kripos og etterforskere som kan se på saken med nye øyne.

- I Norge har vi altfor dårlig tradisjon for å bytte til andre enheter eller politidistrikter når etterforskningen kjører seg fast, det hadde skjedd her, sier Abrahamsen.

Oslo politidistrikt avviser kritikken i en pressemelding som ble sendt ut i går.

- Etter skuddene mot William Nygaard i 1993, startet politiet en bred og omfattende etterforskning med et erfarent etterforskningsteam. Daværende POT var også involvert i saken, skriver kriminalsjef Hans Halvorsen.

Les også

  1. William Nygaard med hard kritikk av politiet

  2. Kripos gransker Nygaard-saken på ny