Oslo

Oslo vil ha tøybleie-renessanse

Renovasjonsetaten synes engangsbleier er noe dritt. Nå kan du få penger til å kjøpe tøybleier.

Selv om kroppen er liten, kan forbruket av bleier være stort i løpet av oppveksten. Renovasjonsetaten forsøker nå med et tilskudd på tusen kroner til foreldre som gir tøybleier en sjanse. Foto: Frank May

 • Olav Eggesvik
  Olav Eggesvik
  Journalist

Ett barn kan produsere opptil ett tonn brukte bleier i løpet av oppveksten, ifølge Renovasjonsetaten. Derfor er det satt i gang et prøveprosjekt i Oslo for å erstatte papirbleiene med bomullsversjonen.

Ordningen innebærer at foreldre som kan få refundert inntil 1.000 kroner i utgifter de har til tøybleier.

— En veldig stor andel av avfallet som kommer fra husholdningene i Oslo er engangsbleier. Dette er et godt tiltak for å få folk til å kaste mindre, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Bergersen.

Brukte bleier brenner dårlig

Brukte bleier blir i dag brent, men egner seg dårlig for energigjenvinning fordi det krever mye energi for å fordampe væsken som er i bleiene.

- I tillegg til å redusere avfallet, er det en stor CO2-gevinst også. Under visse forutsetninger gir tøybleier 40 prosent lavere klimautslipp enn engangsbleier. Det er også enklere enn folk tror, sier Bergersen.

- Men hva gjør jeg med bleiene før jeg putter dem inn i vaskemaskinen?

— Dersom det er fulle bleier kan de tømmes. Det kan for eksempel gjøres i do. Men når barna er så små, så er det lite som kommer ut. Det går fint å ta det i vaskemaskinen.

Hvor stor miljøgevinst en vil få med tøybleier, er avhengig av hvordan en vasker dem. Framtiden i våre hender skriver på sine nettsider at man blant annet bør vaske bleiene på ikke mer enn 60 grader, i full maskin, lufttørke bleiene og å gjenbruke dem på flere barn.

Det som imidlertid er sikkert er at tøybleier vil redusere mengden avfall som kommer fra en husholdning med barn. Basert på erfaring fra andre byer, regner Renovasjonsetaten med at rundt 300 vil delta i prøveordningen i første omgang.

— Men vi oppfordrer selvsagt alle til å ta i bruk denne muligheten.

 1. Les også

  Oslofolk kaster mindre søppel - og mindre mat

 2. Les også

  Bruk og kast midt i byen

Relevante artikler

 1. FORELDRELIV

  Tøybleier er for særinger, tenkte Amalie. Nå sverger hun til dem selv.

 2. OSLO

  Klagene går ned. Mer søppel hentes i Oslo

 3. FORELDRELIV

  Juno sluttet å bruke bleie da hun var 14 måneder gammel

 4. OSLO

  - Julegjestene måtte ta med seg gavepapiret hjem

 5. BOLIG

  Slik kan du enkelt spare strømutgifter

 6. OSLO

  Jurist: Oslo kommune bør gi rabatt etter søppelkaos